Şarlot pastası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şarlot pastası
Maraschino kiraz, muz, fıstık ve ladyfinger bisküvilerle süslenmiş Şarlot Kremli Pasta
Ülke(ler)Avusturya, Fransa, Rusya
TürüPasta
TipiKalıplanmış
ÇeşitleriSıcak, soğuk, Malakofftorte, Charlotte Russe, Charlotte Royale

Şarlot pastası Fransız mutfağından bir pasta türüdür. Avusturya ve diğer doğu Avrupa ülkelerin mutfaklarına bulunan kalıplanmış pasta hem sıcak hem de soğuk servis edilebilir. Sıcak şarlot pastaları meyve sos ve tereyağlı ekmekten yapılır. Soğuk şarlot ise ilk olarak Avrupa Kraliyetlerine abartılı ve büyük tatlılar yapan Fransız pastacı Marie-Antonin Carême tarafından yaratılmış. Soğuk şarlotlar ladyfinger bisküvileri, sünger kek veya jöle rulosu ile süsleniyor. İç harcı çırpılmış tatlı krema, muhallebi ve ya Bavyera kreması olabilir.[1]

Şarlot Russe[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'da yaşayan Doğu Avrupalı göçmenlerin şarlot Russe keki maraschino kirazlarla süslenmiş ince, yuvarlak sünger kek üzerinde krem şanti olan bir fırınlanmayan kek dir.[2] Limon, çilek ve ahududu gibi farklı meyvelerle de yapılıabilir.[3] şarlot Russe yapmak için ladyfinger bisküvileri portakal likörüyle ıslatılır ve kalıba yerleştirilir. Tencerede su, jelatin, şeker, limon suyu ve ahududu çırpılan karışım jelatin sertleşene kadar buzdolabında soğutulur. Şekerlenmiş badem ve krem şanti ile süslenebilir.[4]

Avrupa'da kalıplanmış krem Anglez ve ya Bavyera kreması ile yapılıdır. Pasta'nın kreması meyve ve likör ile tatlandırılırdı. Bir zamanlar bayat ekmek ile yapılan tatlı artık lady finger ya da sünger kek ile yapılıyor. Kreması için meyveli krem şanti ve ya jelatin ile sertleştirilen bavaroiş kreması kullanılabilir.[5]

Malakofftorte[değiştir | kaynağı değiştir]

Malakofftorte Avusturya ve Rus mutfağından bir şarlot pasta türüdür. Genellikte şarlot kalıbı kullanarak hazırlanır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Peter Kump (28 Mart 1991). "THE MALAKOFF, A COURTLY RUSSIAN DESSERT, IS A SPECTACULAR". Chicago Tribune. 23 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2019. 
  2. ^ "Lost foods of New York City: Charlotte Russe". Politico. 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 
  3. ^ Sheehan, Jessie. The Vintage Baker. s. 128. 
  4. ^ "Charlotte Russe de Raspberry". Betty Crocker. 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2019. 
  5. ^ "Charlottle Russe recipe". The Telegraph. 25 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2019. 
  6. ^ "The Malakoff, A Courtly Russian Dessert, is a Spectacular". The Chicago Tribune. 28 Mart 1991. 23 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2019.