Adalet Vezirov

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Adalat Safaralı oğlu Vazirov azerice Ədalət Vəzirov (27 Nisan 1951, Bakü - 5 Ekim 2002, Bakü) - Azerbaycanlı müzisyeni, kamança şarkıcısı, Azerbaycan Cumhuriyeti onur sanatçısı (1998).

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Adalet Vazirov 27 Nisan 1951'de Bakü'de doğdu. Bulbul Ortaokul Müzik Okulu ve Azerbaycan Devlet Konservatuvarı'nda okudu.

1974'te Moskova'da V. Uluslararası Müzik Yarışması'nı kazandı. 1980'den beri Azerbaycan Devlet Konservatuvarı ve Sumgait Müzik Koleji'nde (2000-2002'de Yönetmen) ders vermiştir ve birçok ünlü müzisyeni eğitmiştir.

Onurlu Sanatçı Baba Salahov'un liderliğindeki halk enstrümanları ve SSCB Zeynab Khanlarova Halk Sanatçısı tarafından yönetilen toplulukta uzun süre çalıştı. Birçok yabancı ülkede - ABD, Kanada, Irak, Mısır, Türkiye - üst düzeyde performans göstermiştir. Kamança şarkılarına ek olarak, Adalat Vazirov profesyonel bir piyano ve armonika şarkıcısıydı.

Adalat Vazirov, halk şarkıları, dansları, renkleri ve sınıflandırmalarını, mugamlarını mükemmel bir şekilde gerçekleştirme, üçlüye ve şarkıcılara eşlik etme, yüksek kaliteli Azerbaycan ve dünya bestecileri yapma becerisine sahip bir sanatçı.

Ünlü Yahudi kamança virtüözü Mark Eliyahu'nun hocasıydı .

Erkek kardeşi de bir müzisyen olan Azerbaycan Cumhuriyeti Sanatçısı Kamil Vazirov'dur. Kemançadaki ustalığıyla bestecilere ilham veren Adalet Vezirov, bu halk müziği enstrümanı için birçok konçerto yazılmasını sağlamıştı. Türkiye’ye sık sık gelen, Tekfen Filarmoni Orkestrası’nda keman çalan, hatta bir süre İstanbul’da yaşayan Azeri müzisyen, 2001 Haziranı’nda İstanbul Festivali’nde Hacı Hanmehmedov’un ona ithaf ettiği kemança konçertosunu seslendirdi. Vezirov, bu konserden yaklaşık 1 yıl sonra, 5 Ekim 2002'de genç yaşta hayatını kaybetti.