5. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
5. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali
Ülke Polonya
Tarih31 Temmuz – 15 Ağustos 1955
SloganSaldırgan Emperyalist Paktlara Karşı, Barış ve Dostluk İçin
Ev sahibi şehirVarşova
Katılımcılar114 ülkeden 30.000+ kişi
Önceki4. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali
Sonraki6. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali

5. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali 31 Temmuz – 15 Ağustos 1955 tarihleri arasında Polonya Halk Cumhuriyetinin başkenti Varşova'da düzenlendi.

114 ülkeden 30.000'den fazla gencin katıldığı festivalin sloganı "Saldırgan Emperyalist Paktlara Karşı, Barış ve Dostluk İçin" idi.

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu bu festivali Nikita Hruşçov'un sosyalist blokta uygulamaya koyduğu barış içinde bir arada yaşama kavramının yükselişi sırasında düzenledi. 1950'lerin sonunda sömürgecilik son yıllarını yaşıyordu ve aynı yıl Bandung Konferansı toplanıyordu. Konferans sahip oldukları sömürgeleri ellerinde tutmaya çalışan Batılı güçleri sert bir şekilde eleştirdi. Bu koşullarda, sömürgeciliğin sona ermesi için ve nükleer yıkım tehlikesine karşı mücadele gereği festivale damgasını vurdu.

Festivalin spor programında bir atletizm yarışması da yer alıyordu.[1] Ayrıca Polonyalı genç ressamların çarpıcı eserlerinin yer aldığı Arsenał sanat sergisi açıldı. Bu sergi sanat eleştirmenleri arasında dışavurumcu üslupların kullanımı konusunda tartışma konusu oldu.[2]

Etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Festival Doğu Avrupa komünistleri ile Batı Avrupa, Asya, Afrika ve Güney Amerika'dan yoldaşları için bir buluşma yeri olarak büyük bir propaganda aracı olarak tasarlanmıştı. Beş gün boyunca yüz binlerce Polonyalı seyirci Varşova'ya gelip dans, tiyatro ve diğer etkinlikleri izledi. Bununla birlikte, Polonyalılar için festivalin asıl çekici tarafı çoğu Batı Avrupa'dan gelen ve benzer kültürü paylaşmakla beraber çok daha zengin ve daha açık olmaları nedeniyle kendilerinden çok farklı olan yabancılardı. Bu durumdan derinden sarsılan birçok Polonyalı onlarca yıllık Batı karşıtı söylemin yanlış olduğunu fark etti. Polonyalılar, Almanlar, Macarlar, Çekler ve komünist bloktan diğerleri aktif bir şekilde birbirleriyle sosyalleştiler. Polonyalılar daha egzotik ziyaretçilerle şehrin her yerinde özel apartmanlarda sosyalleştiler. Üniversite öğrencileri birçoğunun komünist olmadığı ortaya çıkan yabancılarla münazara toplantıları bile yaptılar.[3]

Bu nedenle festivalin Polonya Ekimi olarak adlandırılan 1956 Polonya ayaklanmasına yol açan süreci başlattığı söylenmektedir.[3]

Türkiye'den katılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu festivalde Türkiye gençliği aralarında Yılmaz Gülen, Gün Benderli gibi isimlerin olduğu TKP'liler tarafından temsil edildi.[4]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ World Student Games (UIE) 30 Ocak 2002 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. GBR Athletics. Retrieved on 2014-12-09.
  2. ^ "Foreign Relatives: How German is Polish Post-War Expressionism". Polish avant-garde in Berlin. 2020. ss. 233-262. ISBN 3631780532. 
  3. ^ a b Applebaum, Anne (2012). Iron Curtain: The Crushing of Eastern Europe 1944-1956 (İngilizce). New York, ABD: Doubleday. s. 446-448. ISBN 9780385515696. 
  4. ^ "TÜSTAV Gün Benderli-Togay Arşiv Fonu". 17 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021.