Şablon:GM/2016-01-21

Vikipedi, özgür ansiklopedi
M3 Stuart ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesinde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında bulunan General J.E.B. Stuartdan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmi olarak Honey (Türkçe Bal) adınıda koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

Avrupada gelişen olayları takip eden Amerikan tank tasarımcıları ordunun elinde bulunan M2 Hafif Tankının modasının geçmekte olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini anladı. Geliştirilen aracın zırhı kalınlaştı, süspansiyonu geliştirildi ve geri tepmesiz top takıldı. Adı "M3 Hafif Tank" konuldu. Aracın üretimi Mart 1941 tarihinde başladı ve Ekim 1943 tarihine kadar devam etti. Atası olan M2A4 modeli gibi, M3 tankı bir adet 37 mm M5 gun ve 5 adet .30-06 Browning M1919A4 makineli tüfek ile silahlandırıldı. Makineli tüfeklerin dağılımı şöyleydi: Ana topun yanında eş eksenli bir tane, taret üzerinde M20 uçaksavar ayaklı, sağ pruvada bir tane, gövdenin sağ ve solunda birer tane.

Araçta kullanılan radyal hava motorlarından kurtarmak için tanka yeni model ikiz Cadillac otomobil motoru takıldı. Değişen moroun yanında (başlangıçta M4 olan adı daha sonra M4 Sherman ile karıştırılmaması için M5 olarak değiştirildi) gövde tasarımı değiştirilerek eğimli zırh takıldı. Sürücünün kullandığı kapak üste alındı. Bununla beraber birliklerden gelen ateş gücü eksikliği şikayetlerine rağmen M5 modelinde de M3 te kullanılan aynı 37mmlik top kullanıldı. M5 ile 1942 yılında yerdeğiştirilen M3 tankları , 1944 yılında yeniden tasarlanıp M24 Hafif Tank olarak servise geri döndü. (Devamı...)


Michel Teló (21 Ocak 1981, Paraná, Brezilya), Brezilyalı şarkıcı ve besteci. Solo kariyerinden önce, çeşitli gruplarda vokalistlik yaptı. Bu gruplardan en bilineni Grupo Tradição'dur. En çok tutulan şarkısı "Ai se eu te pego'dur." Birçok Avrupa ülkesinde 1 numara olmuştur.

Teló küçük yaşlardan beri kendini müziğe kaptırmıştır. Kariyeri henüz 6 yaşındayken başlamıştır. İlk solo performansını okul korosunda gerçekleştirmiş, Roberto Carlos ve Erasmo Carlos'un bir parçasını söylemiştir. 10 yaşına geldiğinde babası ona bir akordeon vermiş ve bu şekilde müziğe olan ilgisi artmıştır. 12 yaşına geldiğinde, ailesinin, okul arkadaşlarının ve komşularının teşviki ile, “Guri” denilen geleneksel müzikte oynamak için genç bir grup kurmuş, grubu geliştirmek için çalışmıştır ve sonunda grubun vokalisti olmuştur.

Aynı zamanda 5 yıl boyunca piyano dersleri almış, bunun yanında iyi de bir dansçı olmuştur.

Teló daha 16 yaşındayken "Grupo Tradição'ya" davet edildi ve vokalist olarak 10 yıl boyunca grubun bir parçası oldu. Kariyerine şarkıcı olarak çıktığında grubun en çok tutulan şarkılarını seslendirdi, Örneğin; "Barquinho", "O Caldeirão", "Pra Sempre Minha Vida", "A Brasileira" ve "Eu Quero Você". Bu süre zarfında, grubun gözüken kısmı oldu, görüşmeleri ve promosyonları yürüttü. Teló'nun eski yapımcısı Wagner'e göre, grubu hiçbir düşmanlık ya da zorluk yapmadan bıraktığını, Teló'nun solo kariyerine isteyerek gittiğini söyledi. Onun yerini Guilherme Bertoldo aldı, fakat Teló'nun ayrılmasından sonra grup çöküşe girdi ve grup üyeleri gruptan ayrılmaya başladı, Michel olmadan grup yeterince canlı değildi ve kendine güvenmiyordu. (Devamı...)