İpek İpekçioğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İpek İpekçioğlu (2012)

DJ İpek olarak da bilinen İpek İpekçioğlu (* 1972, Münih), uluslararası üne sahip, çok ödüllü Berlin DJ, müzik yapımcısı ve serbest yazardır. Etkinlik yöneticisi ve aktivist olarak Kanakwood sanatçı ağının bir parçası ve iki kulübün kurucu ortağıdır. Ayrıca sosyal pedagog olan İpekçioğlu, "eşcinsellik ve göç" konusunda bir konuşmacı olarak ortaya çıkmıştır. Rapçi ve söz yazarı Ezhel'in kuzenidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim ve sosyal katılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Açıkça lezbiyen olan Türk kökenli Alman sosyal pedagoji okudu. 1997 yılında diploma tezini Lezbiyen ve Türk! Bir çelişki!? Almanya'da yaşayan Türkiye'den ikinci nesil lezbiyen göçmenlerin kendi imajları konusu üzerine yazdı. Daha sonra kimlik politikaları ve eşcinsellik üzerine yazdığı makaleleri uzman dergi ve kitaplarda yayınlandı. Ayrıca bu konularda konuşmacı olarak yer aldı ve medyada da bahsedilmiştir. Buna ek olarak, Lezbiyen-Eşcinsel Özgürlük Belgeleri dizisinde yer alan ve Berlin Senatosu Bölümü tarafından yayınlanan Berlin'deki Göçmenlerin Yaşayan Dünyaları'nın (2001) ortak yazarıdır.

İpekçioğlu, mezun olduktan sonra etkinlik yönetimi alanındaki eğitimine devam etti ve bugün, diğer etkinliklerin yanı sıra, "göçmen sonrası" Kanakwood sanatçı ağına (Gió Di Sera, Jale Arıkan, Nermin Uçar ve Shermin Langhoff ile birlikte) ev sahipliği yapıyor, bu da Fatih Akın, Eleni Ampelatiotov, Züli Aladağ, Gianluca Vallero, Thomas Arslan, Neco Çelik, Daniel Acht, Ali Eckert, Emily Atef veya Ayşe Polat gibi sanatçılar tarafından kullanılıyor.

Siyasi ve sosyal sorumluluk sahibi akademisyen, Farklı Cinsel Yönelimler Göçmenleri (Amuso) ve "Türkiye'den Eşcinseller ve Lezbiyenler" (GLADT) çalışma grubunun kurucu üyelerinden biridir. Aynı zamanda Feridun Zaimoğlu'nun “kimlik politikalarının ötesinde” göçmen bir perspektif açmayı amaçlayan Kanak Sprak - Toplumun kenarlarından 24 uyumsuz renk adlı kitabına dayanan Kanak Attak grup aktivistlerde de aktiftir.[1]

DJ ve müzisyen[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'lı yılların başından bu yana İpekçioğlu, Berlin kulüp sahnesinde DJ ve DJane Ipek olarak tanınmış bir disk jokeyidir.

Fatma Souad (Hakan Tandoğan) tarafından organize edilen ve SO36'da gerçekleştirilen aylık Kreuzberg HomOriental Night Gayhane partisinde DJ mikki_p ile birlikte yerleşik bir DJ'dir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Jeannette Goddar: "Stolz darauf, ein Kanak zu sein", Der Tagesspiegel, 24. Juni 1999". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020.