Adrian Newey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adrian Newey, OBE
DoğumStratford-upon-Avon Birleşik Krallık
İkametBirleşik Krallık
Milliyetİngiliz
VatandaşlıkBirleşik Krallık
EğitimSouthampton Üniversitesi
MeslekFormula 1 Başmühendisi ve aerodinamikçi
İşverenRed Bull Racing
Tanınma nedeniAerodinamik alanındaki çalışmaları
Maaş10 Milyon Dolar [1]

Adrian Newey, OBE (d. 26 Aralık 1958 Stratford-upon-Avon Birleşik Krallık). Britanya İmparatorluk Nişanı (OBE) sahibi, Red Bull Racing Formula Bir Takımı'nın Başmühendisi olan Newey, hem Formula Bir hem de Indycar yarışlarına, yarış mühendisi, aerodinamist, tasarımcı ve teknik yönetici olarak katılmış ve ciddi başarılar sağlamıştır.

Hayatı ve Mesleki Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1958 yılında Stratford-upon-Avon, Warwickshire’da doğan Newey, 1980 yılında Southampton Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri bölümünden birinci sınıf onur derecesi ile mezun oldu. Mezun olduktan hemen sonra Harvey Postlethwaite yönetiminde Fittipaldi Formula 1 takımı çalışmaya başladı. Bir süre sonra Avrupa Formula 2'de Johnny Cecotto için yarış mühendisi olarak işe başlayan Newey, yarış arabaları tasarlamaya başladı. İlk projesi olan March GTP spor otomobili oldukça başarılı bir tasarımdı. Bunun sonrasında geliştirdiği tasarımlar ile Formula 1 araçlarının günümüzdeki halini almasında önemli rolü vardır.

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Newey'in, tasarımlarını ve teknik sorumluluğunu üstlendiği Formula 1 takımları, neredeyse 80 yarış kazanmış, ayrıca 1990'ların birçok yarışını da domine etmiştir.

Uzun süre McLaren için çalışmış fakat 2001 yılında neredeyse McLaren'den ayrılmanın eşiğine geldiğinde spekülasyonlar, onun gelişmeye ve yeniliklere kapalı bir takımda kalmak istemediği şeklinde çıkmaya başlamışır.[2]

Kasım 2005 ve günümüz itibarıyla Red Bull Racing Formula Bir Takımı için çalışmaktadır.[3]

2004 yılında bulduğu direksiyon kontröllü difransiyel kilit sistemiyle yarış arabaları teknolojisine ciddi katkıda bulunmuştur. 2008'de tasarladığı sürücünün arkasından başlayıp arka kanada bitiştiren motor kapağı başarılı olmuş ve birçok takım tarafından kullanılmıştır. 2009' da Formula Bir tasarım kurallarının köklü değişikliklere uğraması sonucu, tasarımları referans olarak kabul edilmiştir. 2009 yılında tasarladığı, arka kanat ve çift katlı difüzör tasarımı rakiplerininkilere oranla çok daha verimli parçalar olmuştur.[4]

2022’de RB18 için tasarladığı taban ve yan bölme duvarı, RB18’in, rakiplerinden daha performans anlamında daha verimli olmasını sağlamıştır. Yapılan 22 yarışın 17’sini kazanmasıyla RB18, Adrian Newey’in en başarılı tasarımı olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2020.