Ahmet Nedim Servet Tör

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ahmet Nedim Servet Tör
Doğum1871
Ölüm1947
MeslekYazar
DilTürkçe
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye Cumhuriyeti
ÇocuklarVedat Nedim Tör, Nevhiz Türkmen, Gülgün Aysay

Ahmet Nedim Servet Tör (1871- 13 Nisan1947), Türk yazar.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Harbiye Nezareti memurluğu ve kısa bir süre müsteşar yardımcılığı yapmış olan Tör, Balkan Savaşı’nı, I. Dünya Savaşı’nı, Kurtuluş Savaşı’nı görmüş bir Milli Edebiyat dönemi yazarıdır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1871 yılında doğdu. Babası Ferit Mehmet Servet Paşa, annesi ise İfakat Hanım'dır. Ailenin üç oğlundan en büyüğü idi. Ortanca kardeş, II. ve VIII. dönem TBMM'de CHP Gümüşhane mebusluğu yapmış olan Edip Servet Bey, küçük kardeşi ise Fikri Servet Bey’dir. Behice Hanım ile evlenmiş, bu evlilikten bir oğlu (Vedat Nedim) ile kızları (Nevhiz ve Aysay) dünyaya gelmiştir.[1]

Ahmet Nedim Bey, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Harbiye Nezareti'nde başkatiplik görevinde bulundu; Enver Paşa'nın Harbiye Nezareti'ne tayiniyle birlikte askerî memur olarak Harbiye Dairesi Riyâseti'nde görev aldı.[1] Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş savaşları sırasında görevi gereği İstanbul dışında pek çok yeri ve cepheleri gezdi. Vatan ve millet sevgisini ayakta tutmaya çalışan, halkı ve orduyu yüreklendiren broşürler, kitapçıklar yazdı.[1]

1912 ile 31 Aralık 1916 tarihleri arasında tutuğu günlükte kızı Nevhiz'in doğumundan üç yaşına kadar gelişimini ve döneme ait meseleleri kayıt altına aldı. "Defter-i Hatırat" (Anılar Defteri) adlı bu eser, 2000 yılında Nevhiz'in Günlüğü adıyla Kaya Şahin'in çeviriyazısı ile yayımlanmıştır.

Ahmet Nedim Bey, 1913 yılında kırk sekiz sayfalık bir bildiri niteliğindeki "Müslümanlara Mahsus Kurtulmak Yolu" başlıklı eseri yayımladı. Halkı yerli malı kullanmaya davet ettiği ve ücretsiz olarak dağıttığı bu bildiri döneminde oldukça ilgi gördü. Ahmet Nedim, başta iki bin olarak bastırdığı risaleyi gördüğü ilgi üzerine yirmi bin nüsha olarak yeniden bastırıp dağıttı.[2] Ardından onun devamı niteliğindeki Tatlı Ümitler... Acı Sözler adlı ikinci bildiriyi yayımladı, millî ekonominin kalkınması ve bu uğurda yapılması gerekenler ele aldı. Üçüncü risalesi, askeri matbaada basılan 64 sayfa uzunluğundaki "Erbâb-ı Hamiyyet ve Basîret: Gazeteler Ne Diyor" idi. İkdâm, Tanîn ve Tasvîr-i Efkâr gazetelerinden topladığı haberleri, fıkraları ve makaleleri naklettiği bu çalışmada, Balkanlar'da ve Osmanlı topraklarında yaşayan Rumların, Müslümanlara yaptıkları haksızlıklar ve zulümleri ele alan yazıları derledi.[1] 1914 yılında yayımlanan İzci Keşşaf Türküsü–Ah Rumeli'de türkü formunda iki manzumeye yer verdi. Aynı tarihte yazdığı, dörder dizelik kıtalar halinde kırk beş bölümden oluşan Türk'ün Destanı, günümüzde de en çok bilinen eseridir.[2] 1916 yılında küçük bir kitapçık olarak basılan nüshası, günümüze kadar Osmanlıca basımıyla orijinalliğini korumuştur.[2]

Ahmet Nedim Bey, I. Dünya Savaşı'nda Harbiye Nezareti Başkâtibi olarak Çanakkale cephesinde bulundu. Cephede gördüğü kahramanlıkları manzumelerinde işledi. Cenk Destanı ve Namaz adlı manzumelerini 1915 yılında yayımladı. Son olarak 1915'te beş manzumesini içeren Hediye adlı risaleyi yayımladı.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiirleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türk'ün Destanı 1914
  • İzci Keşşaf Türküsü - Ah Rumeli 1914
  • Cenk Destanı 1915
  • Namaz 1915

Hatırat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Defter-i Hatırat /Nevhiz'in Günlüğü 1912-1916

Denemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Müslümanlara Mahsus Kurtuluş Yolu 1913
  • Tatlı Ümitler… Acı Sözler 1913
  • Erbâb-ı Hamiyyet ve Basiret: Gazeteler Ne Diyor? 1914

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Doğan, Nur (2016). "Ahmet Nedim Tör ve şiirleri". İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans tezi. 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c Şahin, Elmas (2013). "Ahmet Nedim Servet Tör: Türk'ün Destanı". Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi. 13 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]