Naomi Klein

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Naomi Klein
Doğum5 Mayıs 1970 (53 yaşında)
Québec, Montreal, Kanada
MeslekGazeteci, Yazar, Aktivist
EvlilikAvi Lewis
Çocuk(lar)Toma (d. 2012)

Naomi Klein (d. 5 Mayıs 1970) Kanadalı gazeteci, yazar ve aktivist kolektif küreselleşme konusundaki politik analiziyle bilinmektedir. Küreselleşme-karşıtı harekete ilham veren çalışmalar ve söyleşiler gerçekleştirmiştir.[1][2]

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Klein Montreal, Quebec'de doğdu. Ailesinin ve eşi Avi Lewis'in aktivizmde geçmişleri vardır. Dedesi Disney, ABD'de çalışma örgütlemesi yüzünden işten uzaklaştırıldı. Babası Michael bir doktor, Vietnam Savaşı karşıtı ve Sosyal Sorumluluk için Doktorlar'ın üyesidir. Film yapımcısı annesi, Bonnie Sherr Klein anti-pornografi filmi olan Not a Love Story'yle ün kazandı. Erkek kardeşi Seth, CCPA (Canadian Centre for Policy Alternatives)'nın British Columbia ofisinde yöneticidir.

Klein'in yazma kariyeri erken yaşta The Varsity isimli Toronto Üniversitesi'nin öğrenci gazetesinde başladı. Orada yayıncı-başkan olarak hizmet etti.

Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

2000'de Klein sonraları küreselleşme karşıtı hareketin manifestosu da olan No Logo: Küresel Markalar Hedef Tahtasında isimli kitabını yayımladı. Bu hareket No logo isimli kitabın yayımlanmasından bir ay önce Dünya Ticaret Örgütü'nün 1999'daki toplantısını engelledi. Prospect dergisi tarafında 2015 yılının Nisan ayında açıklanan ve yaklaşık 3000 kişi ile yaptığı dünyanın önde gelen düşünürleri anketinde Klein üçüncü sırada yer almıştır.[3]

Şok Doktrini kitabı,[4] küreselleşme ve neoliberalizmin temelini atan ABD politikalarının kapsamlı bir eleştirisini içerir. Bu kitap, ABD'nin ulus-ötesi müdahalelerini eleştiren, aynı zamanda bu çerçevede güçlenen çok-uluslu şirketlere ve uluslararası ilişkilere muhalif kesimler tarafından fazlasıyla desteklenmiştir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Klein, Naomi. "Müşterek Olanı Yeniden Ele Geçirmek". birikimdergisi.com. 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  2. ^ "Naomi Klein: Koronavirüs, Felaket Kapitalizmi için En İyi Felakettir". bukak.boun.edu.tr. 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  3. ^ "26 Mart İngiltere basın özeti". BBC Türkçe. 26 Mart 2015. 29 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2015. 
  4. ^ Klein, Naomi. Şok Doktrini. Agora. ISBN 9786051030753. 9 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  5. ^ Varlı, İbrahim. "Şok Doktrini, 'rıza üretimi', diktatörlük". birgun.net. 29 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]