İçeriğe atla

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
İBP:Uygun dosya eklendi.
46. satır: 46. satır:
Image:Ben Bernanke.jpg|[[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] Merkez Bankası Başkanı [[Ben Bernanke]], [[1979]] Doktora
Image:Ben Bernanke.jpg|[[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] Merkez Bankası Başkanı [[Ben Bernanke]], [[1979]] Doktora
Image:Benjamin Netanyahu.jpg|[[İsrail]] başbakanı [[Benyamin Netanyahu]], [[1976]], [[1978]] Master
Image:Benjamin Netanyahu.jpg|[[İsrail]] başbakanı [[Benyamin Netanyahu]], [[1976]], [[1978]] Master
Image:Alfred Pritchard Sloan 1937.jpg|[[General Motors]] CEO'su [[Alfred P. Sloan]], Master, 1895 [[Elektrik Mühendisliği]]
Image:David Koch.jpg|Koch Ind. Ceo'su David Koch dünyanin en zengin insanlarından birisi. [[1962]] Doktora , [[1963]] Master.
</gallery>
</gallery>



Sayfanın 14.52, 4 Mayıs 2014 tarihindeki hâli

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
Harita
Slogan"Mens et Manus" (Akıl ve el)
Kuruluş1861, fakat 1865'te açıldı
TürÖzel
Eğitim dil(ler)iİngilizce
RektörSusan Hockfield
Akademik personel998
Kayıtlı10.200
KonumCambridge, ABD
YerleşkeCambrige, Massachusetts
MaskotKunduz TIM[1]
Nobel ödülleri{{{nobel_ödülleri}}}
Web sitesimit.edu

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (İngilizce: Massachusetts Institute of Technology) veya kısaca MIT (Lua hatası 23 satırında Modül:Dil: Girilen dil kodu veritabanında bulunamadı. Lütfen Modül:Dil/veri'yi kontrol edin..), Amerika Birleşik Devletleri'nın Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinin Cambridge mahallesinde yerleşik ve özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınmaktadır.[2][3] Şu ana kadar MIT'nin öğretim ve araştırma üyeleri, öğrenci ve mezunları arasında Nobel Ödülü kazananların sayısı 72'ye ulaşmıştır ve bu ödüllerin 15'i son beş yıl içinde kazanılmıştır.

Tarihçesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bir görünüm

MIT 1861 yılında kuruldu ve 1865 yılında Boston kentinin merkezinde kiralık bir binada eğitime başladı. 1916 yılında Boston şehrinin ortasından geçen Charles nehrinin karşı yakasında bulunan Cambridge semtinde bulunan şimdiki kampüsüne yerleşti. 1900 yılında aynı şehirde bulunan dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi'yle birleşmesi düşünüldü fakat bu öneri MIT mezunlarından gördüğü tepki üzerine gerçekleşmedi. Enstitünün önemi özellikle II. Dünya Savaşı sırasında yaptığı bilimsel ve askeri buluşlar dolayısıyla arttı. Soğuk Savaş yıllarında ABD hükümetinden aldığı fonlarla araştırmaların hızını arttırdı. 21. yüzyıla girerken hem kendi içinde yapılan buluşlarla, hem de mezunlarının kurduğu bilim ve teknolojiye dayanan başarılı firmalarla önemini korumaya devam etmektedir.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü yerleşkesindeki kubbeli girişin karanlıktaki görüntüsü

Yapısı

MIT, içinde 26 bölüm bulunduran beş fakülteye (school) ve bir koleje (college) ayrılır:

  • Mimarlık ve Planlama Fakültesi (School of Architecture and Planning): Mimarlık (Architecture), Yayımcılık Bilim ve Sanatları (Media Arts and Sciences), Kentleşme Bilimi ve Planlama (Urban Studies and Planning)
  • Mühendislik Fakültesi (School of Engineering): Uçak ve Uzay Bilimleri (Aeronautics and Astronautics), Biyoloji Mühendisliği (Biological Engineering Division), Sayısal ve Sistem biyolojisi (Computational and Systems Biology), Kimya Mühendisliği (Chemical Engineering), İnşaat ve Çevre Mühendisliği (Civil and Environmental Engineering), Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği (Electrical Engineering and Computer Science), Mühendislik Sistemleri Bölümü (Engineering Systems Division), Malzeme Bilimleri ve Mühendisliği (Materials Science and Engineering), Makine Mühendisliği (Mechanical Engineering), Nükleer enerji mühendisliği (Nuclear Engineering)
  • Edebiyat, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi (School of Humanities, Arts, and Social Sciences): Antropoloji (Anthropology), Karşılaştırmalı Yayımcılık Bilimleri (Comparative Media Studies), Ekonomi (Economics), Yabancı Diller ve Edebiyat (Foreign Languages and Literatures), Tarih (History), İnsan Bilimleri(Humanities), Dil bilim ve Felsefe (Linguistics and Philosophy), Edebiyat (Literature), Müzik ve Tiyatro (Music and Theatre Arts), Siyasal Bilimler (Political Science), Bilim, Teknoloji ve Toplum (Science, Technology, and Society), Yazı ve İnsan Bilimleri (Writing and Humanistic Studies)
  • İşletme Fakültesi (Alfred P. Sloan School of Management)
  • Fen Fakültesi (School of Science): Biyoloji (Biology), Beyin ve Algılama Bilimleri (Brain and Cognitive Sciences), Kimya (Chemistry), Yer, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri - Jeoloji (Earth, Atmospheric, and Planetary Sciences), Matematik (Mathematics), Fizik (Physics)
  • Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Koleji (The Whitaker College of Health Sciences and Technology): Ayrıca Harvard MIT Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Bölümü (Harvard-MIT Division of Health Sciences and Technology) olarak da bilinir.

Dünya Çapında Ağ Birliği (W3C)

Evrensel web standardlarını oluşturan ve sürümlerini gerçekleştiren World Wide Web Consortium'un merkezi bu üniversitenin kampüsü içerisinde faaliyet göstermektedir.

Ünlü Mezunlar Galerisi

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Link KM