Agapanthus: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
JAnDbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: pl:Agapant, ru:Агапантус Kaldırılıyor: hsb:Afriska pyšnica
şevkat ---> şefkat
16. satır: 16. satır:
}}
}}
[[Image:Agapanthus.jpg|thumb|240px|Agapanthus çiçeği açılmışken]]
[[Image:Agapanthus.jpg|thumb|240px|Agapanthus çiçeği açılmışken]]
'''''Agapanthus''''' (ya da ''Şevkat Çiçeği'' ya da ''Mavi Teber''), 6 ila 10 türü bulunan [[Güney Afrika]] [[bitki]]sidir. [[Alliaceae]] familyasında ya da [[Agapanthaceae]] familyasında kabul edilirler.
'''''Agapanthus''''' (ya da ''Şefkat Çiçeği'' ya da ''Mavi Teber''), 6 ila 10 türü bulunan [[Güney Afrika]] [[bitki]]sidir. [[Alliaceae]] familyasında ya da [[Agapanthaceae]] familyasında kabul edilirler.


== Morfolojik özellikleri ==
== Morfolojik özellikleri ==

Sayfanın 08.05, 31 Temmuz 2008 tarihindeki hâli

Agapanthus
Agapanthus çiçekleri
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Liliopsida
Takım: Asparagales
Familya: Agapanthaceae
Cins: Agapanthus
L'Hér.

Metne bakınız.

Agapanthus çiçeği açılmışken

Agapanthus (ya da Şefkat Çiçeği ya da Mavi Teber), 6 ila 10 türü bulunan Güney Afrika bitkisidir. Alliaceae familyasında ya da Agapanthaceae familyasında kabul edilirler.

Morfolojik özellikleri

Bu bitki her yıl ilkbahar ve yaz aylarında kısa bir süreliğine mavi çiçeklerini açtırır ve bu çiçekleriyle uzunluğu 1 metreye kadar ulaşır. Normalde de 60 santim uzunluğundadır.

Türler

2003 yılı itibariyle Zonneveld & Duncan Agapanthus'u 6 türe ayırmıştır (A. africanus, A. campanulatus, A. caulescens, A. coddii, A. inapertus, A. praecox) 4 ayrı çeşit de 1965'de Leighton tarafından (A. comptonii, A. dyeri, A. nutans, A. walshii) belirlenmiştir. Alfabetik olarak şöyle sıralanabilir:

Kültür

Gelişimi hala devam etmekte olan Agapanthus bulunduğu topraklara ayrı uyum göstermektedir. Genelde mavi renk olan çiçekleri, Kaliforniya'da aynı bitki bir kaç yıl sonunda beyaz renge dönüşmüştür. Ancak bitki aynı toprağa tekrar ekildiğinde tekrar mavi renkte çiçekler vermiştir. Agapanthus'un gelişimi hala incelenmektedir, ve yüzlerce hibrid Agapanthus incelenmektedir. Bitki Avrupa'da ilk kez 17. yüzyılda John Parkinson tarafından serasında yetiştirilmiştir. Ekimi yaz sonlarında yapılan Agapanthus'un gelişmesi 3 ila 4 yılı alır.

Türkiye'de ise sıcak toprağa ihtiyaç duyan Agapanthus Trakya'nın ve Anadolu'nun bitki örtüsünde gelişim gösterememiş ve bitkinin çiçeği değişken hava şartlarından dolayı açmamaktadır. Ama Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, kısa bir süreliğine de olsa yazları çiçeklerini açabilir. Bunun yanı sıra ev seralarında Dünya'nın dört bir yanında olduğu gibi yetiştirilebilir.


Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Agapanthus ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur. Vikitür'de Agapanthus ile ilgili ayrıntılı taksonomik bilgiler bulunur.