Çin Komünist Partisi 18. Ulusal Kongresi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çin Komünist Partisi'nin 18. Ulusal Kongresi, 17. Ulusal Kongre'nin ardından 8-15 Kasım 2012 tarihleri arasında Büyük Halk Salonu'nda gerçekleştirildi. Dönem ve yaş sınırlamalarının bir sonucu olarak Politbüro Daimi Komitesi'nin (PSC) dokuz üyesinden yedisi emekli oldu ve Hu Jintao'nun yerine Xi Jinping Genel Sekreter oldu. Kongre ayrıca Çin Komünist Partisi'nin 18. Merkez Komitesini seçti ve Politbüro Daimi Komitesi koltuklarının sayısını dokuzdan yediye indirdi. PSC'nin yedi yeni üyesi Xi Jinping, Li Keqiang, Zhang Dejiang, Yu Zhengsheng, Liu Yunshan, Wang Qishan ve Zhang Gaoli oldu. Bu kişilerden beşinin, yeni Daimi Komite'nin oluşumunda önemli bir etkisi olduğu bildirilen eski Parti lideri Jiang Zemin ile bağlantıları vardı ya da onun himayesinden yararlandıkları düşünülüyordu. Sadece Li Keqiang ve Liu Yunshan'ın tuanpai'nin bir parçası olduğu düşünülüyordu.[1][2][3]

Liderlik değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

18. Politbüro Daimi Komitesi
İsim Doğum Portföy
Xi Jinping 1953 Genel politika çerçevesi, dış ilişkiler, Tayvan,

ulusal güvenlik, internet, askeri

Li Keqiang 1955 Hükümet operasyonları, politika uygulaması,

ekonomik reform, iklim değişikliği

Zhang Dejiang 1946 Mevzuat, Hong Kong ve Makao
Yu Zhengsheng 1945 Sivil kuruluşlar, etnik azınlık meseleleri, Tibet ve Sincan
Liu Yunshan 1947 Parti örgütü, ideolojik doktrin, propaganda
Wang Qishan 1948 İç düzenlemeler, parti disiplini, yolsuzlukla mücadele
Zhang Gaoli 1946 Stratejik girişimler, mega projeler

Politbüro Daimi Komitesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin'in en üst düzey karar alma organı olan Politbüro Daimi Komitesi, Kasım 2012'deki 18. Ulusal Kongre sırasında önemli değişikliklere uğramıştır. Xi Jinping ve Li Keqiang'ın en üst düzey üyeler olarak görevi devralmaları ve nihayetinde Mart 2013'te Başkan ve Başbakan olmaları öngörülmüştü. Bu liderlik geçişi, on yıllardır ilk kez tüm Daimi Komite üyelerinin 68 yaş ve üzeri olmaları halinde emekliye ayrılacak olması ve ayrıca Merkezi Askeri Komisyon ve Devlet Konseyi'nin yürütme komitesinin çoğunluğunun değişmesiyle sonuçlanması bakımından önemliydi. Kongre aynı zamanda daha önceki dokuz üyeli Daimi Komite'nin karar alma sürecinde verimsizliğe yol açması nedeniyle yedi üyeli daha küçük bir Daimi Komite'ye dönüşe de işaret etti. Yeni Daimi Komite üyelerinin seçimi büyük ölçüde önceden belirlenmiş olup Xi Jinping ve Li Keqiang ilk iki sırada yer alırken Liu Yunshan, Zhang Gaoli, Yu Zhengsheng, Zhang Dejiang ve Wang Qishan da seçilmiştir. Yeni Daimi Komite, tüm üyelerinin il düzeyinde görev yapmış olması ve muhafazakâr ve liberal görüşler arasındaki dengeyi gözetmesi gibi farklı bölgesel deneyimlere sahip olmasıyla dikkat çekti.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Meet the New Politburo Standing Committee". Americanprogress.org. 20 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ China seals Bo's fate ahead of November 8 leadership congress 31 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Reuters (28 September 2012). Retrieved on 24 October 2012.
  3. ^ CPC to convene 12th National Congress on Nov. 8 – Xinhua | English.news.cn. News.xinhuanet.com (28 September 2012). Retrieved on 24 October 2012.
  4. ^ Willy Lam, Finalizing the 18th Party Congress: Setting the Stage for Reform? 9 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., China Brief, Volume 12 Issue 18 (21 September 2012).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]