Şirimni Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şirimni Muharebesi
Bizans-Gürcü savaşları
Tarih11 Eylül 1021
Bölge
Şirimni, Palakazio Gölü, günümüzde Çıldır Gölü, Türkiye
Sonuç Bizans zaferi
Taraflar
Bizans İmparatorluğu Gürcistan Krallığı
Komutanlar ve liderler
II. Basileios I. Giorgi
Güçler
Bilinmiyor, büyük Bilinmiyor, muhtemelen daha az

Şirimni Muharebesi (Gürcüceშირიმნის ბრძოლა)

Palakazio Muharebesi olarak da bilinen muharebe, Bizans ve Gürcü orduları arasında, 11 Eylül 1021'de Palakazio Gölü'ndeki (Çıldır Gölü, Türkiye) Şirimni'de yapıldı.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük Asya'daki birkaç Bizans-Gürcü-Ermeni sınır bölgesini de içeren Gürcü Kuropalatis ardıllığı üzerine yirmi yıl süren anlaşmazlığın ardından yaşanmıştır. Gürcü kralı I. Giorgi tartışmalı bölgeleri 1014'te zorla aldığında tam ölçekli bir savaş patlak verdi. 1014'te Bizans imparatoru II. Basileios misilleme olarak 1021'de büyük bir orduyla Gürcistan'a girdi ve Gürcüleri iç sınırlarına geri itti.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem Bizans hem de Gürcü orduları kendi hükümdarları tarafından yönetiliyordu. II. Basileios'un ordusunda birçok Vareg Muhafız Gücü bulunurken, I. Giorgi, Ermeni yardımcı kuvvetleri tarafından takviye edildi. İki ordu, Palakazio Gölü'ndeki Şirimni köyünde karşı karşıya geldi. Gürcüler savaşı kazanmaya yakındı, ancak II. Basileios'un güçlü karşı saldırıları belirleyici oldu. İki Gürcü yüksek rütbeli general, Rati Baghvashi ve Khursi çatışmada öldürüldü. Bu pahalı zaferin ardından, imparator yakındaki toprakları yağmaladı ve Trabzon'da kışı geçirmek için topraklarına döndü.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • (Fransızca) René Grousset, L'Empire du Levant : Histoire de la Question d'Orient, Paris, Payot, coll. « Bibliothèque historique », 1949 (réimpr. 1979), 648 p. (2-228-12530-X), p. 153