İsrail başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

İbranice: ראש הממשלה ‎(Roş HaMemşala)

Anahtar:

İşçi Partileri Likud Kadima Vekaleten görev üstlenen
# Resim İsim Göreve gelme Görevi bırakma Siyasi Parti
1. David BG.jpg David Ben-Gurion 14 Mayıs 1948 26 Ocak 1954 Mapai
2. Moşe Şaret 26 Ocak 1954 3 Kasım 1955 Mapai
T[1] David BG.jpg David Ben-Gurion 3 Kasım 1955 26 Haziran 1963 Mapai
3. Levi Eshkol.jpg Levi Eşkol[2] 26 Haziran 1963 26 Şubat 1969 Mapai

Alignment (12 Ocak 1966'dan sonra)

G[3] Yigal Allon [4] 26 Şubat 1969 17 Mart 1969 Alignment
4. Golda Meir 03265u.jpg Golda Meir 17 Mart 1969 3 Haziran 1974 Alignment
5. Yitzak Rabin PD.jpg İzak Rabin[5] 3 Haziran 1974 20 Haziran 1977 Alignment
6. Menachem Begin 2.jpg Menahem Begin 20 Haziran 1977 10 Ekim 1983 Likud
7. Yitzhak Shamir.jpg İzak Şamir 10 Ekim 1983 13 Eylül 1984 Likud
8. Shimon Peres 2001-10-22.jpg Şimon Peres[6] 13 Eylül 1984 20 Ekim 1986 Alignment
T[1] Yitzhak Shamir.jpg İzak Şamir[6] 20 Ekim 1986 13 Temmuz 1992 Likud
T[1] Yitzak Rabin PD.jpg İzak Rabin 13 Temmuz 1992 4 Kasım 1995 İşçi
G[3] Shimon Peres 2001-10-22.jpg Şimon Peres[7] 4 Kasım 1995 22 Kasım 1995 İşçi
T[1] Shimon Peres 2001-10-22.jpg Şimon Peres 22 Kasım 1995 18 Haziran 1996 İşçi
9. Benjamin Netanyahu.jpg Benyamin Netanyahu 18 Haziran 1996 6 Temmuz 1999 Likud
10. Ehud Barak.jpg Ehud Barak 6 Temmuz 1999 7 Mart 2001 Yisrael Ahat / İşçi
11. Ariel Sharon 2004.jpg Ariel Şaron 7 Mart 2001 4 Ocak 2006 [8] Likud

Kadima[9]

G[3] Ehud Olmert (Sao Paulo 2005).jpg Ehud Olmert[10] 4 Ocak 2006 4 Mayıs 2006 Kadima
12. Ehud Olmert (Sao Paulo 2005).jpg Ehud Olmert[11] 4 Mayıs 2006 31 Mart 2009 Kadima
T[1] Benjamin Netanyahu.jpg Benyamin Netanyahu 31 Mart 2009 Görevde Likud

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e Tekrar Başbakan seçildi.
  2. ^ Mapai ve HaAvoda partileri Alignment adı altında birleşti.
  3. ^ a b c Geçici olarak görev yaptı.
  4. ^ Levi Eshkol'ün ölümüyle yeni başbaşkan seçilene kadar görevi üstlendi.
  5. ^ Rabin Aralık 1976'da istifa edip erken seçim ilan etti. Yeni hükümet kurulana kadar görevde kaldı.
  6. ^ a b Alignment'dan Peres ile Likud'dan Shamir koalisyon kurdu. İlk iki yıl Peres başbakanlık yaptıktan sonra görevi Shamir'e devretti. 1988 seçimlerinde ise Likud tek başına iktidara geldi.
  7. ^ İzak Rabin'in suikaste kurban gitmesiyle Peres yeni başbaşkan seçilene kadar görevi üstlendi.
  8. ^ 14 Nisan 2006'da görev süresi dolan Sharon 4 Ocak 2006'da komaya girince göreve devam edemedi.
  9. ^ 17 Şubat 2003'te Likud partisinden ayrılıp Kadima'yı kurdu.
  10. ^ Sharon 4 Ocak 2006'da beyin kanaması geçirip komaya girince Olmert görevi üstlendi.
  11. ^ 21 Eylül 2008'te istifa etti. Yeni hükümet kurulana kadar görevde kaldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]