Adalet Şükürov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adalet Şükürov
Doğum22 Nisan 1966 (58 yaşında)
Sumgayıt, Azerbaycan
MeslekŞarkıcı
Resmî siteadaletshukurov.com
Müzikal kariyeri
TarzlarPop
Etkin yıllar1992-günümüz

Adalet Şükürov (Azerbaycan: Ədalət Şükürov, d. 22 Nisan 1966; Sumgayıt) Azerbaycanlı şarkıcı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Adalet Şükürov, 22 Nisan 1966'da Sumgayıt'da doğdu. İlk ve ortaokulu Sumgayıt'da bitirdikden sonra askere yollandı. Rusya'nın Arhangelsk Oblast'ına bağlı olan “Novaya Zemlya” takımadalarında 3 yıl sualtı teknede askerliğini yaptı. Geri döndükten sonra Sankt-Peterburg Kültür Üniversitesi'ne girdi. Üniversiteyi bitirdikten sonra Sankt-Peterburg'un 5 ci TV kanalında yayınlanan "Adamovo yabloko" programında yönetmen olarak çalıştı. Daha sonra Luga şehrinin Baş Rejisörü olarak çalıştı ve kültür törenleri düzenledi. Sankt-Peterburg'un "Salsa Viva" salsa okulunu bitirdi. Tasarımcılık yapan Adalet Şükürov boş zamanlarında ressamlık da yapıyor.

Türkçe, İngilizce, İspanyolca ve Rusça biliyor.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Evli. 2 çocuğu var.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1992 yılından şarkı sözleri yazmaya ve bestelemeye başladı. Arada sırada yaptığı şarkılarını söyleyen Adalet Şükürov ilk yıllarında özellikle Azerbaycan'da çok sevildi. 2000-ci yılda Rusya’dan Azerbaycan'a geldi ve müzik dünyasına atılmaya karar verdi. Aynı zamanda Dağıstan'da çok sevildi. O zamandan beri her yıl aralarında Dağıstan Cumhuriyeti'nin Anayasa Günü, "Derbent'in 2000 yılı"[1] gibi bulunan önemli kutlama törenlerine katılıyor. 2015 yılında Dağıstan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ramazan Abdulatipov tarafından özel düzenlenen kutlama töreniyle Adalet Şükürov'a Dağıstan Halk Sanatçısı unvanı verildi.[2]

2002-2003: Azizim, 22 Aprel - Enstrümantal ve Deme-deme[değiştir | kaynağı değiştir]

2002'de "Azizim" isimli ilk albümünü ile müzik dünyasına merhaba dedi. Albümünden olan "Bir yaz ahşamı" ve "Men tek kalanda" gibi şarkılar çok sevildi. Avara ve Men tek kalanda şarkılarına klip çekilmiştir.

2002'de "22 aprel" isimli ilk single çalışmasını yaptı. Söz, müziği ve aranjesi kendisine ait olan parçaya albüm yaptı. Albümün adını "22 Aprel - Enstrümantal" koydu. Fikri: Valeri Razumovski'ye ait. Albümde Kemanda: Aydın Hüseynov, Gitarda: Aleks Rovz, Saksofonda: Roman Borada ile çalıştı.

2002 yılında "Deme Deme" isimli üçüncü albümünü müzik piyasasına sundu ve albümden olan Dünya senindir, güzel isimli parçaya bir klip çekti. Albümdeki parçaların aranjörlüğü Adalet Şükürov'a ve Eldar Memmedov'a ait. Mastering: Cavid Şirinov.

2003-2005: Kapı, Goca çinar ve İtirdim[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü albümü olan "Kapı" 2003'te piyasaya çıktı. Aranjör kadrosunda Adalet Şükürov, Eldar Memmedov, Yaşar Bakış bulunmaktadır. Mastering: Cavid Şirinov ve Vaso. Albümün ilk klibi Pencere (Serenada) adlı parçasına çekilmiştir. Albümün ikinci klibi ise Bağlı kapı isimli şarkıya çekilmiştir. Pencere (Serenada) isimli şarkı o yıllarda en çok dinlenen hit şarkı oldu.

Beşinci albüm çalışması Goca çinar 2004'te çıktı. Albümde Göz yaşları parçasının remixi bulunmaktadır. Bu albümünün de aranjörlüğü Adalet Şükürov'a, Eldar Memmedov'a ve Azer beye ait. Albümden Manana Japaridze ile birlikte söyledikleri şarkı Göz yaşları remix, Goca çinar, Telesdim gibi hitler çıktı. Albümün ilk klibi "Goca çinar" adlı parçasına çekilmiştir. Albümün ikinci video klibi ise "Göz yaşları" isimli remix şarkıya çekilmiştir.

Altıncı albümü "İtirdim" albümü oldu. 2005 yılında satışa sunuldu. Aranjör kadrosunda Vasif Arifoğlu, Anar Veliyev, Cavid Şirinov ve Eldar Memmedov bulunmaktadır. Albümün ilk klibi "Gala" grubu ile beraber seslendirdiği "Sevgi geçti" şarkısına çekildi. Albümden İtirdim ve Aygün Beyler ile birlikte okudukları şarkı Neler geçdi gibi hitler çıktı.

2007-2010: Kiminsen?, Yada Sal Meni Sevgilim ve Bade[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedinci albümü Kiminsen? 2007'de yayınlandı. Bu albümünde: İntizar Memmedzade (Gitarda), Oleg Naumov ve Cavid Şirinov (Mastering) ve Ceyhun İsmailov (Kemanda) ile çalıştı. Albümün ilk video klibi Kiminsen? adlı parçasına çekilmiştir; klip Adalet Şükürov'un konser görüntülerinden oluşmaktadır. Albümün ikinci klibi ise Berlin'de Bağışla isimli şarkıya çekilmiştir. Albümde Söz: Ülviye Alovlu, Müzik: Eldar Mansurov'a ait olan Röya'yla beraber seslendirdiği Ahtarma sevgilim şarkısı, Söz & Muzik: Mazhar Alanson'a ait olan Sarı Laleler şarkısı yer aldı. Aynı yılın Mayıs ayında da içinde ilk aşkından, sevdiyi kız tarafından aldatıldığından, Anne ve Babasından ve oğlundan bahsettiği monologların bulunacağı "Men Adaletem" albümünü de çıkardı.

Adalet Şükürov sekizinci albümü olan Yada Sal Meni Sevgilim 2008'de satışa sunuldu. Albümden aynı adlı şarkı Yada Sal Meni Sevgilim, Qaranquş, Dedin gedek, Dostlar gibi hitler çıktı. Albümün ilk klibi 2008 yılında Yada Sal Meni, Sevgilim adlı şarkıya çekilmiştir. İkinci klibini ise Küba'da Dedin gedek şarkısına çekti. Albümün son klibi 2009 yılında Can Can adlı şarkıya çekildi.

9. albüm Bade 2010'da piyasaya sürüldü. Albümden aynı adlı şarkı Bade, Qadan allam, Telesdim, Bokal vinom moy polon (Rusça), Ay nedi, nedi gibi hitler çıktı.

2012-günümüz: Duşa bolna[değiştir | kaynağı değiştir]

Adalet Şükürov 2012 tarihinde 14 şarkılık Duşa bolna albümünü yayınladı. Albümün adı Rusça. Albümün ilk klibi çıkış şarkısı olan Duşa bolna adlı şarkıya çekildi. İkinci klibini "Gala" grubu ile beraber seslendirdiği Cavanlığım şarkısına çekti. Albümün son klibi ise 2012 yılında Sri Lanka'da Seni heç kim sevmeyecek menim tek adlı şarkıya çekildi. Albümde Söz & Bestesi Barış Manço'ya ait olan Can Bedenden Çıkmayınca (albümdeki adı “Unutma ki Dünya Fani”) ve Söz: Nigar Refibeyli'ye, bestesi: Emin Sabitoğlu'ya ait Ayrılık şarkıları yer almakta. Albümden Çetirini götür, Can Bedenden Çıkmayınca (albümdeki adı “Unutma ki Dünya Fani”), Cavanlığım, Seni heç kim sevmeyecek menim tek, Duşa bolna, Senden gözeli yohdur gibi hitler çıktı. Senden gözeli yohdur şarkısı 2012'de en çok dinlenen hit şarkı oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dağıstan'ın Derbent şehri 2000 yaşında". 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2018. 
  2. ^ "Adalet Şükürov'a Dağıstan Halk Sanatçısı unvanı verildi – FOTO". 7 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2018.