Valensiya: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
MelancholieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği: af:Valencia, Spanje madde bağlantısı eklendi
WikiDreamer Bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: is:Valencia
56. satır: 56. satır:
<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->


[[af:Valencia, Spanje]] {{Link SM|af}}
{{Link SM|af}}

[[af:Valencia, Spanje]]
[[an:Balenzia]]
[[an:Balenzia]]
[[ar:فالنسيا]]
[[ar:فالنسيا]]
80. satır: 82. satır:
[[hu:Valencia (Spanyolország)]]
[[hu:Valencia (Spanyolország)]]
[[id:Valencia]]
[[id:Valencia]]
[[is:Valencia]]
[[it:Valencia]]
[[it:Valencia]]
[[ja:バレンシア (スペイン)]]
[[ja:バレンシア (スペイン)]]

Sayfanın 03.03, 6 Ağustos 2008 tarihindeki hâli

Valensiya (İspanyolca : Valencia ; Katalanca : València), İspanya'da Comunidad Valenciana özerk bölgesinin başkentidir.

İspanya'nın üçüncü büyük şehri ve Costa del Azahar'da bir endüstri merkezidir. 2006 tahminlerine göre şehir merkezi nüfusu 808,000'dir. Metropolitan alan nüfusu ise 1,807,396'dır. Şehrin Belediye Başkanı Rita Barberá Nolla'dır. Valencia'da Akdeniz iklimi yaşanır, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise serin geçer.

İsim etimolojisi

Şehrin ilk ismi Latince güç, kuvvet anlamına gelen Valentia'dır. Endülüslüler zamanında şehre Balansiya ismi verilmiştir.

Meydan ve Parklar

Valencia Şehrinin en önemli meydanı içinde Belediye Binası, klasik filmlerin gösterildiği La Filmoteca ve pek çok barın ve restorantın olduğu Plaça de l'Ajuntament'dir. Bunun dışında Plaça de la Reina ve Plaça de la Verge şehrin önemli meydanlarındandır. Şehirde özellikle Turia bahçeleri önemli bir yere sahip bir alandır. Bu Parkın içinde çocuk oyun alanları, bir çeşme ve spor kompleksleri bulunmaktadır.

Şablon:Demography 4col

Tarih

Valencia Romalılar tarafından bulunmuş ve birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır. Bölgeye Romalılar, Vizigotlar, Morslar ve Aragonlar göç ederek şehri ekonomik ve kültürel olarak zenginleştirmişlerdir.

1094 de Rodrigo Díaz de Vivar (El Cid Campeador diye adlandirilan) hristiyanlik adina Valencia yi fethetti. Fakat sehir daha sonra 1102 de Almovaridlerin eline gecti. Hemen arkasindan Mors egemenliginde olan şehir 1238 yilinda Aragonlu James I tarafindan ele gecirildi ve Valencia Kralligi kuruldu.

15. ve 16. yy boyunca Valencia Akdeniz kıyılari boyunca en buyuk ve en onemli ticaret merkezi haline geldi. Bu donem Valencia’nin hem ticari hem de sanatsal anlamda altin cagini olusturur. Joanot Martorell ( Tirant lo Blanc yazari , Avrupa’da ilk modern roman), Ausias March, Roig de Corella, Isabel de Villena, Jordi de Sant Jordi and Jaume Roig gibi sanatkarlar bu doneme damgalarini vurdular.

İspanya Savaşı boyunca Valencia Avusturya arşidukunun yaninda yer aldi ve 1707 Nisan'ında gercekleşen Almansa Savasi zaferiyle birlikte Philip.V tum imtiyazlari kaldirdi. 1874'de Alfonso XII kuzey Valencia Kralı olarak ilan edildi.

Demokrasi tekrardan yapilandirildiginda Valencia bolgesi özerklik kazandi. Valencia zenginleşerek ve çesitli konularda geliserek İspanya’nin hem kültürel hem ekonomik açıdan en önemli şehirlerinden biri oldu.

Turistik yerler

Anıtlar

  • Palacio de la Generalitat: Valencia Hükümetinin bulunduğu yer olan Palacia de la Generalitat Ronesans Donemi stili ve altin suslemeli tavanlara sahip dogu etkilerinin bulundugu bir yapidir.
  • El "Micalet" or Miguelete: 14. yy da kurulmus olup katedralin can kulesidir.
  • La Lonja: Gec gotik tarziyla insa edilen bu gorkemli bina Pere Compte tarafindan yapilmistir. Sarmal kolonlariyla unludur ve su anda sergiler icin bu yapi kullanilmaktadir.
  • Torres de Serranos: 14. yy da Pere Balaguer in insa ettigi bu gorkemli kuleler aslinda sehri korumak amaciyla yapilmistir. Gunumuzde bu kulelerin icinte Maritime Muzesi bulunmaktadir.

Müzeler

  • Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM) (modern sanat muzesi) Julio Gonzales in heykellerinin sergisinin yapildigi muzedir. Ayrica gunumuzun sanatkarlarinin eserleri de bu muzede sergilenir.
  • Museo de Bellas Artes Cagdas eserleri ve ayrica arkeolojik eserleri bu muzede bulabilirsiniz.
  • Museo Nacional de Cerámica (Dogal Sermamik Muzesi)
  • Museo de la Catedral


Şablon:Link SM