Kemal Aratan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kemal Aratan
Doğum9 Nisan 1965
Kırklareli, Türkiye
Milliyet Türkiye
Vatandaşlık Türkiye
TürÇizgi roman

Etkilendikleri

Kemal Aratan (d. 9 Nisan 1965, Kırklareli, Türkiye) Türk karikatürist, çizgiromancı.

9 Nisan 1965 tarihinde Kırklareli'nde doğan Kemal Aratan, ilkokul ikinci sınıfa dek burada, liseyi bitirene kadar da Balıkesir'de yaşamıştır. Masa tenisi dalında liseler arası, ulusal, ferdi ve takım şampiyonluklarına ve derecelere imza atan çizer, bu spor dalında millî takım kampına davet almıştır.[1]

Kemal Aratan, bir yıl Eczacılık Fakültesi'nde okuduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü'nden mezun olmuştur. Çizdiği karikatürler henüz hiçbir dergide yayınlanmıyorken ortaokul ve lise eğitimi esnasında İstanbul, İzmir ve Balıkesir'de üç ayrı karikatür sergisi açmıştır. Aratan, çalışmalarının beğenilmesi üzerine hiçbir amatörlük aşamasından geçmeden 1984 yılından itibaren direkt olarak Gırgır'da çizmeye başlamıştır.

Mehmet Çağçağ'ın askere gittiği dönemde onun köşesinin eksikliğini kapatmak için Kemal Aratan 1985'te Gırgır dergisinde "Ucube Karikatürler" başlıklı kendi köşesini hazırladı. 1986'da bir grup arkadaşıyla Limon dergisini kurmak için Gırgır'dan ayrıldı. Limon'da İhtiyatsız adam tipini çizmeye başladı. Daha sonra dönem dönem Gırgır, Avni, Dıgıl dergilerinde çalıştı. 1993-1998 yılları arasında Engin Ergönültaş yönetimindeki Pişmiş Kelle'de çalışan ressam; Hastir Ağa, İhtiyatsız Adam, Boyunsuz Canavar, Bir Gece Daha başlıklı pek çok çizgiroman ve çizgi karakter yaratmıştır.

Dıgıl'da Galip Tekin'in yazdığı, döneminde çok popüler olan Vah Vahap Vah tipini, Pişmiş Kelle'de Bi Gece Daha serisini yazdı ve çizdi.

Limon dergisine çizdiği Milo Manara esinlenmesi olan Çıt adlı öyküde yarattığı yumuşak hatlı estetize çizgisiyle adından uzun yıllar söz ettirmiştir. Kemal Aratan asıl şöhretini Galip Tekin ile birlikte yarattıkları Vah Vahap Vah adlı başlıkta karizmatik hayatını, aşklarını ve magandalıklarını işledikleri Vahap tiplemesiyle yapmıştır. Vah Vahap Vah'ın uzun süre bu dergide yayınlanan macerasının bir kısmı 2001 yılında L-Manyak'da tekrar edilmiştir.

Kemal Aratan halen Leman'da karikatür çiziyor, Bilgi Üniversitesi Sinema Bölümü’nde Barış Pirhasan ile birlikte Storyboarding and Scriptwriting dersi veriyor. Mart 2010'da karikatürlerinin orijinallerinden oluşan "Geçip Giderken" isimli bir sergi açtı.

Kemal Aratan, ilk çizmeye başladığı andan itibaren çizgisinin yeniliği, dinamikliği ve esprilerinin sıradışılığı sebebiyle gençler tarafından çok sevildi. 80'li yıllarda İhtiyatsız Adam'da ve diğer çizgi romanlarında sergilediği çizgi ve anlatım tarzıyla kendinden sonra gelen 90'lı yılların karikatürist kuşağı üzerinde derin bir etki bıraktı.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1990: İhtiyatsız Adam ve Diğer Öyküler Cumartesi Yayınları)
  • 1992: İstedikleri Yere Gidenler (Yazan: Metin Kaçan - Joker Yayıncılık)
  • 2009: İhtiyatsız Adam (Mürekkep Yayınları)
  • 2010: Ottomanya (Yazan: Tuncay Akgün Cadde Yayınları)
  • 2013: Bi Gece Daha (Butik Yayınları)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kemal ARATAN - Çizgi Roman Diyarı". www.cizgidiyari.com. 17 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2023.