İtalyan açılışı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İtalyan Açılışı
(Giuoco Piano)

İtalyan açılışı aşağıdaki hamlelerle başlayan satranç açılışlarına verilen addır:

  1. e4 e5
  2. Af3 Ac6
  3. Fc4

Bu açılış, beyaz filin c4'e ("İtalyan fili" olarak adlandırılır) gelişmesi ve burada Siyah'ın savunmasız f7 karesine saldırmasıyla tanımlanır. Geniş Açık Oyunlar ya da Çift Şah Piyon Oyunları ailesinin bir parçasıdır.

İtalyan Oyunu, kaydedilmiş en eski satranç açılışlarından biridir; Göttingen yazmalarında yer alır ve 16. yüzyılda Damiano ve Polerio gibi oyuncular tarafından ve daha sonra 1620'de oyuna ana çizgisini veren Greco tarafından geliştirilmiştir. Bu oyun 300 yılı aşkın bir süredir kapsamlı bir şekilde analiz edilmektedir.

İtalyan Oyunu terimi bazen Giuoco Piano ile birbirinin yerine kullanılır, ancak ikincisi özellikle 3...Bc5 sonrasındaki oyunu da ifade eder.

Satranç Açılışları Ansiklopedisi, İtalyan Oyununa on kod verir: Giuoco Piano için C50-C54 ve İki Şövalye Savunması için C55-C59. Yan devam yolları ise C50 altında ele alınır.

Ana varyasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyahın iki ana seçeneği; Giuoco Piano olan 3...Bc5 ve İki At Savunması olan 3...Nf6'dır. Bunlar eşit derecede popülerdir ancak ortaya çıkan pozisyonlar genellikle çok farklı bir karaktere sahiptir.

3... Bc5: Giuoco Piano[değiştir | kaynağı değiştir]

3...Nf6: İki At Savunması[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]