İçeriğe atla

Jean-Baptiste Toderini: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot yardımlı anlam ayrım:Eski Astronomi oldu bize Gökbilim
Katakay (mesaj | katkılar)
Giambattista Toderini sayfasına yönlendirildi
1. satır: 1. satır:
#REDIRECT [[Giambattista Toderini]]
'''Jean-Baptiste Toderini''' (d. [[1728]], [[Venedik]] - ö. [[1799]], [[Venedik]]) [[Din]] adamı, [[edebiyat]]çı. [[Cizvit]] [[papaz]]ı oldu. [[Felsefe]] ve [[arkeoloji]] tahsil etti. Çeşitli milletlerin antik [[para]]ları üzerine eğildi. Daha sonra [[Balyos Garzoni]]'yle beraber [[1781]]'de [[İstanbul]]'a gitti. [[1786]]'ya kadar burada kaldı.

[[Türkler]]in edebiyatları hakkında araştırma yapmaya koyuldu. [[Arapça]] kitap ve el yazmalarından bir kütüphane oluşturdu. Türkler tarafından yapılmış çeşitli [[denizcilik]], [[Gökbilim|astronomi]] ve [[coğrafya]] ile ilgili aletleri topladı ve böylece [[Avrupa]]'ya Türklerin [[matbaa]]ları, [[üniversite]]leri, [[kütüphane]]leri olduğunu; edebî ilimlere yabancı olmadıklarını gösterdi.

Eserin bir benzeri daha önce [[Balyos J.B. Donad]] tarafından ''Della letteratura de’Turchi'' (Venedik, [[1688]]) adıyla yazılmış fakat ilgi görmemişti. ''Della Litteratura Turchesca'', [[1787]] adıyla [[İtalya]]'da eserini bastırdı.

Daha sonra eser [[Fransız]] rahip [[Cournand]] tarafından ''De la Litterature des Turcs'' adıyla [[1789]]'da devrimden bir kaç ay evvel [[Paris]]'te yayınlandı. Daha sonra [[Almanca]] tercümesi [[Hansleutner]] tarafından, [[Königsberg]]'de [[1790]]'da bastırıldı. Bu kitap [[Voltaire]] başta olmak üzere aydınlanmaya karşı olan bir Avrupalı tarafından yazılmış bir kitaptır. Bu çağa kadar [[Osmanlı]] ülkesine gelen batılılar [[Busbecq]] ve [[Rico]] gibi hayranlıkla karışık bir nefret duymuşlardır. Zira Osmanlı onların kurmak isteyip de kuramadığı cihanşümul imparatorluğu kurmuştur. Aydınlanmadan sonra gelişen ulusalcılık fikri bu cihanşümulluğu yıktığı gibi gizli Osmanlı hayranlığını da yıkmıştır. Artık Osmanlı kötülenen ve nefret edilen yanında aynı zamanda hor görülen ve eskiye ait olduğu için aşağılanandır da. İşte Toderini bu eski fikrin son temsilcisidir.

Diğer eserlerinin bazıları şunlardır:
*''L'unest Uomo, saggi di morale filosofia'' (1780-85-87)
*''Nuove Osservaziıoni Sopra il Camaleonte di Smirne''


{{İtalyan-biyo-taslak}}
{{yazar-taslak}}

[[Kategori:İtalyan yazarlar]]
[[Kategori:1728 doğumlular]]
[[Kategori:1799 yılında ölenler]]

Sayfanın 22.33, 6 Haziran 2010 tarihindeki hâli

Şuraya yönlendir: