Şablon:GM/2016-02-16

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hella Good Gwen Stefani, Tony Kanal ve The Neptunes tarafından No Doubt'ın beşinci stüdyo albümü Rock Steady (2001) için yazılan bir şarkıdır. Elektro, rock ve funk etkileri taşıyan parça; müzik eleştirmenlerinden olumlu yönde tepkiler aldı ve genellikle Afrika Bambaataa ve Madonna'nın çalışmalarıyla karşılaştırıldı.

"Hella Good", albümün ikinci single'ı olarak Nisan 2002'de piyasaya çıktı. Şarkıya Roger Sanchez tarafından yapılan remix, Billboard Hot Dance Music/Club Play listesinde zirveye ulaştı. 2003 Grammy Ödülleri'nde "Hella Good", En İyi Dans Kaydı dalında ödüle aday gösterildi ve şarkının Sanchez remixi En İyi Remix Kaydı dalında ödül kazandı. Şarkıya siyah-beyaz olarak çekilen video klipte, grup üyeleri boş bir gemiye yerleşirken görülmektedir. No Doubt, bir nevi "kültürel çatışma" ifadesi olarak hip hop prodüksiyon ikilisi The Neptunes ile çalışmaya karar verdi. Solist Gwen Stefani hayatındaki olumlu şeyler hakkında canlı ve şenlikli bir şarkı yazmak istedi ve grup, iyimser bir kulüp şarkısı yazdı. Hella kelimesi San Francisco Körfez Bölgesi'nde sıklıkla kullanılan ve "çok" anlamına gelen argo bir kelimedir. Körfez Bölgesi'nde bulunduğu sürede, Stefani kelimeyi kendi ruh hâlini tanımlamak için kullanmaya karar verdi. Stefani dans kelimesini nakarata koymak istedi ve nakarattaki her dizenin sonuna "keep on dancing (dansa devam)" ifadesini ekledi. Şarkının funk soundunda Queen'in 1980 çıkışlı "Another One Bites the Dust" ve The Commodores'in 1977 çıkışlı "Brick House" şarkılarından esinlenildi. (Devamı...)


Nea Ekklisia (YunancaΝέα Ἐκκλησία, Türkçe: Yeni Kilise), Bizans İmparatoru Makedonyalı I. Basileios tarafından 876 ile 880 yılları arasında Konstantinopolis'te inşa ettirilmiş bir kilisedir. Bizans başketinde 6. yüzyılda inşa edilen Aya Sofya'dan sonra inşa edilmiş ilk anıtsal kilisedir. Bizans mimarisinin orta çağının başlangıcını işaret eden bu kilise Paleologos Hanedanı dönemine kadar kullanılmıştır. Osmanlılar tarafından barut deposu olarak kullanılan bu yapı, 1490 yılında yıldırım düşmesinden sonra tahrip olmuştur.

İmparator I. Basileios, Bizans tarihinin en başarılı ailesi olan Makedon Hanedanı'nın kurucusudur. Basileios, kendisini imparatorluğun yeniden kurucusu, yeni Justinianus olarak tanımlamış ve büyük öncülü gibi Konstantinopolis'te büyük bir inşa hamlesi başlatmıştır. Yeni Kilise adının ilk kelimesi Nea, Basileios'un Aya Sofya'sını ve yeni bir dönemin başlangıcını işaret eder. Kilise, Basileios'un kişisel idaresi altında Büyük Saray'ın yerleşkesinin güneydoğu köşesine, daha önce Tzykanisterion polo sahası olan yerin yanına inşa edilmiştir. Basileios, sarayın en güney ucunda bulunan deniz fenerinin yanınınada bir kilise yaptırmıştır. Nea Ekklisia, 1 Mayıs 880 tarihinde Konstantinopolis patriği Photius tarafından İsa Mesih, başmelek Mikâil (daha sonraki kaynaklara göre Cebrâîl), peygamber İlyas (Basileios'un en sevdiği kutsal kişilerden biridir), Bakire Meryem ve Aziz Nicholas'a adanmışdır. Basileios'un bu kiliseye kendi idaresinden ve emlaklarından gelir bağlaması, Aya Sofya modeli bir niyetin göstergesidir. Onun ve hemen peşi sıra gelen ardıllarının hükümdarlıklarında, Nea Ekklisia saray törenlerinde önemli rol oynamış, bu en azından VII. Konstantinos'a kadar devam etmiş, Konstantinos en önemli hanedan törenleri olan takdis törenlerini burada yaptırmıştır. Geç 11. yüzyılda, manastıra döndüştürülmüş ve "Yeni Manastır" (YunancaΝέα Μονή) olarak tanınmıştır. (Devamı...)