Portekiz başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Portekiz Başbakanlığı bayrağı.

Portekiz başbakanları listesi, Portekiz'in anayasal monarşiye geçtiği 1834'ten beri görev yapmış başbakanların listesi.

Anayasal Monarşi[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Resim Göreve başlayış Görevinini sonu Siyasi Parti
Pedro de Sousa Holstein Pedro de Sousa Holstein.jpg 24 Eylül 1834 4 Mayıs 1835 Cartista/Chamorro
Vitório Maria Francisco de Sousa Coutinho Teixeira de Andrade Barbosa 2 Conde de Linhares.jpg 4 Mayıs 1835 27 Mayıs 1835 Chamorro
João Oliveira e Daun, Duque de Saldanha Duque de Saldanha.jpg 27 Mayıs 1835 18 Kasım 1835 Bağımsız
José Jorge Loureiro José Jorge Loureiro.jpg 18 Kasım 1835 20 Nisan 1836 Bağımsız
António José Severim de Noronha Antonio Jose Severim de Noronha duque da Treceira.jpg 20 Nisan 1836 10 Eylül 1836 Chamorro
José da Gama Carneiro e Sousa 10 Eylül 1836 4 Kasım 1836 Setembrista (Eylülcü)
José Bernardino de Portugal e Castro 4 Kasım 1836 5 Kasım 1836 Bağımsız
Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo 5 Kasım 1836 1 Haziran 1837 Setembrista (Eylülcü)
António Dias de Oliveira 1 Haziran 1837 2 Ağustos 1837 Setembrista (Eylülcü)
Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo 2 Ağustos 1837 18 Nisan 1839 Setembrista (Eylülcü)
Rodrigo Pinto Pizarro de Almeida Carvalhais 18 Nisan 1839 26 Kasım 1839 Setembrista (Eylülcü)
José Travassos Valdez 26 Kasım 1839 9 Haziran 1841 Setembrista (Eylülcü)
Joaquim António de Aguiar 9 Haziran 1841 7 Şubat 1842 Setembrista (Eylülcü)
Pedro de Sousa Holstein 7 Şubat 1842 9 Şubat 1842 Bağımsız
António Bernardo da Costa Cabral 9 Şubat 1842 20 Mayıs 1846 Cartismo
Pedro de Sousa Holstein 20 Mayıs 1846 6 Ekim 1846 Cartismo
João Oliveira e Daun 6 Ekim 1846 18 Haziran 1849 Cartismo
António Bernardo da Costa Cabral 18 Haziran 1849 26 Nisan 1851 Cartismo
António José Severim de Noronha 26 Nisan 1851 1 Mayıs 1851 Cartista
João Oliveira e Daun, Duque de Saldanha 1 Mayıs 1851 6 Haziran 1856 Cartista
Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto 6 Haziran 1856 16 Mart 1859 Tarihi Parti
António José Severim de Noronha 16 Mart 1859 1 Mayıs 1860 Cartista
Joaquim António de Aguiar 1 Mayıs 1860 4 Temmuz 1860 Cartista
Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto 4 Temmuz 1860 17 Nisan 1865 Tarihi Parti
Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo 17 Nisan 1865 4 Eylül 1865 Reformist Parti
Joaquim António de Aguiar 4 Eylül 1865 4 Ocak 1868 Cartista
António José de Ávila 4 Ocak 1868 22 Temmuz 1868 Bağımsız
Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo 22 Temmuz 1868 11 Ağustos 1869 Reformist Parti
Nuno José Severo de Mendonça Rolim de Moura Barreto 11 Ağustos 1869 19 Mayıs 1870 Tarihi Parti
João Oliveira e Daun 19 Mayıs 1870 29 Ağustos 1870 Cartista
Bernardo de Sá Nogueira de Figueiredo 29 Ağustos 1870 29 Ekim 1870 Reformist Parti
António José de Ávila 29 Ekim 1870 13 Eylül 1871 Reformist Parti
Fontes Pereira de Melo 13 Eylül 1871 6 Mart 1877 Cartista
António José de Ávila 6 Mart 1877 26 Ocak 1878 Reformist Parti
Fontes Pereira de Melo 26 Ocak 1878 29 Mayıs 1879 Cartista
Anselmo José Braamcamp 29 Mayıs 1879 23 Mart 1881 İlerlemeci Parti
António Rodrigues Sampaio 23 Mart 1881 14 Kasım 1881 Cartista
Fontes Pereira de Melo 14 Kasım 1881 16 Şubat 1886 Cartista
José Luciano de Castro 16 Şubat 1886 14 Ocak 1890 İlerlemeci Parti
António de Serpa Pimentel 14 Ocak 1890 11 Ekim 1890 Cartista
João Crisóstomo de Abreu e Sousa 11 Ekim 1890 18 Ocak 1892 Bağımsız
José Dias Ferreira 18 Ocak 1892 22 Şubat 1893 Bağımsız
Ernesto Rodolfo Hintze Ribeiro 22 Şubat 1893 5 Şubat 1897 Cartista
José Luciano de Castro 5 Şubat 1897 26 Temmuz 1900 İlerlemeci Parti
Ernesto Rodolfo Hintze Ribeiro 26 Temmuz 1900 20 Ekim 1904 Cartista
José Luciano de Castro 20 Ekim 1904 19 Mart 1906 İlerlemeci Parti
Ernesto Rodolfo Hintze Ribeiro 19 Mart 1906 19 Mayıs 1906 Cartista
João Franco 19 Mayıs 1906 4 Şubat 1908 Cartista
Francisco Joaquim Ferreira do Amaral 4 Şubat 1908 26 Aralık 1908 Bağımsız
Artur Alberto de Campos Henriques 26 Aralık 1908 11 Nisan 1909 Bağımsız
Sebastião Custódio de Sousa Teles 11 Nisan 1909 14 Mayıs 1909 Bağımsız
Venceslau de Sousa Pereira de Lima 14 Mayıs 1909 22 Aralık 1909 Bağımsız
Francisco António da Veiga Beirão 22 Aralık 1909 26 Haziran 1910 Cartista
António Teixeira de Sousa Teixeira de Sousa.jpg 26 Haziran 1910 5 Ekim 1910 Cartista

Birinci Cumhuriyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Resim Göreve başlayış Görevinini sonu Siyasi Parti
Birinci Cumhuriyet (1910–1926)
Teófilo Braga Teofilo Braga.jpg 5 Ekim 1910 24 Ağustos 1911 Cumhuriyetçi
João Pinheiro Chagas Joao Pinheiro Chagas.jpg 4 Eylül 1911 13 Kasım 1911 Cumhuriyetçi
Augusto César de Almeida de Vasconcelos Correia 13 Kasım 1911 16 Haziran 1912 Cumhuriyetçi
Duarte Leite Pereira da Silva 16 Haziran 1912 9 Ocak 1913 Cumhuriyetçi
Afonso Costa Afonso Costa.jpg 9 Ocak 1913 9 Şubat 1914 Demokratik
Bernardino Machado Bernardino Machado.jpg 9 Şubat 1914 12 Aralık 1914 Demokratik
Victor Hugo de Azevedo Coutinho 12 Aralık 1914 28 Ocak 1915 Demokratik
José Joaquim Pereira Pimenta de Castro Pimenta de Castro.jpg 28 Ocak 1915 14 Mayıs 1915 Bağımsız
(Askeri)
Anayasal Cunta (Junta Constitucional)
José Maria Mendes Norton de Matos
António Maria da Silva
José de Freitas Ribeiro
Alfredo Ernesto de Sá Cardoso
Álvaro Xavier de Castro
14 Mayıs 1915 15 Mayıs 1915 Bağımsız
(Askeri)
João Pinheiro Chagas
(Göreve başlamadı)
Joao Pinheiro Chagas.jpg 15 Mayıs 1915 17 Mayıs 1915 Bağımsız
José Ribeiro de Castro 17 Mayıs 1915 29 Kasım 1915 Demokratik
Afonso Costa Afonso Costa.jpg 29 Kasım 1915 16 Mart 1916 Demokratik
António José de Almeida Antonio Jose de Almeida.jpg 16 Mart 1916 25 Nisan 1917 Kutsal Birlik (Evrimci Cumhuriyetçi Parti ve Demokratik Parti)
Afonso Costa Afonso Costa.jpg 25 Nisan 1917 7 Ekim 1917 Demokratik
Norton de Matos
(vekaleten)
7 Ekim 1917 25 Ekim 1917 Demokratik
Afonso Costa Afonso Costa.jpg 25 Ekim 1917 17 Kasım 1917 Demokratik
Norton de Matos
(vekaleten)
17 Kasım 1917 8 Aralık 1917 Demokratik
Sidónio Pais Sidónio Pais.jpg 8 Aralık 1917 14 Aralık 1918 Ulusal Cumhuriyetçi Parti
João do Canto e Castro Canto e Castro.jpg 14 Aralık 1918 23 Aralık 1918 Ulusal Cumhuriyetçi Parti
João Tamagnini de Sousa Barbosa João Tamagnini Barbosa.jpg 23 Aralık 1918 27 Ocak 1919 Ulusal Cumhuriyetçi Parti
José de Mascarenhas Relvas José Relvas.jpg 27 Ocak 1919 30 Mart 1919 Bağımsız
Domingos Leite Pereira 30 Mart 1919 30 Haziran 1919 Bağımsız
Alfredo de Sá Cardoso 30 Haziran 1919 15 Ocak 1920 Demokratik
Francisco José Fernandes Costa
(Göreve başlamadı)
Fernandes da Costa.jpg 15 Ocak 1920 15 Ocak 1920 Liberal Cumhuriyetçi
Alfredo de Sá Cardoso 15 Ocak 1920 21 Ocak 1920 Demokratik
Domingos Leite Pereira 21 Ocak 1920 8 Mart 1920 Bağımsız
António Maria Baptista Antonio Maria Baptista.jpg 8 Mart 1920 6 Haziran 1920 Demokratik
José Ramos Preto 6 Haziran 1920 26 Haziran 1920 Demokratik
António Maria da Silva Antonio Maria da Silva.jpg 26 Haziran 1920 19 Temmuz 1920 Demokratik
António Joaquim Granjo António Granjo.JPG 19 Temmuz 1920 20 Kasım 1920 Liberal Cumhuriyetçi
Álvaro de Castro 20 Kasım 1920 30 Kasım 1920 Ulusal Yeniden Yapılanma Cumhuriyetçi Parti
Liberato Damião Ribeiro Pinto 30 Kasım 1920 2 Mart 1921 Demokratik
Bernardino Machado Bernardino Machado.jpg 2 Mart 1921 23 Mayıs 1921 Demokratik
Tomé José de Barros Queirós Tomé José de Barros Queirós.jpg 23 Mayıs 1921 30 Ağustos 1921 Liberal Cumhuriyetçi
António Joaquim Granjo António Granjo.JPG 30 Ağustos 1921 19 Ekim 1921 Liberal Cumhuriyetçi
Manuel Maria Coelho 19 Ekim 1921 5 Kasım 1921 Bağımsız
Carlos Henriques da Silva Maia Pinto 5 Kasım 1921 16 Aralık 1921 Bağımsız
Francisco Pinto da Cunha Leal Francisco Cunha Leal.jpg 16 Aralık 1921 7 Şubat 1922 Bağımsız
António Maria da Silva Antonio Maria da Silva.jpg 7 Şubat 1922 15 Kasım 1923 Demokratik
António Ginestal Machado 15 Kasım 1923 18 Aralık 1923 Ulusalcı Cumhuriyetçi
Álvaro de Castro 18 Aralık 1923 7 Temmuz 1924 Ulusalcı Cumhuriyetçi
Alfredo Rodrigues Gaspar 7 Temmuz 1924 22 Kasım 1924 Demokratik
José Domingues dos Santos 22 Kasım 1924 15 Şubat 1925 Demokratik Solcu Cumhuriyetçi
Vitorino Máximo de Carvalho Guimarães Vitorino GuimarAes.jpg 15 Şubat 1925 1 Temmuz 1925 Demokratik
António Maria da Silva Antonio Maria da Silva.jpg 1 Temmuz 1925 1 Ağustos 1925 Demokratik
Domingos Leite Pereira 1 Ağustos 1925 18 Aralık 1925 Demokratik
António Maria da Silva Antonio Maria da Silva.jpg 18 Aralık 1925 30 Mayıs 1926 Demokratik

İkinci Cumhuriyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Resim Göreve başlayış Görevinini sonu Siyasi Parti
Ditadura Nacional – Ulusal Diktatörlük (1926–1933)
José Mendes Cabeçadas 30 Mayıs 1926 19 Haziran 1926 Yok
Manuel de Oliveira Gomes da Costa Gomes da costa.jpg 19 Haziran 1926 9 Temmuz 1926 Yok
António Óscar de Fragoso Carmona Carmona.jpg 9 Temmuz 1926 18 Nisan 1928 Yok
José Vicente de Freitas José Vicente de Freitas.JPG 18 Nisan 1928 8 Temmuz 1929 Yok
Artur Ivens Ferraz Artur Ivens Ferraz.jpg 8 Temmuz 1929 21 Ocak 1930 Yok
Domingos da Costa Oliveira 21 Ocak 1930 5 Temmuz 1932 Ulusal Birlik
Estado Novo – Yeni Devlet (1933–1974)
António de Oliveira Salazar 5 Temmuz 1932 25 Eylül 1968 Ulusal Birlik
Marcelo Caetano Marcello caetano.jpg 25 Eylül 1968 25 Nisan 1974 Ulusal Birlik (1970'ten sonra Ulusal Halk Eylemi)

Üçüncü Cumhuriyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Başbakan Resim Göreve başlayış Görevinini sonu Siyasi Parti
Karanfil Devrimi ertesinde geçici hükümetler (1974–1976)
Ulusal Kurtuluş Cuntası 25 Nisan 1974 16 Mayıs 1974 -
Adelino da Palma Carlos 16 Mayıs 1974 18 Temmuz 1974 Bağımsız
Vasco Gonçalves 18 Temmuz 1974 19 Eylül 1975 Bağımsız
José Baptista Pinheiro de Azevedo 19 Eylül 1975 23 Haziran 1976 Bağımsız
Vasco de Almeida e Costa 23 Haziran 1976 23 Temmuz 1976 Bağımsız
Anayasal hükümetler (1976–)
Mário Soares Mário Soares.jpg 23 Temmuz 1976 28 Ağustos 1978 Sosyalist Parti
Alfredo Nobre da Costa 28 Ağustos 1978 22 Kasım 1978 Bağımsız
Carlos Mota Pinto 22 Kasım 1978 1 Ağustos 1979 Bağımsız
Maria de Lourdes Pintasilgo 1 Ağustos 1979 3 Ocak 1980 Bağımsız
Sosyalist Parti
Francisco Sá Carneiro 3 Ocak 1980 4 Aralık 1980 Demokratik İttifak
Diogo Freitas do Amaral 4 Aralık 1980 9 Ocak 1981 Demokratik İttifak
Francisco Pinto Balsemão 9 Ocak 1981 9 Haziran 1983 Demokratik İttifak
Mário Soares Mário Soares.jpg 9 Haziran 1983 6 Kasım 1985 Sosyalist Parti (Sosyal Demokrat Parti ile beraber)
Aníbal Cavaco Silva Cavaco Silva 2007.jpg 6 Kasım 1985 28 Ekim 1995 Sosyal Demokrat Parti
António Guterres Antonio Guterres 1-1.jpg 28 Ekim 1995 6 Nisan 2002 Sosyalist Parti
Durão Barroso Jose Manuel BarrosoCROPPED.jpg 6 Nisan 2002 17 Temmuz 2004 Sosyal Demokrat Parti (Halk Partisi ile birlikte)
Pedro Santana Lopes Pedro Santana Lopes.jpg 17 Temmuz 2004 12 Mart 2005 Sosyal Demokrat Parti (Halk Partisi ile birlikte)
José Sócrates Socrates2006-2.jpg 12 Mart 2005 21 Haziran 2011 Sosyalist Parti
Pedro Passos Coelho Passos Coelho EPP2011.jpg 21 Haziran 2011 Sosyal Demokrat Parti (Halk Partisi ile birlikte)