Şablon:GM/2015-11-24

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kış Savaşı ya da Fin-Rus Savaşı (Fince: Talvisota, İsveççe: Vinterkriget, Rusça: Зимняя война), II. Dünya Savaşı'nın başlarında Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan savaş. Savaş, İkinci Dünya Savaşı ve Sovyetlerin Polonya İstilasından iki ay sonra, 30 Kasım 1939'da Sovyetlerin saldırısıyla başladı ve 13 Mart 1940'ta Moskova Barış Antlaşması'yla sona erdi. Milletler Cemiyeti saldırıyı yasadışı olarak kabul etti ve 14 Aralık 1939'da Sovyetler Birliği'ni cemiyetten attı.

Finlandiya, önceleri uzun süre İsveç Krallığı'nın bir parçası oldu. Napolyon Savaşları sırasında (1809) Finlandiya, Rus Çarlığı tarafından ele geçirildi. I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Finlandiya'daki bağımsızlık hareketlerini destekledi. 6 Aralık 1917'de Fin Senatosu, Finlandiya'yı bağımsız bir devlet olarak ilan etti. 18 Aralık 1917 yılında RSFSR Halk Komiserleri Kurulu, Finlandiya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan bir öneri ile Tüm Rusya Merkez Yürütme Kurulu (MSK)'na hitap etti. 22 Aralık 1917'de Merkez Yürütme Kurulu, Finlandiya'nın bağımsızlığını tanımaya karar verdi. Ancak ülkede aynı Rus İmparatorluğundaki gibi bir iç savaş çıktı. İç savaşta Almanya destekli Beyazlar, Sovyet destekli Kızılları yenilgiye uğrattı. Fin Beyazlar, savaşı kazandıktan sonra Doğu Kareliya'da ayrılıkçı hareketi desteklemiştir. (Devamı...)


Ron Hubbard ya da tam adıyla Lafayette Ronald Hubbard (d. 13 Mart 1911 – ö. 24 Ocak 1986) Amerikalı bilimkurgu hikâyeleri yazarı, işadamı ve özellikle ölümünden sonra bir dini akıma dönüşen Scientology metodunun mucididir.

Hubbard, 1911 yılında Tilden, Nebraska, ABD'de doğdu. 1930 yılında Virginia eyaletinde liseden mezun olduktan sonra, George Washington Üniversitesi'nin inşaat mühendisliği bölümüne kaydoldu. Bu yıllarda üniversite gazetesinde yazılar yazmaya başladı. Ancak kaydolduğu üniversiteye yalnızca 2 sene devam etti ve 1931 yılı sonunda notlarının düşüklüğü yüzünden okuldan kaydı silindi. Hubbard, 1933-1938 yılları arasından toplam 138 adet küçük roman yazdı. Bu romanların bazıları bilimkurgu iken bazıları da havacılık, spor gibi genel konuları kapsıyordu. İlk kitabevi romanı olan Buckskin Brigades'i 1937 yılında yayınladı. (Devamı...)