Fantasmagorie

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fantasmagorie
A still from the film
YönetmenÉmile Cohl
YapımcıÉmile Cohl
DağıtıcıSociété des Etablissements L. Gaumont
Çıkış tarih(ler)i17 Ağustos 1908 (1908-08-17)
Süre1 Dakika, 20 Saniye
ÜlkeFransa
DilSilent Film

Fantasmagorie, 1908 yılında Fransız çizer ve animasyoncu Émile Cohl tarafından yapılmış bir animasyon filmidir. Film tarihçilerine göre geleneksel (elle çizme) teknik ile yapılan ilk çizgi filmdir.[1]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin ismi Fransızca'da projektör ile yapılan görüntü oyunu anlamına gelmektedir. Filmin çoğunluğu hareket eden bir adamın yaptıklarından oluşur ve çiçeğe dönüşen şarap şişesi gibi çeşitli sahnelerede yer verilmiştir. Filmin başında ana karakterin animasyoncu tarafından çizilmesi gibi canlı aksiyon bölümleri de vardır. Ana karakter film boyunca bir palyaço bir adam olarak değişmektedir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Cohl, Fantasmagorie için 1908 yılının Şubat'tan Mayıs ya da Haziran ayına kadar çalışmıştır. Kısa süren çalışma süresine rağmen bilinç akışı tarzında hazırlanan birçok görüntü elde etmiştir. Film 17 Ağustos 1908'de gösterime sokulmuştur.

Émile Cohl

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, her kareyi kâğıt üzerine çizerek ve daha sonra her kareyi negatif filme çekerek oluşturuldu; bu da görüntüye bir tahta görünümünü sağlamıştır. Her biri iki kere 700 kez çizilmiş ve neredeyse iki dakikalık bir çalışma süresi ulaşılmıştır. Siyah çizgileri beyaz kağıda çizip filme alınmış ve ardından negatif film tersine çevirerek siyah bir tahtada beyaz tebeşir etkisini sağlayan (chalk-line) tebeşir çizgisi etkisi J. Stuart Blackton'dan ödünç alınmıştır. Ayrıca Georges Méliès'nin kullandığı stop trick gibi bazı teknikleri kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Beckerman, Howard (1 Eylül 2003). Animation: the whole story. Skyhorse Publishing Inc. s. 17. ISBN 978-1-58115-301-9. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]