Tartışma:Hititler: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Lord ss (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Mach (mesaj | katkılar)
Alsace38 tarafından yapılan 2010-05-23 18:30:45 tarihli değişiklik, Gezinti Pencereleri kullanılarak geri getirildi.
51. satır: 51. satır:


Yazı dili olarak incelediğimizde, Helenler yazıyı hititlerden aldılar. (Kaynak: Ekrem Akurgal, Anadolu uy. Sf:92) Bu anlamda da dil benzerliği ile uygarlıklar benzerliğini kurmak gibi bir niyet var ise. Hititlerin avrupa uyglarlığından değil avrupa uygarlığının hititlerden etkilendiği söylenebilir. utip. 10.11.2009
Yazı dili olarak incelediğimizde, Helenler yazıyı hititlerden aldılar. (Kaynak: Ekrem Akurgal, Anadolu uy. Sf:92) Bu anlamda da dil benzerliği ile uygarlıklar benzerliğini kurmak gibi bir niyet var ise. Hititlerin avrupa uyglarlığından değil avrupa uygarlığının hititlerden etkilendiği söylenebilir. utip. 10.11.2009

== Hititler ve Huriler "Kürt Türk ve Ermenilerin" atasidir ==

bir ekleme yapdim, bunu herkes bilsin diye umarim begenirsiniz, avrupadaki tarihciler bize hep karsilar ama bunu DNA tesleri söylüyor: Kürtler Aryan ve Fars degirler, dileri medler tarafindan etkinlesmis! Türkler mogol ve ya cekik gözlü degirler, cünkü onlar anadolu evlatlari bunu DNA testleri gosteriyor.
Türklerin atasi mogol degir ama HITIT ve HURIlerdir.
Bunu avrupada tarihciler biliyor ama söylemiyorlar!
Kürt Türk Ermeni ayni kani paylasiyor sadece dil ve dinler degismis!--[[Kullanıcı:Alsace38|Alsace38]] 16:34, 21 Mayıs 2010 (UTC)

:Merhaba Alsace38,
:Bu tür DNA araştırmalarının daha geniş çaplı olanları da var. Özetle sonuçlar şöyle çıkıyor: 1- Her millet az çok melezdir, 2-Sonradan gelenlerin oranı sanıldığından azdır.
:Bu araştırmalara yine genetik uzmanı bilim insanlarının bir kısmı yönteme eleştirel yaklaşıyor ve çalışmaların yeterince doğru sonuç veremeyeceğini iddia ediyor. Biraz literatür tarayarak her iki tarafın da iddialı (veya iddiacı) makaleleri olduğu görülebilir.
:Söylemek istediğim, bu araştırma ne ilk ne son, ama fazlaca değer vermek doğru değildir. Türkiye'de kendini Türk görenlerin önemli bir kısmının geninde ciddi oranda melezlik olabileceğini iddia etmek hiç zor değildir. Sayısız Antik, İlk Çağ ve Orta Çağ halkının yok olması elbette söz konusu olamaz. Ama günümüzde millet-köken konusuna öncelikle hissiyat ve kültürel olarak bakmak durumundayız. Bu konuda [[Selahaddin Eyyubi]] çok iyi bir örnektir. Ataları Yemen'deki Ravvadi Araplarındandı. Azerbaycan'a göç ederek kültürel olarak Kürtleştikten sonra babası zamanında -yine kültürel olarak- Türkleşmesi tamamlanmış görünüyor. Sonuçta tüm kardeşlerinin isimleri eski Türk isimleri olmasından, kendi hükümdarlığı sırasında devleti ve orduyu idare usullerinde Türk geleneklerinin baskınlığına, konuştuğu dile, yaptırdığı tercüme eserlere kadar incelediğimizde, bir Türk hükümdarından ayırmayı başaramayız. Genlerinde hiç Türk payı olmasa da artık Türkleşmiştir. Onun kadar ünlü olmayan diğer Türkleşenlerin torunlarının hemen hemen hiçbirinin yüzlerce yıl önce Türkleştikleri konusunda bir bilgisi olamıyor elbette.
:Milliyeti kanda, gende aramak yerine kültürde aramak, en mantıklı olandır. DNA araştırmaları asla vikipedi metinlerinde geçmesin demiyorum tabii, ama bu araştırmaları kesin gerçekler gibi göstermemeye dikkat edilmesinde yarar var.
--[[Kullanıcı:İazak|iazak]] 21:06, 21 Mayıs 2010 (UTC)
:ama Türkler mogol degirdir, bunu anla anlama o ayri bir sey, türklerin kani en yakin milletler ermeni ve kürtdür, bunu bütün düyan arastirmacilari söylüyor, türkler ermenilere kazak ve özbeklerden daha yakindir!
Pekala, türklerin atasi yilladir cahil ve irkci MHP mogol ve hun diyor, ve yillardir saçmaladi ama asil gerçek türkler capon ve mogol degir, türkler anadolu kavimlerden geliyor, hittite hatti urartu hurrite phrygia... ve dünya kültürüne büyük katkida bulundular! bunu kabullen, benim atam mogol ozbek degir! Benim bildigim hititce kürtce ortak 200 kelime var sana göndereyimmi?--[[Kullanıcı:Alsace38|Alsace38]] 21:02, 22 Mayıs 2010 (UTC)
::Tekrar merhaba,
::En azından aynı dili konuşmadığımızı öğrenmiş oldum. Ortak kelime listenizi tartışma sayfasına yazabilirsiniz, ilgilenen olabilir. --[[Kullanıcı:İazak|iazak]] 23:20, 22 Mayıs 2010 (UTC)
:evet zaten ayni dil degirdir, bak fransa portekiz ispanya ayni dil konusullar, ama kesinlike ayni millet degirler, ve DNA testleri bunu gösterir. Ispagna meksika ve boliviya ayni dil konusurlar ama 3 ayri milletdir! Turkler kazaklar mogolar ayni dil ailesini konusullar ama kessilikle ayni millet degirdir, bunu her arastirmaci biliyor, tabii dil milliyetciligi ola bilir. Ama türk kürt ve ermeni eski anadolu uykarliklardan geliyorlar ve atalari kazak ve aryan ve mogol degir, atalari huri hitit....--[[Kullanıcı:Alsace38|Alsace38]] 18:30, 23 Mayıs 2010 (UTC)

Sayfanın 23.33, 10 Kasım 2010 tarihindeki hâli

Hititler ve Hitit Uygarlığı adlarında aynı konuyu işleyen iki ayrı madde var! --Fedkad 10:57, 12 Eylül 2005 (UTC)

Hitit Dili

Hitit dili kısmında sadece Hitit dili ile ilgili bilgi verilmeli. Hitit dili ve Türkçe arasındaki benzerlikler ayrır bir makalede yer almalı.--Ugur Basak 07:11, 14 Ekim 2005 (UTC)

Bu maddenin açıklamasında Hitit dilinin deşifrasyonu ve sistematiğine büyük katkısı olan iki bilginin, Bedrich Hrozný ile Emil Forrer anılmıyor olması çok üzücü. Vedat Çorlu

haritada kıbrıs da kırmızı olmalı

mesela "Hititler devrinde anadolu, kitap III, Ahmet Ünsal, Bölüm VII, Sonsöz, sayfa 177, Paragraf 2, 2. Cümle": "Yoksa onların Kuzey Suriye'yi, Kıbrıs'ı...işgal etmiş olmaları,..." demekki, Alaşiya (Kıbrıs) da kırmızı boyanarak, en geniş zamanlarındaki Hitit sınırlarına dahil edilmelidir, değil mi?


Alasya (Kıbrıs'ın Hititlerdeki İsmi)

Hititler, şuan KKTC'nin bulunduğu bölümü de almışlardır. Bu bölüme 'Alasya' adı verilmiştir. Kaynak gerekirse, buraya ekleme şansım yok; lakin Hititlerin tabletlerinde buraya Alasya denilmektedir ve Hititlerindir.--Dilben 13:49, 4 Ekim 2007 (UTC)

Hititlerle ilgili bilgi

Ben size yardım etmek istiyorum ve size bilgi yazıyorum.

Hititler'in Anadolu'ya göç tarihleri kesin olarak bilinmemektedir. MÖ 2000 yıllarında Hint-Avrupa kavimlerinin doğuda Kafkasya üzerinden Anadolu'ya girdikleri en kabul gören tezlerdendir. Tezlerden bir diğeri Çanakkale Boğazı'ndan, bir başkası ise, Karadeniz'den geldikleri varsayımıdır. Yeni gelenler yerli Anadolu Hatti Beylikleri'ni egemenlikleri altına almışlar, kısmen politik ve askeri, bir dereceye kadar da ekonomik gücü ellerinde tutmuşlardır.

MÖ II.bin başlarında, Yukarı Mezopotamya'daki Assur şehrinin zengin tüccarlarının Anadolu ile yoğun bir ticari ilişkiye girmiş olduklarını görüyoruz Orta Anadolu'nun geniş toprakları üzerinde kurulan küçük krallık veya beylikler, "Karum" adı verilen pazar yerleri ile son derece canlı birer ticaret merkezleriydiler.

Assurlu tüccarlarla birlikte gelişen bir başka ve çok önemli olgu ise, MÖ II. bin de Anadolu'da bilinmeyen fakat Mezopotamya'da MÖ 3000 yılından beri kullanılan çivi yazısının Anadolu'ya gelişidir. Böylece Anadolu tarihi çağlara girmektedir. Kilden yapılmış tabletler üzerine yazılan mektuplardan, Assurlu tüccarların Anadolu'ya kumaş, koku ve kalay madeni getirerek yerli krallara ve halka sattıklarını, karşılığında altın, gümüş ve bazı tunç malzeme aldıklarını öğreniyoruz.

Koloni Çağı'nı izleyen Eski Hitit (M.Ö. 18.yy.) ve Büyük Hitit Krallığı dönemleri sonunda, takriben 1200 yıllarında batıdan gelen ve Deniz Kavimleri diye adlandırılan toplulukların istilası ile Hitit İmparatorluğu son bulmuş ve Hititler yaşamlarına şehir beylikleri halinde devam etmişlerdir.

Mikenlerin anadolud o devirlerde ne işi var ya bu harita tamamen zırvalık

özellikle girit minosların yerleşim birimi ve hitit kültür bölgesinde(Truva ve diğer luvi kent-devletleri gibi) Nazilerin yapacağı harita bu kadar olur.

Kıbrıs hakkında

Ben de arkadaşımızın dediği gibi Kıbrıs'ın da haritaya eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. ♥ ♪ FuşyA ♫ ♣ ♠ 19:15, 25 Şubat 2009 (UTC)

Hititler ve Irk

Hititler ari dil konuşuyolar diye ari ırktan olamazlar.Çünkü dil bu konuda yanılgıya düşmemize neden olur bazen.Hititler anadoludaki yerli ırktır.Bunlara anadolu,önasya,küçükasya ırkıda denilir.Ari dili başka kültürlerin etkisi altına girerek benimsemişlerdir.Bu tarihte çözülmesi gereken meselelerden biridir.Ve şimdi hititlerin soyu türkleşerek bizim içimize karışmış yaşamaktadır.Tıpkı bazı türklerin çin,bulgar,arap veya ruslaşarak tarih içnde türklüğünü unutması gibi.Saf ırk diye birşey yoktur.Hepimiz meleziz.Ama kültürel olarak millet vardır.m.sait.16.07.2009

Yazı dili olarak incelediğimizde, Helenler yazıyı hititlerden aldılar. (Kaynak: Ekrem Akurgal, Anadolu uy. Sf:92) Bu anlamda da dil benzerliği ile uygarlıklar benzerliğini kurmak gibi bir niyet var ise. Hititlerin avrupa uyglarlığından değil avrupa uygarlığının hititlerden etkilendiği söylenebilir. utip. 10.11.2009

Hititler ve Huriler "Kürt Türk ve Ermenilerin" atasidir

bir ekleme yapdim, bunu herkes bilsin diye umarim begenirsiniz, avrupadaki tarihciler bize hep karsilar ama bunu DNA tesleri söylüyor: Kürtler Aryan ve Fars degirler, dileri medler tarafindan etkinlesmis! Türkler mogol ve ya cekik gözlü degirler, cünkü onlar anadolu evlatlari bunu DNA testleri gosteriyor. Türklerin atasi mogol degir ama HITIT ve HURIlerdir. Bunu avrupada tarihciler biliyor ama söylemiyorlar! Kürt Türk Ermeni ayni kani paylasiyor sadece dil ve dinler degismis!--Alsace38 16:34, 21 Mayıs 2010 (UTC)

Merhaba Alsace38,
Bu tür DNA araştırmalarının daha geniş çaplı olanları da var. Özetle sonuçlar şöyle çıkıyor: 1- Her millet az çok melezdir, 2-Sonradan gelenlerin oranı sanıldığından azdır.
Bu araştırmalara yine genetik uzmanı bilim insanlarının bir kısmı yönteme eleştirel yaklaşıyor ve çalışmaların yeterince doğru sonuç veremeyeceğini iddia ediyor. Biraz literatür tarayarak her iki tarafın da iddialı (veya iddiacı) makaleleri olduğu görülebilir.
Söylemek istediğim, bu araştırma ne ilk ne son, ama fazlaca değer vermek doğru değildir. Türkiye'de kendini Türk görenlerin önemli bir kısmının geninde ciddi oranda melezlik olabileceğini iddia etmek hiç zor değildir. Sayısız Antik, İlk Çağ ve Orta Çağ halkının yok olması elbette söz konusu olamaz. Ama günümüzde millet-köken konusuna öncelikle hissiyat ve kültürel olarak bakmak durumundayız. Bu konuda Selahaddin Eyyubi çok iyi bir örnektir. Ataları Yemen'deki Ravvadi Araplarındandı. Azerbaycan'a göç ederek kültürel olarak Kürtleştikten sonra babası zamanında -yine kültürel olarak- Türkleşmesi tamamlanmış görünüyor. Sonuçta tüm kardeşlerinin isimleri eski Türk isimleri olmasından, kendi hükümdarlığı sırasında devleti ve orduyu idare usullerinde Türk geleneklerinin baskınlığına, konuştuğu dile, yaptırdığı tercüme eserlere kadar incelediğimizde, bir Türk hükümdarından ayırmayı başaramayız. Genlerinde hiç Türk payı olmasa da artık Türkleşmiştir. Onun kadar ünlü olmayan diğer Türkleşenlerin torunlarının hemen hemen hiçbirinin yüzlerce yıl önce Türkleştikleri konusunda bir bilgisi olamıyor elbette.
Milliyeti kanda, gende aramak yerine kültürde aramak, en mantıklı olandır. DNA araştırmaları asla vikipedi metinlerinde geçmesin demiyorum tabii, ama bu araştırmaları kesin gerçekler gibi göstermemeye dikkat edilmesinde yarar var.

--iazak 21:06, 21 Mayıs 2010 (UTC)

ama Türkler mogol degirdir, bunu anla anlama o ayri bir sey, türklerin kani en yakin milletler ermeni ve kürtdür, bunu bütün düyan arastirmacilari söylüyor, türkler ermenilere kazak ve özbeklerden daha yakindir!

Pekala, türklerin atasi yilladir cahil ve irkci MHP mogol ve hun diyor, ve yillardir saçmaladi ama asil gerçek türkler capon ve mogol degir, türkler anadolu kavimlerden geliyor, hittite hatti urartu hurrite phrygia... ve dünya kültürüne büyük katkida bulundular! bunu kabullen, benim atam mogol ozbek degir! Benim bildigim hititce kürtce ortak 200 kelime var sana göndereyimmi?--Alsace38 21:02, 22 Mayıs 2010 (UTC)

Tekrar merhaba,
En azından aynı dili konuşmadığımızı öğrenmiş oldum. Ortak kelime listenizi tartışma sayfasına yazabilirsiniz, ilgilenen olabilir. --iazak 23:20, 22 Mayıs 2010 (UTC)
evet zaten ayni dil degirdir, bak fransa portekiz ispanya ayni dil konusullar, ama kesinlike ayni millet degirler, ve DNA testleri bunu gösterir. Ispagna meksika ve boliviya ayni dil konusurlar ama 3 ayri milletdir! Turkler kazaklar mogolar ayni dil ailesini konusullar ama kessilikle ayni millet degirdir, bunu her arastirmaci biliyor, tabii dil milliyetciligi ola bilir. Ama türk kürt ve ermeni eski anadolu uykarliklardan geliyorlar ve atalari kazak ve aryan ve mogol degir, atalari huri hitit....--Alsace38 18:30, 23 Mayıs 2010 (UTC)