İbrahim Sesigüzel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İbo
Doğumİbrahim Sesigüzel
4 Mayıs 1950(1950-05-04)
Balıkesir, Türkiye
Ölüm26 Ekim 2003 (53 yaşında)
İstanbul, Türkiye
EğitimAvusturya Lisesi · Berkeley Müzik Okulu
MeslekŞarkıcı · pedagog
EvlilikJale Sinar
Çocuk(lar)2
Müzikal kariyeri
TarzlarPop
Etkin yıllar1968-1990'lar
Müzik şirketiÖncü · Güneş · Mobydick Müzik Merkezi · Vexport

İbrahim Sesigüzel ya da bilinen adıyla İbo[1] (4 Mayıs 1950, Balıkesir - 26 Ekim 2003, İstanbul), Türk şarkıcıdır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya Lisesi mezunudur. Birçok farklı alanda eğitim aldı. Mönchengladbach Yüksek Tekstil Okulu, Konfeksiyon mühendisliği ile Berkeley Müzik Okulu Şan ve Müzik Teorisi bölümlerinde okudu. Amerika'da “Devletler Hukuku Politikası” üzerine, Norveç'te ise pedagoji eğitimi aldı ve futbol hakemliği üzerine kariyer yaptı.[2] Türkiye'de 1970'li yıllarda 'Benim Balonlarım Vardı' adlı şarkı ile ünlenen Sesigüzel İbo adıyla tanınıyordu. Katıldığı bir yarışma sonucu birinci gelerek 14 yıl boyunca Norveç televizyonu orkestrasında solist olarak görev yaptı.

İbrahim Sesigüzel’in müzikle ilk karşılaşması, lise yıllarına dayanır. İlk olarak İlhan Feyman orkestrasında görünür. Sonra, Alaaddin Dal ve İstanbul Gelişim Orkestralarında solist olarak çalıştı. Daha sonra pedagoji eğitimi için gittiği Norveç’te solistliğe devam etti.

İbrahim Sesigüzel’in yeniden Türkiye macerası, ilk olarak, 1968-1969 yıllarına denk gelir. Cüneyt Algür önderliğinde kurulan, Ender Koray, Bilgin Özbay, Recep Harman (solist) oluşan ve Kendilerine “Burç Altılısı” ismini veren grup daha sonra, gruba baterist Güngör Turgal’ın katılımıyla ismini “Kontlar” olarak değiştirirler. İbrahim Sesigüzel grubun ilk solisti olma özelliğine sahiptir .

İbrahim Sesigüzel 1969 yılından sonra hep müziğin içinde olmuştur. Ama daha bildik popüler macerası ise 1977 yılında, basında çıkan bir haberle olur. Haber şöyledir; “Türk şarkıcı İbrahim Sesigüzel Almanya 'da yapılan Eurovision elemelerini Atilla Atasoy'un bestesiyle Silver Convention'u geride bırakarak kazandı.” “Buna ilk şaşıranların başında Atilla Atasoy gelir. Çünkü böyle bir şeyden haberi bile yoktur. İşin aslı hemen ortaya çıkar. Çünkü Almanya'da o seneki Eurovision Yarışması için ulusal bir yarışma yapılmamış, doğrudan Silver Convention topluluğuna Almanya'yı temsil görevi verilmiştir.”[kaynak belirtilmeli] Bu haber sonrası Ajda Pekkan’ın vokalisti olarak görülür. O dönemde Ajda’yla yaşadığı anlaşmazlıklar İbo'yu daha da “olay adam” yapar.[kime göre?]

1977 yılında A Yüzü'nde, “Benim Balonlarım Vardı”, B Yüzü'nde, “Şarkılar Ölmez” olan ilk 45'liğini yayınladı. “Benim Balonlarım Vardı” ile yılın “En İyi Çocuk Şarkıcısı” ödülünü aldı.[1] Göbekli, büyük gözlüklü, papyonlu pantolon askılı ve balonlarla olan imajı ile öne çıktı.[2] İkinci evliliğinin nikah şahitliğini Enis Fosforoğlu yapmıştır.

Üç kez evlenen Sesigüzel'in ilk ve ikinci evliliğinden birer kız çocuğu var. Sesigüzel, altı yabancı dil biliyordu. 3 kez Türkiye Eurovision Finalleri'nde yarışan İbo, 1981'deki "Nerde O Eski Tangolar” şarkısıyla 5., 1986'da Nil Burak'la birlikte söylediği “Yaşa Yaşa” şarkısıyla 3. oldu, 1992'de “Ölüm” şarkısıyla yarıştı.

10 yıldır hastalığı bulunan İbo, 23 Ekim 2003'te, 3 yıldır yaşadığı Edremit'e bağlı Altınoluk'taki yazlığında fenalaştı. Edremit Devlet Hastanesi'ne, oradan da İstanbul'a götürülen şarkıcı 3 gün sonra kalp damar tıkanıklığı nedeniyle öldü, ölümünün ertesi günü Altınoluk'ta toprağa verildi.[3]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

45'lik[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1977: Benim Balonlarım & Şarkılar Ölmez
  • 1978: Kuklalardan Birisi & Sönmeyen Bir Şey Var
  • 1979: Sebebi Var & Dünyanın En Güzel Kızı

Albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Norveçten gelen konuk: İbo". Cumhuriyet. 26 Eylül 1985. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b "O'nun balonları vardı". Cumhuriyet. 18 Ocak 2004. 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Vefat eden şarkıcı İbrahim Sesigüzel'in cenazesine, sanatçı dostları katılmadı. Eşi, kocasını vasiyeti üzerine bir fidanın dibine defnettirdi". TGRT Haber. 26 Ekim 2003. 3 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]