DreamWorks Ejderhalar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
DreamWorks Ejderhalar
DreamWorks Dragons
FormatCGI animasyonu
TürMacera
Komedi-drama
Fantezi
Proje tasarımcısıChris Sanders
Dean DeBlois
GeliştirenLinda Teverbaugh
Mike Teverbaugh
Seslendiren(ler)Jay Baruchel
America Ferrera
Christopher Mintz-Plasse
Julie Marcus
Andree Vermeulen
T. J. Miller
Zack Pearlman
Nolan North
Chris Edgerly
Tema müziği bestecisiJohn Paesano[1]
John Powell (temalar)
ÜlkeABD
Sezon sayısı8
Bölüm sayısı118 (bölümleri listesi)
Yapım
Yönetici yapımcıLinda Teverbaugh
Mike Teverbaugh
YapımcıArt Brown
Douglas Sloan
Gösterim süresi22 dakika
Yapım şirketiDreamWorks Animation
Yayın bilgileri
Ses formatıDolby Digital 5.1
Yayın tarihiABD:
7 Ağustos 2012 - 16 Şubat 2018
Türkiye:
1 Nisan 2013 - günümüz
Kronoloji
Önce gelenEjderhanı Nasıl Eğitirsin (2010)
Sonra gelenEjderhanı Nasıl Eğitirsin 2 (2014)
Dış bağlantılar

DreamWorks Ejderhalar (Özgün adı: DreamWorks Dragons), 2010 yapımı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin adlı seriye dayalı olan Cartoon Network kanalında yayınlanmış olan Amerikan bilgisayar yapımı animasyon televizyon dizisidir. Seri 2010 yapımlı film ile 2014 çıkış tarihli filmi arasında bir köprü niteliği görmektedir.[2] 7 Ağustos 2012 tarihinde iki bölümden oluşan bir saatlik ön izlemesi yapılmış,[3] 4 Eylül 2012 tarihinde ise resmi gösterimi gerçekleşmiştir.[4] 2 sezonda toplam 40 bölümden oluşacağı duyurulmuştur. Serinin 1. sezonunda Berk'in Binicileri alt yazısı geçmişken, 2. sezonunda Berk'in Koruyucuları alt yazısı kullanılmıştır.[5] Seri Türkiye'de de Cartoon Network kanalında gösterime girmiştir.

DreamWorks Ejderhalar 'ın 12 Ekim 2010'da yayınlanacağı Cartoon Network tarafından açıklanmıştır.[6] Seri, DreamWorks Animation'un Nickelodeon yerine Cartoon Network için ürettiği ilk seri özelliğini taşımaktadır.[7] Konu olarak Berk 'te ejderhalarla yapılan barış sonrası Hıçkıdık 'ın ejderhalara karşı olan düşmanlığı bulunan Küflek 'e, Zebella 'nın düşmanı olan Alvin 'e karşı olan mücadeleleri ele alınmıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin ve Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 arasında geçer, Ejderhalar ve Vikinglerin birlikte yaşamasında dengeyi korumaya çalışan Hıçkıdık'ı konu edinir. Berk'in en yeni bölümü olan Ejderha Eğitimi Akademisi'ne ayak uydurmanın yanı sıra Hiccup, Toothless ve Viking Gençlerinin geri kalanı, Berk'ten daha sert yeni dünyalarla, tamamı eğitilemeyen yeni ejderhalarla karşı karşıya kaldıklarında teste tabi tutulurlar. Vikingler ile Ejderhalar arasındaki uyumu tamamen bozmak için her türlü sebebi arayan yeni düşmanlar ile karşı karşıya kalırlar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hıçkıdık Haddock : Kabilenin reisinin oğludur. Dişsiz'in binicisidir. Ejderha eğitim akademisinin başkanıdır. Cılız ve zayıftır, ejderhaların eğitilebileceğini o keşfetmiştir. Astrid'den hoşlanmaktadır. Ama umursamaz gibi davranmaktadır. Ejderha liderine karşı olan savaşta sol bacağını kaybetmiştir.Esas amacı insanlar ve ejderhalar arasındaki hassas birliği korumaktır.
  • Astrid Hofferson: Akademinin en aklı başında kişisidir kendine güvenen,çevik ve güçlüdür. O da Hıçkıdık'tan hoşlanmaktadır ve ikisinin de bunda haberi yoktur. Ve Fırtınuç'un binicisidir.Zeki ve korkusuz bir savaşçıdır.Genelde hep Hıçkıdık'ın yanındadır.
  • Balıkayak : Akademide ejderhalar hakkında en çok bilgisi olan kişidir. Ejderhası Köfte'ye çok büyük bir sevgiyle bağlıdır.
  • Südüklü : Kancadiş'in binicisidir ve onu çok zor kontrol eder.
  • Sertceviz ve Tersceviz : Kuskus ve Geyirik'in binicisi olan ikizlerdir. Her zaman kavga ederler ve farklı düşündükleri için Çatal Boyunları'nı zor kontrol ederler.
  • Zebella Haddock: Hıçkıdık'ın babasıdır ve kabilenin reisidir.
  • Geğirik : Kabilenin demir dövenidir. Ayrıca akademinin ilk savaş öğretmenidir.
  • Eret'in oğlu Eret : Eskiden ejderha avcısı olan ama daha sonra Kafatasıezici'yi sahiplenen karakterdir.
  • Valka Haddock: Hıçkıdığın annesi ve Bulutfişek'in binicisidir. Ayrıca Ejderhaların binilebilir olduğunu ilk keşfeden vikingdir.
  • Gothi : Berkteki şifacıdır.
  • Heather: Dagur'un kayıp kardeşidir. 3.sezonda geri dönmüştür. Rüzgarbiçici isimli ölümcül bir ejderhası vardır. Dagur adasını yok edince öldürmek için onun peşine düşmüş ancak Hıçkıdık onu engellemiştir. Daha sonra kardeşine katılsa da biniciler için casusluk yapmış, yakalanmış ancak Dagur onu kurtarmıştır.

Kötüler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Alvin : Berk'ten kovulmuş kötü biridir.Daha sonra 2. Sezonun finalinde Zebella ile barışmışlardır...
  • Ejder Avcıları : 4.Sezonda ortaya çıkmış ejderha avlayan yeni düşmanlar.
  • Ryker Grimbon : Ejderha Avcılarının başıdır.
  • Dagur : Dişşizi yakalamak isteyen kötüdür 4. Sezonda ejderha binicilerine katılmıştır.
  • Viggo Grimbon : Ryker'ın abisidir. Gecenin adasının haritası bulan kişidir.
  • Barbar:İlk önce Alvin için çalıyor olsa da daha sonra Dagur'a katılmıştır. Hala sağ kol olarak onun yanındadır.
  • Grımmel: 3. filminde dünyayı ele geçirmek istemiştir. ayrıca tüm gecenin öfkelerini öldürmüştür(dişsiz ve ışığın öfkesi dışında)
  • Drago Kanlı Yumruk: 2. filminde çıkmıştır. sol kolunu ejderha yemiştir. Alfa'yı yönetiyordur.

Ejderha Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Gecenin Öfkesi: En hızlı, en zeki ve en güçlü türdür. Dört adet bacağı bulunur. Dişsiz de bir Gecenin Öfkesidir. Plazma topları fırlatabilirler. Plazma toplarını sonar sistemi gibi kullanabilirler. Kamikaze dalışı yapabilirler. Yüksek irtifalardan saldırırlar. Çok hızlıdırlar. Geceleri saldırırlar. Diğer ejderha türleri gibi yılandan korkarlar ve ejderha köküne hassastırlar. Çok nadir bulunurlar. Havada oldukları kadar yerdede tehlikelidirler. Çevik bir şekilde saldırabilirler.

Işığın öfkesi: Gecenin öfkesi türünün mutasyona uğrayıp beyaz renk alarak oluşan türdür. 3. filminde Dişsiz ile çiftleşmişlerdir. Çiftleşmelerinin sonucunda Dart, Pouncer ve Ruffrunner adında yavruları olmuştur.

Yıldırım Davulu: Orta derecede hızlı fakat çok güçlü bir ejder türüdür. Hava dalgaları yaratıp düşmanlarını fırlatabilirler. Gücünü Thor'dan aldıkları söylenir. Zebella 1.ve 2.sezonda Kasırga isimli bir Yıldırım Davuluna binmekteydi, 2. sezonda 3 yavru Yıldırım Davuluna göz kulak olması için Kasırga'yı bırakmıştır.

Çatal Boyun : 2 başı vardır. Orta derecede hızlıdırlar. Başlardan biri Yeşil patlayıcı gaz çıkartır ve diğer baş işe çakmak taşı gibi kıvılcım çıkartarak gazı patlatır. Yeşil gaz sarhoşluk etkisi yaratır. Sertceviz ve Tersceviz Geğirik ve Kuskus adında bir çatal boyuna binmektedir.

Gronckle: Tembeldirler. Her türlü taşı sindirebilmektedirler. Midelerinde taşları eritip lav halinde püskürtürler. Bu yönleriyle tehlikelidirler. Uzun uçuşlarda zayıftırlar. Kuyruklarını topuz olarak kullanabilirler ve gayet dayanıklı bir deriye sahiptirler. Uçuş hızları azdır. Balıkayak Köfte isimli bir Gronckle'a binmektedir. Oldukça duygusal ejderlerdir. Manevra kabiliyetleri çok yüksektir. Sinek kuşu gibi kanatlarını çok hızlı çırparlar. Havada asılı kalabilirler.

Nadar: Çok tehlikeli bir ejder türüdür. Kuyruklarından çok sivri dikenler fırlatabilirler. Kaynak ateşi püskürtüp her türlü kayayı eritebilirler. Güzel ve zariftirler. Tımarlanmayı ve iltifatları severler. Burunlarının ucu kör noktalarıdır. Tavuk etine bayılırlar. Çok hızlıdırlar. Dikenli kuyrukları ile saldırabilirler Astrid "fırtınuç" adli bir ölümcül nadar'a binmektedir.

Korkunç Kabus: Çok hızlı ve güçlü ejderlerdir. Ateş güçleri yüksektir. Kanatlarıyla hava dalgaları yaratıp nesneleri fırlatabilirler. Vücutlarını salgıladıkları sıvılar ile ateşe verebilirler. İnatçı ve saldırgandırlar. Südüklü, Kancadiş adında bir Korkunç Kâbusa binmektedir.

Korkunç Dehşet: Tekbaşlarına tehlikeli olmayan fakat sürüler halinde tehlikeli olabilen ejder türüdür. Genelde zararsız ve uysaldırlar. Atışları çok isabetlidir. Kendi aralarında kavga etmekten hoşlanırlar.

Tayfunmerang: Devasa boyuttadırlar. Kanatlarıyla çok güçlü hava dalgaları yaratabilirler. Havada spiraller çizerek ateş hortumu oluşturabilirler. Çok tehlikeli ve hızlıdırlar. Yılan balığından korkmayan ve onlarla beslenen tek ejderha türüdür.

Kazanağız: Çok tehlikelidirler. Genelde kıyılarda yüzer ve zehirli zakkum yerler. Zehirli zakkum diğer ejderhaları zehirler ve tek panzehir Kazanağızlarda bulunur. Ağızlarından kaynar su fışkırtarak saldırırlar.

Değişken Kanat: Görünmez olabilirler ve asit püskürtebilirler. Yumurtaları parlak ışıklı taş halindedir. Çok tehlikelidirler.

Fısıldayan Ölüm: En tehlikeli ejder türlerindedirler. Ağızlarında sıra sıra dişler bulunur ve bu sıra dişler ters taraflara dönerler. Toprağın altında tünel kazarak ilerlerler fakat uçtukları da görülür. Ateş püskürtebilirler. Bacakları bulunmaz. Kuyruklarından diken fırlatabilirler. Gün ışığına karşı hassastırlar. Görme duyuları pek gelişmemiştir. Ejderha köküne hassas değildirler.

"Haykıran ölüm:" Çok tehlikelidir ve yer altında yaşar ve çok büyüktür.

Kızıl Ölüm: Devasa boyuttadırlar. Altı adet gözleri bulunur. Duyma ve koku duyuları çok yüksektir. Ateş püskürtebilirler. Bir dağın içinde yaşarlar ve diğer ejderhalar onlara yiyecek getirirler. Çok ağır oldukları için uçarken çok zor yavaşlarlar.

Ölüm Şarkısı:Melodi adasında yaşar ve çıkardığı mırıltıya benzeyen sesle diğer ejderhaları kendine çeker.Daha sonra onlara ilk önce akışkan ve sıcak ancak soğuduğunda kayadan daha sert biir madde ile etkisiz hale getirir.Onlarca ejderhayı bu şekilde avlar ve daha sonra yer.

Kar Hayaleti:Sadece kar fırtınasında ortaya çıkan güçlü bir ateş gücüne sahip nadir bir ejderhadır.Vücut sıcaklığı sayesinde görür bu yüzden bazı durumlarda yanılıp hedefini kaçırabilir ya da bulamayabilir.Kış uykusuna yatarlar.

Gürültü Boynuzu:"Güçlü ve korumacı bir ejderhadır.Hızla uçtuğunda bir kayayı devirebilecek,gemiyi delebilecegüce ve dayanıklılığa sahiptir. 2. filminde Zebella bu ejderhalardan birine biner ve adını Kafatasıezici koyar.

Kekin kampçı: Jilet keskinliğinde dikenler atabilir. Hızlı ve çeviktir. Parlak gümüş rengindedirler. Heather'ın ejderhası bunlardan biridir.

Alfa:Son derece büyük boylarda olan bir ejderha türüdür. Genellikle uysal olmalarının yanı sıra çok tehlikelidirler. Ağızlarının iki yanında büyük dişler bulunur. Soğuk ve derin denizlerde yaşarlar. Uçamazlar. Her yeri dondurabilecek kadar buz püskürtebilirler. Çok nadir bulunurlar. Diğer ejderhaları kontrol edebilirler ve alfalar yuvanın koruyucularıdır 2. Filminde drago kanlı yumruk yönetiyordu.

Skrill: Çok yırtıcı ve tehlikeli ejderhalardır. Gücünü yıldırımdan alır. Bulunduğu yerlerde güçlü yıldırım düşmeleri ve şimşek çarpmaları yaşanır. Vücutlarını elektrik akımları ile koruma altına alabilirler. Koyun etine bayılırlar. Suya karşı zaafları vardır. Suya düştüklerinde elektrik akımlarını geçici bir süre kaybederler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "John Paesano DreamWorks Dragons tv serisi". Film Music Reporter. 12 Mayıs 2012. 19 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012. 
  2. ^ Ito, Robert (8 Eylül 2012). "'Dragons: Riders of Berk' (2012 yapımı)". Los Angeles Times. 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2012. 
  3. ^ "7 Ağustos 2012 tarihli önizleme". 14 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2014. 
  4. ^ "İlk gösterim". 5 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2014. 
  5. ^ "Altyazı değişikliği". 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2014. 
  6. ^ "Cartoon Network, DreamWorks Dragons açıklaması". Cartoon Network via Business Wire. 12 Ekim 2010. 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2012. 
  7. ^ "DreamWorks Dragons, Cartoon Network'daki yayını". Slash Film. 17 Ocak 2011. 30 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2012.