Sasireti Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sasireti Muharebesi
Gürcistan Krallığı'ndaki iç savaşın bir parçası
Bizans müdahalesi
Tarih1042
Bölge
Sonuç İsyancı zaferi
Taraflar

Gürcistan Krallığı

Kldekari Prensliği

Komutanlar ve liderler
IV. Bagrat Liparit Bağvaşi
Güçler
Bilinmiyor, 1000 viking Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor, birçok viking öldürüldü, İngvar dahil çok daha fazlası esir alındı[1] Bilinmiyor

Sasireti Muharebesi (Gürcüce: სასირეთის ბრძოლა) 1042 yılında Gürcistan Krallığı'ndaki iç savaş sırasında Şida Kartli bölgesinde Kaspi kasabasına çok uzak olmayan Sasireti köyünde gerçekleşen muharebedir. Kral IV. Bagrat'ın ordusunun asi feodal lordu Kldekari Dükü IV. Liparit tarafından kesin bir yenilgiye uğratılmasıyla sonuçlandı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

IV. Bagrat ve eski generali Kldekari'nin güçlü dükü Liparit Bağvaşi arasında, Gürcistan'ın o zamanlar Arap emirleri tarafından yönetilen Tiflis kentine karşı yürüttüğü sefer sırasında (1037–1040) bir anlaşmazlık patlak verdi. Bu anlaşmazlık Kral Bagrat'ın, Liparit'in muhaliflerinin tavsiyesini alması ve 1040'ta dükün yeminli düşmanı Emir Ali ibn-Cafar ile barışması sebebiyle ortaya çıkmıştı. Buna karşılık misilleme olarak Liparit isyan etti ve Bagrat'ın üvey kardeşi Demetre'yi Gürcü tahtına oturtmaya çalıştı. Ancak, başarılı olamadı ve Bagrat ile düşmanlıklarını sona erdirdi, Kartli Büyük Dükü unvanını aldı, ancak oğlu İoane'yi krala rehine olarak verdi. Kısa süre sonra Liparit, Bizans yardımını talep ederek yeniden isyan etti. Bir Bizans kuvveti ve bir Kaheti ordusunun (Gürcistan'ın doğusunda bulunan bir krallık) desteğiyle oğlunu serbest bıraktı ve tekrar taht talibi prens Demetre'yi kral olmaya davet etti. Demetre savaşın başında öldü, ancak Liparit kralın güçleriyle savaşmaya devam etti.

Kral Bagrat tarafından komuta edilen kraliyet ordusuna muhtelemen, İsveçli Viking İngvar'ın 3000 kişilik kuvvetli keşif kuvvetlerinin bir bölümü olan 1000 kişilik bir Vareg müfrezesi katıldı. Eski bir Gürcü vakayinamesine göre Vikingler, Batı Gürcistan'da Rioni Nehri ağzında bir yer olan Başi'de karaya çıktılar.

İki ordu, 1042 baharında Gürcistan'ın doğusundaki Sasireti köyü yakınlarında kesin bir savaş yaptı. Şiddetli çatışmada kraliyet ordusu yenildi ve batıya çekildi. İngvar ve Vikinglerinin çoğu esir alındı, daha sonra Liparit tarafından serbest bırakıldılar.[1] Asi lider daha sonra Artanuci'nin kilit kalesini ele geçirerek Gürcistan'ın güney ve doğu illerinin fiilen hükümdarı haline geldi. Savaşta mağlup olan IV. Bagrat, krallıktaki otoritesini geri kazanmayı başardı ve kendisine ihanet eden Dük Liparit'i Konstantinopolis'e sürgüne zorladı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kldekari Kalesi
  • Bizans-Gürcü savaşları
  • Gürcistan'ın katıldığı savaşların listesi
  • Gürcistan'ın askeri tarihi

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Levan Z. Urushadze. "Vikinglerin izini takip etmek." IACERHRG -2003 Yıllığı, Tiflis, 2004: s. 100–101 (İngilizce).
  • Levan Z. Urushadze. "11. yüzyılın 40'lı yıllarının Gürcistan tarihine ilişkin bazı sorular." Georgian Source Studies, Cilt 10, Tiflis, 2004: s. 108–112 (Gürcüce, İngilizce özet).
  • Horlama Sturlason. "Heimskringla" (Eski Norsça)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2021.