Abdullah Mirza

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abdullah Mirza
Maveraünnehir'deki Timur İmparatorluğu'nun Emir'i
Hüküm süresi9 Mayıs 1450 - Haziran 1451
Önce gelenAbdüllatif Mirza
Sonra gelenEbu Said Mirza
Doğum1410'dan sonra
Timur İmparatorluğu döneminde
ÖlümHaziran 1451 (40-41 yaşlarında)
Orta Asya
Tam adı
Abdullah Mirza ibn İbrahim Sultan ibn Şah Rukh
HanedanTimurlu
Babasıİbrahim Sultan
AnnesiMihr Sultan Ağa

'Abdullah Mirza (1410'dan sonra - Haziran 1451), bugünkü İran, Afganistan, Pakistan ile Hindistan, Mezopotamya ve Kafkasya'nın önemli bir bölümünü kapsayan Timur İmparatorluğu'nun kısa ömürlü hükümdarıydı.

Timurlu hanedanının bir üyesi olan Abdullah Mirza, Timur'un büyük torunu, Şahruh'un torunu ve İbrahim Sultan'ın oğluydu. Dedesi tarafından Fars valiliği verilen Abdullah Mirza, Şah Rukh'un ölümünü takip eden 1447 veraset krizi sırasında kuzeni Sultan Muhammed tarafından konumunun tehdit edildiğini gördü ve eyaleti terk etmek zorunda kaldı. Uluğ Bey'in destekçisi olarak, Uluğ Bey'in iktidara gelmesinin ardından Abdüllatif Mirza tarafından hapsedildi. Abdüllatif öldürüldüğünde serbest bırakıldı ve Semerkant hükümdarı oldu, bunun için kendisini destekleyen birliklere para saçmak zorunda kaldı. Buna rağmen yaygın bir popülariteye sahip değildi.

Nispeten kısa süren hükümdarlığı sırasında, Sultan Muhammed'in kardeşi Alaüddevle Mirza tarafından çıkarılan bir isyan onu ciddi şekilde tehdit etmedi, ancak o sırada ana üssü Buhara'da bulunan Ebu Said Mirza tarafından başlatılan bir ayaklanma ölümcül oldu. Ebu'l-Hayr Han'ın desteğiyle Taşkent'ten Semerkant'a yürüyen Ebu Said Mirza, Abdullah Mirza'yı mağlup etti ve 1451 yılında idam ettirerek tahttaki yerini aldı.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Roemer, H. R. (1986). "Timur'un Halefleri". The Cambridge History of Iran, Volume 6: The Timurid and Safavid Periods. Ed. Peter Jackson. New York, New York: Cambridge University Press. 0-521-20094-6
Abdullah Mirza
Önce gelen
Abdüllatif Mirza
Timur Devleti Sonra gelen
Ebu Said Mirza