İsviçre çakısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Victorinox marka İsviçre çakısı.
Victorinox "Avcı" İsviçre Çakısı, bıçak zinciri ve kemer klipsi ile
Wenger İsviçre Çakısı. 2013'ten beri Wenger'in bıçakları Victorinox'a takılmıştır.

İsviçre çakısı, bir bıçağın yanında çeşitli araçlardan oluşan bir çakı türüdür. 1890'lardan bu yana Victorinox ve Wenger şirketleri tarafından İsviçre Ordusu için üretildiklerinden bu adla anılmaktadırlar. Konserve açacağı, makas, tornavida gibi çok sayıda aracı içerebilirler.

İsviçre Ordusu bıçağının genellikle ana mızrak ucu bıçağı, tornavida'ları, konserve açacağı, testere bıçağı, makas ve diğerleri gibi başka bıçakları ve aletler vardır. Bunlar, bir eksen noktası mekanizması aracılığıyla bıçağın sapının içine yerleştirilmiştir. Tutamak geleneksel olarak kırmızı renktir ve ya bir Victorinox ya da Wenger "çapraz" logosu ya da İsviçre askeri bıçakları için İsviçre arması bulunur. Yıllar içinde başka renkler, dokular ve şekiller ortaya çıktı.

Menşei Ibach, İsviçre olan İsviçre çakısı ilk olarak 1891'de, daha sonra Victorinox olacak olan Karl Elsener şirketi İsviçre Ordusu'nun önceki Alman üreticiden "Modell 1890" bıçağını üretmek için sözleşmeyi kazandığında üretildi. 1893'te, daha sonra Wenger SA olan İsviçre çatal bıçak şirketi Paul Boéchat & Cie, 1890 model bıçaklar üretmek için İsviçre ordusundan ilk sözleşmesini aldı; iki şirket, 1908'den Victorinox'un 2005'te Wenger'i satın almasına kadar bıçakların tedariki için yapılan sözleşmeyi böldü. İsviçre'nin kültürel ikonu, hem bıçağın tasarımı hem de çok yönlülüğünde dünya çapında tanınmaktadır.[1] "İsviçre Çakısı" terimi, eldeki herhangi bir senaryoya az ya da çok uygulanabilir olan aşırı faydayı belirten bir konuşma şekli olarak kullanım kazanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Foulkes, Imogen (30 Temmuz 2009). "From humble tool to global icon". BBC News. 2 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2011.