Şablon:GM/2020-07-08

Vikipedi, özgür ansiklopedi
You Rock My World,  Amerikalı sanatçı Michael Jackson'ın onuncu ve son stüdyo albümü Invincible (2001) için kaydettiği bir şarkıdır. Şarkı, albümün ilk single'ı olarak Epic Records etiketiyle Ağustos 2001'de yayımlandı. Sözleri aşık olmak ve bir kadını etkilemeye çalışmak hakkındadır. Prodüktörlüğünü Jackson ve Rodney "Darkchild" Jerkins'in üstlendiği şarkıyı Jackson, Jerkins, Fred Jerkins III, LaShawn Daniels ve Nora Payne yazdı. Şarkı, müzikal açıdan Jackson'ın önceki albümleri için Quincy Jones ile birlikte yaptığı şarkılardan etkiler taşıyan bir disko pop şarkısıdır.

Şarkı eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı, kimileri şarkının bestesini ve Jackson'ın vokal performansını överken; kimileri Jackson'ın şarkı için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini ve bunun yaptığı en iyi şarkısı olmadığını savundu. "You Rock My World" dünya çapında başarılı oldu. Billboard Hot 100'de on numaraya yükselerek, Jackson'ın altı yıl sonra ABD'de ilk ona giren ilk ve aynı zamanda kariyerindeki son şarkısı oldu. "You Rock My World", Fransa müzik listelerinde zirveye oturdu. Ayrıca Avustralya, Avusturya, Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İsviçre, İtalya ve Kanada listelerinde ilk ona girmeyi başardı. (Devamı...)


Claude Debussy  (d. 22 Ağustos 1862 - ö. 25 Mart 1918), 20. yüzyılın en önemli Fransız bestecilerinden birisidir.

Paris yakınlarında doğan Claude Debussy’nin anne ve babası porselen eşya satan bir dükkân işletmekteydi. Müzikal yeteneği ilk defa Chopin’in bir öğrencisi olan piyano öğretmeni Bayan Maut de Fleurville tarafından keşfedilmiştir. Bayan Maut, onu Paris Konservatuarı’na gönderdi ve Debussy orada 1872’den itibaren 10 yıl eğitim gördü. Debussy, başlangıçta piyano virtüözü olmak istiyordu fakat 1878 ve 1879’daki piyano sınavlarından kalınca bu fikirden vazgeçti; Ernest Guiraud’un kompozisyon derslerine devam etti ve bu sayede 1884’te Roma Ödülü’nü alarak Roma’da 3 yıl eğitim görme şansına erişti. Claude Debussy, piyano öğretmeni Marmontel’in kendisini tavsiye etmesi üzerine 1879-1882 yılları arasında Bayan Nadezhda Filaretovna von Meck’in evinde özel piyanist olarak çalışma şansına erişmişti. Bir Rus mühendisin zengin dul eşi olan Bayan von Meck, evinde daima bir piyanist, bir kemancı ve bir çellocu bulundururdu. Bayan von Meck Tchaivkosky’nin finansal destekçisi idi ve iletişimini yıllar boyu sadece mektuplarla sürdürdüğü Tchaivkosky’e hayrandı. Debussy, onun evinde bol bol Tchaivosky’nin oda müziği eserlerini ve patronunun istekleri doğrultusunda doğaçlama eserler çaldı; çocuklara piyano dersi verdi ve bir yaz Bayan von Meck ile birlikte Floransa, Venedik, Viyana ve Moskova’yı gezdi. Bu gezi sırasında Viyana’da Wagner’in Tristan und Isolde operasını dinleyerek çok etkilendi. 1888-1889’da Bayreuth Festivali’ne giderek Wagner’in müziğini dinleyen ve etkisinde kalan Debussy, daha sonra Wagner’in müzik yaklaşımını reddetmiştir. (Devamı...)