Postnişin: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
kategori düz.
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Postnişin''', [[tarikat]]larda, [[dergah]]ta [[post]]a oturan, yani o dergahın başında bulunan [[şeyh]]e verilen isimdir.
'''Postnişin''', [[tarikat]]larda, [[dergah]]ta [[post]]a oturan, yani o dergahın başında bulunan [[şeyh]]e verilen isimdir.


<div style="direction: ltr;">
Postnişin olan kişi o tarikatta merkezi otorite hükmündedir. Onun destur verdiği, vekalet verdiği [[halife]]leri vardır. O vekiller dergahta olabileceği gibi postnişinin işaret ettiği coğrafi bölgelere de gönderilmiş olabilir.
Postnişin olan kişi o tarikatta merkezi otorite hükmündedir. Onun destur verdiği, vekalet verdiği [[halife]]leri vardır. O vekiller dergahta olabileceği gibi postnişinin işaret ettiği coğrafi bölgelere de gönderilmiş olabilir.Bilindiği gibi Anadolu'da, işlenmiş veya tabaklanmış koç veya koyun derisine "post" veya "posteki" denir. Bu işlenmiş post seccade olarak kullanılır; tekke, dergah ve zaviye gibi tarikat merkezlerinde şeyhin oturduğu yere de serilir. Dergahta herkes her yere oturamaz. Kişi makamına, tarikatteki ve dergahtaki makamına ve görevine uygun olarak şeyhin sağında veya solunda oturur. Çünkü şeyhe yakınlık da bir makamdır. Şeyhin postu diğer postlardan renk, büyüklük ve duruş bakımından farklıdır. Bundan dolayı bir kişinin bir dergaha ve müritlere şeyh olmasına, mürşitlik makamına geçmesine "posta oturmak", "postnişin olmak" denmiştir. Post, Anadolu kültüründe kıymetli misafirlerin altına serilen bir çeşit minderdir. Dilimizde, tarikate mensup kişiler arasında yaşanan bir dergaha şeyh olma mücadelesine "post kavgası" denmiştir.

[[Kategori:Tasavvuf]]

{{islam-taslak}}

Sayfanın 20.20, 11 Nisan 2009 tarihindeki hâli

Postnişin, tarikatlarda, dergahta posta oturan, yani o dergahın başında bulunan şeyhe verilen isimdir.

Postnişin olan kişi o tarikatta merkezi otorite hükmündedir. Onun destur verdiği, vekalet verdiği halifeleri vardır. O vekiller dergahta olabileceği gibi postnişinin işaret ettiği coğrafi bölgelere de gönderilmiş olabilir.Bilindiği gibi Anadolu'da, işlenmiş veya tabaklanmış koç veya koyun derisine "post" veya "posteki" denir. Bu işlenmiş post seccade olarak kullanılır; tekke, dergah ve zaviye gibi tarikat merkezlerinde şeyhin oturduğu yere de serilir. Dergahta herkes her yere oturamaz. Kişi makamına, tarikatteki ve dergahtaki makamına ve görevine uygun olarak şeyhin sağında veya solunda oturur. Çünkü şeyhe yakınlık da bir makamdır. Şeyhin postu diğer postlardan renk, büyüklük ve duruş bakımından farklıdır. Bundan dolayı bir kişinin bir dergaha ve müritlere şeyh olmasına, mürşitlik makamına geçmesine "posta oturmak", "postnişin olmak" denmiştir. Post, Anadolu kültüründe kıymetli misafirlerin altına serilen bir çeşit minderdir. Dilimizde, tarikate mensup kişiler arasında yaşanan bir dergaha şeyh olma mücadelesine "post kavgası" denmiştir.