Marcantonio Trevisan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marcantonio Trevisan
Marcantonio Trevisan portresi
Ressam:Titian (1553)
Venedik Cumhuriyeti Doçesi (80.)
Doge di Venezia
Hüküm süresi4 Haziran 1553 – 31 Mayıs 1554
11 ay 27 gün
Önce gelenFrancesco Donato
Sonra gelenFrancesco Venier
Doğum1475
Venedik
Ölüm31 Mayıs 1554 (yaş: 78)
Venedik
DefinSan Francesco della Vigna Kilisesi, Venedik
BabasıDomenico Trevisan
AnnesiSüordamor Marcello
Marcantonio Trevisan arması ve imzası

Marcantonio Trevisan (veya Trivisano) (d. 1475, Venedik - ö. 31 Mayıs 1554, Venedik). 4 Haziran 1553 – 31 Mayıs 1554 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 80. dükadır. Doçe Francesco Donato'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 4 Haziran 1553'da tahta çıktı. 11 ay 27 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 31 Mayıs 1554'te 78 yaşında Venedik'te öldü.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doçe olmadan önce[değiştir | kaynağı değiştir]

Marcantonio Trivisan 1475de Venedik'te Domenico ve Suordamor Marcello oğlu olarak doğdu. Ailesinin 1117den itibaren Venedik'te yaşadığı belgelenmiştir. Belgelere göre bu aile yeni muhacir (case nuouva) ailesidir. Marcantonio'nun mensup olduğu Trivisan ailesinin özel dalının üyelerinin 1381 yılına kadar Venedik asillerinden olmadığı ve ancak bu tarihten sonra asiller arasında görüldüğü kabul edilmektedir. Bu aileden olan kaptan general Marchiò Trevisan 1429'da Konstantinopolis'ten bir Hristiyan evliyası azizin kutsal hatırası olarak bir ufak şişe içinde kutsal kan getirdiği iyi bilinmektedir. Bu kutsal Hristiyan eşya Frari Kilisesi'nde hala kutsal olarak saklanmakta ve aziz gününde halka gösterilmektedir.

Marcantonio Venedik'te gayet koyu dindar ve fanatik bir Katolik Hristiyan ve katı fikirli Katolik yobaz olarak isim yapmıştır. Zamanına ait bazı kaynaklar tarafından bir kadınla birlikte olmanın büyük bir günah olduğunu kabul ederek böyle bir ölümcül günahtan kaçınmak nedeni ile hiç evlilik yapmadığı bildirilmektedir. Fakat bu koyu ve kendine ve diğerlerine hiç acıması olmayan dindarlığına rağmen gayet dürüst, hilesiz ve namuslu harekât tarzları bulunduğu ve hiç ödünsüz ahlak prensiplerine uyduğu için bazı çevrelerce tutulmuş ve kendine birçok devlet görevleri hatta gayet önemli devlet görevleri kendine verilmiştir.

Doçelik dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

23 Mayıs 1553'te önce Doçe olan Pietro Lando ölünce Venedik Cumhuriyeti "Doçe Seçmenler Konseyi" yeni doçe seçmek için toplandı. Marcantonio Trivisan doçe olmak için aday olmak istememekteydi. Ama buna rağmen "Doçe Seçmenler Konseyi" tarafından 4 Haziran 1553'te "doçe" olarak seçildi ve Venedik Cumhuriyeti doçesi olarak tahta geçti.

Kısa süren hüküm etme süresinin başında karnaval, panayır, kamu eğlence ve etkinliklerini çok seven Venedik halkını kendine düşman eden ve kendi köktenbağnaz dinsel inançlarını tüm şehir halkına zorla kabul ettirmeye hedef alan devlet politikasını başlattı. Tüm eğlenceli etkinleri yasakladığını, onların yerine halkın tanrının kitsal kurallarını tekrar öğrenmesini sağlamak amacı ile tek bir gayet büyük dine yeniden katılma (komminyon) ayinin yapılmasını ve bunun tüm yıl içinde kutlanan tek etkinlik olmasını öngören bir karar ilan etti. Bu Venedik halkı tarafından bu hiç sevilmedi ve Doçe'nin halk üzerinde zaten az olan etkisinin daha da azalıp hemen hiçe inmesine yol açtı.

San Francesco della Vigna Kilisesi'nde Doçe Marcantonio Trevisan'ın mezarı

Fakat Marcantonio Trevisan yaşlı idi ve sıhhati iyi değildi. 11 ay 27 gün hüküm sürdükten sonra hastalandı. Mayıs 1554'te 78 yaşında iken Venedik'te öldü. Mezarı "San Francesco della Vigna Kilisesi", Venedik'te olup mezarının üstünde yere yerleştirilmiş tek bir mezar taşından ibarettir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Norwich, John Julius (1999) A History of Venice. New York: Vintage Books, ISBN 0-679-72197-5 (İngilizce)
  • da Mosto, Andrea (1983), Dogi di Venezia nella vita pubblica e privata. Floransa:A. Martello (İtalyanca)
  • Dumler, Helmut (2001), Venedig und die Dogen. Düsseldorf:Artemis & Winkler ISBN 978-3538071162 (Almanca)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Francesco Donato
Venedik Doçesi
1553 – 1554
Sonra gelen:
Francesco Venier