Japonya başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Japon İmparatorluğu ve Japonya'nın hükümet başkanları.

Japon İmparatorluğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Meiji dönemi (1868 - 1912)[değiştir | kaynağı değiştir]

#A #I Resim İsim Dönem Parti/Grup
1 1 Hirobumi Itō Itō Hirobumi
伊藤博文
22 Aralık 1885 - 30 Nisan 1888 Yok
2 2 Kiyotaka Kuroda Kuroda Kiyotaka
黒田清隆
30 Nisan 1888 - 25 Ekim 1889 Yok
- - Sanetomi Sanjō Sanjō Sanetomi
三條實美
25 Ekim 1889 - 24 Aralık 1891 Yok
3 3 Aritomo Yamagata Yamagata Aritomo
山縣有朋
24 Aralık 1889 - 6 Mayıs 1891 Yok
4 4 Masayoshi Matsukata Masayoshi Matsukata
松方正義
6 Mayıs 1891 - 8 Ağustos 1892 Yok
5 - Hirobumi Itō Itō Hirobumi
伊藤博文
8 Ağustos 1892 - 31 Ağustos 1896 Yok
- Bu dönemde Kuroda Kiyotaka başbakanlığa vekalet etti.
6 - Masayoshi Matsukata Masayoshi Matsukata
松方正義
18 Eylül 1896 - 12 Ocak 1898 Yok
7 - Hirobumi Itō Itō Hirobumi
伊藤博文
12 Ocak 1898 - 30 Haziran 1898 Yok
8 5 Shigenobu Ōkuma Shigenobu Ōkuma
大隈重信
30 Haziran 1898 - 8 Kasım 1898 Meşrutiyetçi Parti
(Kenseitō)
9 - Aritomo Yamagata Aritomo Yamagata
山縣有朋
8 Kasım 1898 - 19 Ekim 1900 Yok
10 - Hirobumi Itō Itō Hirobumi
伊藤博文
19 Ekim 1900 - 10 Mayıs 1901 Meşrutiyetçi Yönetim Dostları
(Rikken Seiyūkai)
- Bu dönemde Saionji Kinmochi başbakanlığa vekalet etti..
11 6 Tarō Katsura Tarō Katsura
桂太郎
2 Haziran 1901 - 7 Ocak 1906 Yok
12 7 Kinmochi Saionji Saionji Kinmochi
西園寺公望
7 Ocak 1906 - 14 Ocak 1908 Meşrutiyetçi Yönetim Dostları
(Rikken Seiyūkai)
13 - Tarō Katsura Tarō Katsura
桂太郎
14 Ocak 1908 - 30 Ağustos 1911 Yok
14 - Kinmochi Saionji Saionji Kinmochi
西園寺公望
30 Ağustos 1911 - 21 Aralık 1912 Meşrutiyetçi Yönetim Dostları
(Rikken Seiyūkai)

Taishō dönemi (1912 - 1926)[değiştir | kaynağı değiştir]

#A #I Resim İsim Dönem Parti/Grup
15 - Tarō Katsura Tarō Katsura
桂太郎
21 Aralık 1912 - 20 Şubat 1913 Yok
16 8 Gonnohyōe Yamamoto Gonnohyōe Yamamoto
山本權兵衞
20 Şubat 1913 - 16 Nisan 1914 Askeri
17 - Shigenobu Ōkuma Shigenobu Ōkuma
大隈重信
16 Nian 1914 - 9 Ekim 1916 Meşrutiyetçi Yönetim Dostları
(Rikken Seiyūkai)
18 9 Masatake Terauchi Masatake Terauchi
寺内正毅
9 Nisan 1916 - 29 Eylül 1918 Yok
19 10 Takashi Hara Takashi Hara
原敬
29 Eylül 1918- 4 Kasım 1921 Meşrutiyetçi Yönetim Dostları
(Rikken Seiyūkai)
- Bu dönemde Dışişleri Bakanı Kōsai Uchida Başbakanlığa vekalet etti.
20 11 Korekiyo Takahashi Korekiyo Takahashi
高橋是清
13 Kasım 1921 - 12 Haziran 1922 Meşrutiyetçi Yönetim Dostları
(Rikken Seiyūkai)
21 12 Tomosaburō Katō Tomosaburō Katō
加藤友三郎
12 Haziran 1922 - 24 Ağustos 1923 Askeri
- Bu dönemde Dışişleri Bakanı Kōsai Uchida Başbakanlığa vekalet etti.
22 - Gonnohyōe Yamamoto Gonnohyōe Yamamoto
山本權兵衞
2 Eylül 1923 - 7 Ocak 1924 Askeri
23 13 Keigo Kiyoura Keigo Kiyoura
清浦奎吾
7 Ocak 1924 - 11 Haziran 1924 Yok
24 14 Takaaki Katō Katō Takaaki
加藤高明
11 Haziran 1924 - 28 Ocak 1926 Meşrutiyetçi Parti
(Kenseitō)
- Bu dönemde İçişleri Bakanı Reijirō Wakatsuki Başbakanlığa vekalet etti.
25 15 Reijirō Wakatsuki Reijirō Wakatsuki
若槻禮次郎
30 Ocak 1926 - 20 Nisan 1927 Meşrutiyetçi Parti
(Kenseitō)

Shōwa dönemi (1926-1946)[değiştir | kaynağı değiştir]

#A #I Resim İsim Dönem Parti/Dönem
26 16 Giichi Tanaka Tanaka Giichi
田中義一
20 Nisan 1927 - 2 Temmuz 1929 Meşrutiyetçi Yönetim Dostları
(Rikken Seiyūkai)
27 17 Osachi Hamaguchi Osachi Hamaguchi
濱口雄幸
2 Temmuz 1929 - 14 Nisan 1931 Meşrutiyetçi Demokrat Parti
(Rikken Minseitō)
28 - Reijirō Wakatsuki Wakatsuki Reijirō
若槻禮次郎
14 Nisan 1931 - 13 Aralık 1931 Meşrutiyetçi Demokrat Parti
(Rikken Minseitō)
29 18 Tsuyoshi Inukai Tsuyoshi Inukai
犬養毅
13 Aralık 1931 - 16 Mayıs 1932 Meşrutiyetçi Yönetim Dostları
(Rikken Seiyūkai)
- Bu dönemde Maliye Bakanı Takahashi Korekiyo başbakanlığa vekalet etti.
30 19 Makoto Saitō Saitō Makoto
齋藤實
26 Mayıs 1932 - 8 Temmuz 1934 Askeri
31 20 Keisuke Okada Keisuke Okada
岡田啓介
8 Temmuz 1934 - 9 Mart 1936 Askeri
32 21 Kōki Hirota Kōki Hirota
廣田弘毅
9 Mart 1936 - 2 Şubat 1937 Yok
33 22 Senjūrō Hayashi Senjūrō Hayashi
林銑十郎
2 Şubat 1937 - 4 Haziran 1937 Askeri
34 23 Fumimaro Konoe Fumimaro Konoe
近衞文麿
4 Haziran 1937 - 5 Ocak 1939 Yok
35 24 Kiichirō Hiranuma Kiichirō Hiranuma
平沼騏一郎
5 Ocak 1939 - 30 Ağustos 1939 Yok
36 25 Nobuyuki Abe Nobuyuki Abe
阿部信行
30 Ağustos 1939 - 16 Ocak 1940 Askeri
37 26 Mitsumasa Yonai Mitsumasa Yonai
米内光政
16 Ocak 1940 - 22 Temmuz 1940 Askeri
38 - Fumimaro Konoe Fumimaro Konoe
近衞文麿
22 Temmuz 1940 - 18 Temmuz 1941 İmparatorluk Yönetimine Yardım Birliği
(Taisei Yokusankai)
39 18 Temmuz 1941 - 18 Ekim 1941
40 27 Hideki Tōjō Hideki Tōjō
東條英機
18 Ekim 1941 - 22 Temmuz 1944 İmparatorluk Yönetimine Yardım Birliği
(Taisei Yokusankai)
41 28 Kuniaki Koiso Kuniaki Koiso
小磯國昭
22 Temmuz 1944 - 7 Nisan 1945 Askeri
42 29 Kantarō Suzuki Kantarō Suzuki
鈴木貫太郎
7 Nisan 1945 - 17 Ağustos 1945 İmparatorluk Yönetimine Yardım Birliği
(Taisei Yokusankai)
43 30 Le prince Naruhiko Higashikuni Prens
Naruhiko Higashikuni
東久邇宮稔彦王
17 Ağustos 1945 - 9 Ekim 1945 İmparatorluk Ailesi
44 31 Kijūrō Shidehara Kijūrō Shidehara
幣原喜重郎
9 Ekim 1945 - 22 Mayıs 1946 Yok
45 32 Shigeru Yoshida Shigeru Yoshida
吉田茂
22 Mayıs 1946 - 24 Mayıs 1947 Liberal Parti

Japonya Başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Shōwa dönemi (1947-1989)[değiştir | kaynağı değiştir]

#A #I Resim İsim Dönem Parti
46 33 Tetsu Katayama Tetsu Katayama
片山哲
24 Mayıs 1947 - 10 Mart 1948 Sosyalist Parti
47 34 Hitoshi Ashida Hitoshi Ashida
芦田均
10 Mart 1948 - 15 Ekim 1948 Demokratik Parti
48 - Shigeru Yoshida Shigeru Yoshida
吉田茂
15 Ekim 1948 - 16 Şubat 1949 Liberal Parti
49 16 Şubat 1949 - 30 Ekim 1952
50 20 Ekim 1952 - 21 Mayıs 1953
51 21 Mayıs 1953 - 10 Aralık 1954
52 35 Ichirō Hatoyama Ichirō Hatoyama
鳩山一郎
10 Aralık 1954 - 19 Mart 1955 Japonya Demokrat Partisi
(Minshutō)
53 19 Mart 1955 - 22 Kasım 1955
54 22 Kasım 1955 - 23 Aralık 1956 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
55 36 Tanzan Ishibashi Tanzan Ishibashi
石橋湛山
23 Aralık 1956 - 25 Şubat 1957 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
56 37 Nobusuke Kishi Nobusuke Kishi
岸信介
25 Şubat 1957 - 12 Haziran 1958 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
57 12 Haziran 1958 - 19 Temmuz 1960
58 38 Hayato Ikeda Hayato Ikeda
池田勇人
19 Temmuz 1960 - 8 Aralık 1960 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
59 8 Aralık 1960 - 9 Aralık 1963
60 9 Aralık 1963 - 9 Kasım 1964
61 39 Eisaku Satō Eisaku Satō
佐藤榮作
9 Kasım 1964 - 17 Şubat 1967 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
62 17 Şubat 1967 - 14 Ocak 1970
63 14 Ocak 1970 - 7 Temmuz 1972
64 40 Kakuei Tanaka Kakuei Tanaka
田中角榮
7 Temmuz 1972 - 22 Aralık 1972 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
65 22 Aralık 1972 - 9 Aralık 1974
66 41 Takeo Miki Takeo Miki
三木武夫
9 Aralık 1974 - 24 Aralık 1976 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
67 42 Takeo Fukuda Takeo Fukuda
福田赳夫
24 Aralık 1976 - 7 Aralık 1978 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
68 43 Masayoshi Ōhira Masayoshi Ōhira
大平正芳
7 Aralık 1978- 9 Kasım 1979 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
69 9 Kasım 1979 - 12 Haziran 1980
- Bu dönemde hükümet sekreterliği başkanı Masayoshi Itō başbakanlığa vekalet etti.
70 44 Zenkō Suzuki Zenkō Suzuki
鈴木善幸
17 Temmuz 1980 - 27 Kasım 1982 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
71 45 Yasuhiro Nakasone Yasuhiro Nakasone
中曾根康弘
27 Kasım 1982 - 27 Aralık 1983 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
72 27 Aralık 1983 - 22 Temmuz 1986
73 22 Temmuz 1986 - 6 Kasım 1987
74 46 Noboru Takeshita Noboru Takeshita
竹下登
6 Kasım 1987 - 3 Haziran 1989 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)

Heisei Dönemi (1989 - )[değiştir | kaynağı değiştir]

#A #I Resim İsim Dönem Parti
75 47 Sōsuke Uno Sōsuke Uno
宇野宗佑
3 Haziran 1989 - 10 Ağustos 1989 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
76 48 Toshiki Kaifu Toshiki Kaifu
海部俊樹
10 Ağustos 1989 - 28 Şubat 1990 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
77 28 Şubat 1990 - 5 Kasım 1989
78 49 Kiichi Miyazawa Kiichi Miyazawa
宮澤喜一
5 Kasım 1991 - 9 Ağustıs 1993 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
79 50 Morihiro Hosokawa
細川護熙
9 Ağustos 1993 - 28 Nisan 1994 Yeni Japon Partisi
(Nihon Shintō)
80 51 Tsutomu Hata
羽田孜
28 Nisan 1994 - 20 Haziran 1994 Japon Yenilenmesi Partisi
(Shinseitō)
81 52 Tomiichi Murayama Tomiichi Murayama
村山富市
30 Haziran 1994 - 11 Ocak 1996 Sosyalist Parti
(Shakaitō)
82 53 Ryūtarō Hashimoto Ryūtarō Hashimoto
橋本龍太郎
11 Ocak 1996 - 7 Kasım 1996 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
83 7 Kasım 1996 - 30 Temmuz 1998
84 54 Keizō Obuchi Keizō Obuchi
小渕恵三
30 Temmuz 1998 - 5 Nisan 2000 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
85 55 Yoshirō Mori Yoshirō Mori
森喜朗
5 Nisan 2000 - 4 Temmuz 2000 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
86 4 Temmuz 2000 - 26 Nisan 2001
87 56 Jun'ichirō Koizumi Junichirō Koizumi
小泉純一郎
26 Nisan 2001 - 19 Kasım 2003 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
88 19 Kasım 2003 - 21 Eylül 2005
89 21 Eylül 2005 - 26 Eylül 2006
90 57 Shinzō Abe Shinzō Abe
安倍晋三
26 Eylül 2006 - 26 Eylül 2007 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
91 58 Yasuo Fukuda Yasuo Fukuda
福田康夫
26 Eylül 2007 - 24 Eylül 2008 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
92 59 Tarō Asō Tarō Asō
麻生太郎
24 Eylül 2008 - 16 Eylül 2009 Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)
93 60 Yukio Hatoyama Yukio Hatoyama
鳩山由紀夫
16 Eylül 2009 - 8 Haziran 20108 Japonya Demokrat Partisi
(Minshutō)
94 61 Naoto Kan Naoto Kan
菅直人
8 Haziran 2010 - 2 Eylül 2011 Japonya Demokrat Partisi
(Minshutō)
95 62 Yoshihiko Noda Yoshihiko Noda
野田 佳彦
2 Eylül 2011 - 26 Aralık 2012 Japonya Demokrat Partisi
(Minshutō)
96 - Shinzō Abe Shinzō Abe
安倍晋三
26 Aralık 2012 - Liberal Demokrat Parti
(Jimintō)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]