Kıl Oldum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Kıl Oldum"
"Kıl Oldum" kapağı
Yine Sensiz albümünden Tarkan şarkısı
Yayımlanma12 Eylül 1992 (1992-21-12) (Video klip)
Kaydedilme1992
TarzPop, dans
Süre4:14
Şirketİstanbul Plak
YazarAlpay Aydın
BesteciTarkan
YapımcıMehmet Söğütoğlu
Yine Sensiz şarkı listesi
"Kıl Oldum"
Kimdi?
(1993)

"Kıl Oldum" veya bir diğer adıyla "Kıl Oldum Abi'" Türk şarkıcı Tarkan'ın ilk stüdyo albümü Yine Sensiz'den (1992) bir şarkı. Parçanın söz ve müziği Alpay Aydın tarafından yazılmıştır. Ozan Çolakoğlu tarafından düzenlenmiştir. Parçanın ilk video klibi stüdyoda bir kadın model ve çocuklar eşliğinde çekildi. Daha sonra farklı televizyon programları için konsept kliplerde çekildi. Tarkan'ın çıkış parçası olmasına rağmen listelerde ilk sıralara kadar yükselerek dönemin hit parçaları arasına girdi.

Şarkı hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarkan'ın kariyerinin ilk çıkış parçası olan "Kıl Oldum" şarkısının sözleri Yine Sensiz (1992) albümündeki birçok parçanın sözlerini yazan Alpay Aydın'a aittir. Şarkının müziğini Tarkan bestelemiştir. Yapımcılığını Mehmet Söğütoğlu'nun üstlendiği parçanın düzenlemesini Ozan Çolakoğlu yaptı. 4 dakika 12 saniye sürer ve albüm sıralamasından ilk sırada yer alır. Nakarat kısmı "Kendine gel kendine, dönde bir bak haline, aynalara küsmüşsün, kıl oldum abi." sözlerinden oluşur. Piyasaya bir anda çıkan Tarkan, o dönem parçanın sözlerinden dolayı eleştirildi. Fakat genç kuşak tarafından büyük beğeni aldı ve listelere girdi.[1]

Video klibi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarkan, Temmuz 1992 tarihinde albümün kayıtlarını tamamladı. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı albümün yayın tarihi ertelendi.[2][3] Albümde ilk sırada yer alan "Kıl Oldum" adlı parçaya video klip çekti. 21 Aralık 1992 tarihinde parçanın video klibini yayınladı. Kapalı bir stüdyoda çekilen klipte Tarkan'a bir model eşlik etti. Ayrıca iki çocuğun yer aldığı klipte dört dansçıda yeşil perde önünde dans ederek klipte yer aldı. Klipte yer alan dansçılardan birisi Anadolu Ateşi adlı dans topluluğunun kurucusu olan Mustafa Erdoğan'dır. Tarkan'ın sarı ekoseli pantolonuyla yer aldığı klip televizyonlarda yayınlanmaya başladığında olumlu tepkiler aldı. Albüm satışları yavaş ilerlerken, Mart 1993 tarihinde Teleon kanalında katıldığı Elma programında albümdeki parçaları neredeyse tamamını seslendirir ve bu programdan sonra albüm satışları hızla yükselişe geçer.[4][5] Albüm satışlarının yükselmesinden sonra birçok televizyon kanalında şarkının farklı versiyonda çekildi.

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Albüm versiyon
1. "Kıl Oldum" – 4:14

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayıt
  • Erekli Tunç Studio
Personel

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarkan – Yine Sensiz". Discogs. Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  2. ^ "Kaset dünyası kana bulandı". Milliyet. 26 Eylül 1992 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2023. 
  3. ^ "Müziğin kanka patronları balıkta". Milliyet. 4 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  4. ^ "Elma'da Tarkan". Milliyet. 13 Mart 1993 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2023. 
  5. ^ "Tarkan - Selam Ver (Teleon - 1993)". Youtube, Teleon. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2023.