A Storm For Christmas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A Storm for Christmas
Julestorm
YönetmenPer-Olav Sørensen
Tema müziği bestecisiPeter Baden
Ülke Norveç
DiliNorveççe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı6
Yapım
KameraHallgrim Haug
Gösterim süresi35 dakika
Dağıtımcı firmaNetflix
Yayın bilgileri
Yayın tarihi16 Aralık 2022

A Storm for Christmas (Norveççe adı Julestorm, uluslararası adı A Storm for Christmas), Per-Olav Sørensen tarafından yönetilen ve 16 Aralık 2022'de Netflix'te yayınlanan Norveç yapımı altı bölümlük bir Noel mini dizisidir. Hikâye Noel Arifesinde Oslo-Gardermoen Havalimanı'nda geçmektedir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

A Storm for Christmas, tüm bölümleri yöneten ve Lars Saabye Christensen ve Jan Trygve Røyneland ile birlikte yazan Norveçli yönetmen Per-Olav Sørensen tarafından yapılmıştır. Neredeyse tamamen Oslo Gardermoen Havalimanı'nda, çoğunlukla Norveçli ve İsveçli oyunculardan oluşan İskandinav bir kadroyla çekildi.[1] Oyuncular arasında, yine Sørensen tarafından yönetilen Norveç Noel dizisi olan Christmas at Home'da yer almış oyuncular da yer alıyor. Peter Baden dizinin müziğini, Norveçli şarkıcı Ulrikke Brandstorp ise tek orijinal şarkısını besteledi.[2]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

2022 Noel Arifesinde, kar fırtınası nedeniyle tüm uçuşlar iptal edildiğinde, Oslo Havalimanı Gardermoen çalışanları ve yolcuları havaalanında mahsur kalır. Bundan dolayı mahsur kalanlar birbirleriyle tanışmaya başlar, akrabalar birbirini bulur, yeni dostluklar ve romantik ilişkiler kurulur, bazı yolcular ise kar fırtınasında gidecekleri yere başka yollarla bulmaya çalışır. Fırtına ise Noel Günü diner.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ida'yı Ida Elise Broch canlandırıyor.
  • Ida, Londra'da bir konsere giderken yeni bir albüm çıkaran bir pop şarkıcısıdır. Asistanı Ingvild ve koruması Asle ile birlikte seyahat etmektedir. Havaalanında beklerken Ingvild, röportaj için gazeteci Vilde'yi getirir. Ida, Ingvild'in defterinde kendisiyle ilgili şarkı sözlerini keşfettiğinde, Ingvild'i hayatını çalmakla ve başkaları için çalışmakla suçlar. Ingvild ise Ida'nın sözlerini kendisinin yazdığını ancak ona göstermeye cesaret edemediğini söyler. Bu sırada ise çevredekiler tarafından filme alınmaktadırlar. Sonrasında hatasını anlayan Ida, Ingvild'i söz yazarı yapar.
  • Bobbie, bir toplantı için Londra'ya uçması gerekmektedir, ancak uçağı bir yolcunun rahatsızlanmasının ardından Oslo'ya acil iniş yapar. Taksi şoförü Frank'e 80.000 kron vadederek onu Torp'a götürmesi için ikna eder. Frank, o araba kullanırken şikayet edip durduğu ve molada cüzdanını havaalanında unuttuğu için ödeme yapamadığı için Bobbie'yi kısa bir süre yolun kenarında bırakır. Döndükten sonra, onu yardıma gönüllü olduğu muhtaçlar için bir yemek bankasına götürerek onu şaşırtır. Sonunda havaalanına geri döner ve orada Ida ile tanışır, bu sırada Frank'in ortağı, havaalanı güvenlik görevlisi Thea, Frank'e gelir.
  • Arthur Berg, son konseri için sert eleştiriler alan tanınmış bir piyanisttir. Tromsø'da sadece 32 biletin satıldığı bir Noel konserine gitmektedir. Havaalanında, acentesinin kendisine yalnızca VIP salonuna erişimi olmayan ekonomi sınıfı bir bilet ayırdığını öğrenir. Noel konserini iptal edip kariyerine son vermeyi düşünür. Ancak bekleme sırasında Lukas'la birlikte piyano çaldıktan sonra görüntülerin internette viral olmasından sonra, menajeri onu arayarak halihazırdaki konserlerin biletlerinin satıldığını, başka konser teklifleri aldığını söyler. Sonunda Maria ve Lukas ile konsere uçar.
  • Ronja, havaalanı papazıdır. Konuşmayan, kafası karışmış bir adamla ilgilenmesi istenir. Ondan, adının Abba olduğunu öğrenmeyi başarır, ancak kısa bir süre sonra Abba ortadan kaybolur. Tam köpeği Lasso sayesinde onu tekrar bulduğunda, güvenlik servisi Abba'nın kimliğini öğrenmiştir. Abba bir Portekizlidir ve refakatçisi kalp krizi geçirdiği için acil iniş yapmak zorunda kalan uçakla birlikte gelmiştir. Daha sonra yeni bir uçuş almasına yardım edilir.
  • Marius Tønnesen, havaalanındaki Norge barda barmendir. Doktoru ve Ronja ile telefonda konuşmayı ummaktadır. Sonunda, kemik metastazının yayıldığı haberini alır. 20 yıl önce, kız arkadaşı kızlarını doğurduktan kısa süre sonra intihar etmiştir ve kızı büyükanne ve büyükbabasıyla büyümüştür ve onu görmesine izin vermemektedirler. Marius kızıyla telefonda konuşmaya çalışır ama büyükbabası ona izin vermez. Sonunda yere yığılır ve hastaneye kaldırılır.
  • David, karısının kendisini beklediğini söylediği Malaga'ya bileti olan bir gezgindir. Çoğunlukla barda bekler, Sara'ya valizini taşımada yardım eder ve Maria ile Lukas'ın kiosktan yiyecek almaları için para öder. Kar fırtınasından sonra Ronja yeni ayarlanan uçağa binme zahmetine girmeyince karısının Malaga'da beklemediğini fark eder. Karısı altı yıl önce noel'i orada kutlamak istedikten ve seyahati gerçekleştiremeden hayatını kaybetmiştir. Ronja, biletini daha sonraki bir uçuş için yeniden rezerve ettirir ve yanındaki koltuk için bir bilet alır.
  • Sara, bara oturur ve orada babasına noel hediyesi olarak ne verebileceğini düşündüğü bir dilek listesi yazar. Annesi öldüğünden beri onu görmemiştir ama şimdi onu görmeye gittiği söylemektedir. Marius nihayetinde ona bir hediye için doğru fikri verir. Marius rahatsızlandıktan sonra onu hastanede ziyaret eder ve Sara'nın onun kızı olduğunu ortaya çıkar.
  • Maria'nın acilen sadece İspanyolca konuşabilen oğlu Lukas ile birlikte gözünden ameliyat olması gereken New York'a gitmesi gerekmektedir. Tüm birikimini bunun için kullandığı için, market alışverişi için yeterince parası bulunmamaktadır. Lukas annesine, görme yetisindeki bozulma nedeniyle işitme duyusunun önemli ölçüde iyileştiğini gösterir ve havaalanı lobisindeki piyanoda Arthur Berg ile birlikte çalar. Sonrasında ise telefonda Lukas'ın babasını kendisine para transfer etmesi için ikna eder. Arthur, konserinde kendisine eşlik etmesi için onlara bilet alır.
  • Henrik, havaalanında bagaj dağıtımında çalışmaktadır. Geçiş alanında, Londra'ya giden bir uçağa binmesi gereken ancak uçuşlar iptal olduğu için bir hayvan taşıma kutusunda bekleyen Tüysüz Çin köpeği Lasso'yu bulur. Hayvanı kendi korumasına alır ve Lasso'yla biri gelip onu bir hayvan barınağına götürene kadar ilgilenir. Noel'de orada kalması gerektiğini öğrendiğinde, Henrik onu eve götürmeye karar verir.
  • Bir pilot olan Olav Svendsgaard, Oslo'ya iniş gerçekleştirir. Ancak havanın değişmesi ihtimaline karşı havaalanında beklemede kalması gerekmektedir. Beklemek için VIP salona oturur. Turist Diana, ise Paris'e gitmek istemektedir. Bir servis asistanı, özellikle ona kibar davrandığı için salona girmesine izin verdikten sonra, Olav'ın masasına oturur. Noel ruhunun tadını çıkarırken, yalnız kalmak isteyen Olav ile konuşmaya çalışır. Başlangıçta onu bir oyunbaz olarak tanımlamasına ve ona saf demesine rağmen, yavaş yavaş yakınlaşırlar. Diana, Paris'teki romantik Noel fikrini anlattıktan sonra Olav, onu evine, " Kuzeyin Parisi" olarak adlandırılan Tromsø'ya davet eder.
  • Stine, ilişkisi olduğu Frode ile birlikte Yutland'a gitmek ister. Kocasını ise, Oslo'da çalışması gerektiğine inandırmaktadır. Sonrasında ise eşinin yanına gitmeye karar verir. Beklemek yerine Oslo'dan Kopenhag'a giden bir feribota binmeye çalışır. Bunu kaçırdığında, bir araba sürücüsü onu Hirtshals'a giden feribot için Larvik'e götürür. İki erkeğin olduğu arabada yanlış anlaşılmadan dolayı birdenbire korkar ve onlara saldırır, sonrasında ise sokakta kalır. Orada Danimarkalı kadın Magnhild tarafından alınır ve evine götürülür. Kocası onu oradan aldığında, ilişkisini itiraf eder, ardından kocası ayrılır ve kutlamak için Magnhild ile kalır.
  • Alex, çocukların isteklerini dinleyen ancak artık tek istediklerinin pahalı elektronik eşyalar ve lüks eşyalar olmasını onaylamayan Noel Baba olarak havaalanında yarı zamanlı bir işte çalışmaktadır. Bunun için de “sistemi” suçlamaktadır. Kucağına işeyen çocuğa içki içip kaba davrandığı için güvenlik tarafından götürülür. Ancak bunun öncesinde Kaja'ya yardım eder ve onun arkadaşı olur.
  • Anne baba Trine ve Sindre ile kızı Kaja'dan oluşan Melling ailesi trenle havaalanına gelir. Ebeveynleri sürekli kavga edip ters giden her şey için birbirlerini suçladıkları için Kaja gizlice kaçar. Hoparlörden çağrılırken önce Abba'yla, ardından ailesinin bu kadar çok kavga etmeyi bırakmasını dilediği Alex'le vakit geçirir. Sonunda Sara tarafından ailesine geri getirilir. Daha sonra bundan sonra daha az tartışacaklarına söz verirler, ancak bu hemen tutulmaz. Vedalaştıklarında Kaja, ebeveynleri tartıştığında konuşacak biri olması için Alex'in telefon numarasını alır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Alexandra Rapaport, Bobbie'yi canlandırmıştır.
Rol Tasvir Bölüm Oyuncu
Ana karakterler
Ida Popstar 1–3, 5–6 Ida Elise Broch
Bobbie Avukat 2–6 Alexandra Rapaport
Arthur Berg Piyanist 1–6 Dennis Storhøi
Ronja Papaz 1–6 Maibritt Saerens
Marius Tønnesen Barmen 1–6 Jon Øigarden
David Gezgin 1–6 Jan Gunnar Røise
Sara Marius’un kızı 1–6 Thea Sofie Loch Næss
Ingvild Ida'nın asistanı 1–3, 5–6 Evelyn Rasmussen Osazuwa
Maria Lukas’ın annesi 1–6 Ariadna Cabrol
Henrik Bagaj görevlisi 1–6 Valter Skarsgård
Diana Romantik turist 2–6 Hanna Ardéhn
Olav Svendsgaard Pilot 1–6 Ravdeep Singh Bajwa
Stine Sevgili 1–6 Sus Wilkins
Magnhild Danimarkalı 3–6 Ghita Nørby
Alex Noel baba 1–6 Ibrahim Faal
Frank Taksi sürücüsü 2–6 Kyrre Hellum
Trine Kaja'nın annesi 1–2, 4–6 Line Verndal
Sindre Kaja'nın babası 1–2, 4–6 Oscar Jean
Kaja Melling Kız çocuğu 1–6 Talia Lorentzen
İkincil karakterler
Thea Güvenlik görevlisi 1–2, 5–6 Carmen Gloria Perez
Isabel VIP salonu görevlisi 1–2 Tirill Eeg Henriksen
Kine Servis asistanı 1–2, 5–6 Catharina Vu
Asle Ida'nın koruması 1–3, 5–6 Kalle Hennie
Angus Bagaj taşıyıcı 2, 5 Edward Schultheiss
Iris Barmen 1–5 Camilla Klaudiussen
Abba Kayıp 2–5 Gard Øyen
Vilde Gazeteci 2–3 Ina Svenningdal
Lukas Maria'nın oğlu 1–6 Iker Pedraza Proskauer
Mary Arthur'un menajeri 1, 3, 6 Sølje Bergman
Frode Stine'nin sevgilisi 1, 6 Jonas Jacobsen
Steven Stine'nin kocası 1 Mattis Herman Nyquist

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Rapaport om «Julestorm»: – Vi trenger slike serier". 27 Aralık 2022. 29 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022 – Kulturplot vasıtasıyla. 
  2. ^ "Ulrikke Brandstorp: Makes Netflix debut in "Christmas Storm"". 29 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2022 – California 18 vasıtasıyla.