Tartışma:27 Mayıs Darbesi: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Nihan (mesaj | katkılar)
k +
49. satır: 49. satır:


Şablonu kim koydu bilmiyorum ama maddenin taraflı olduğunu düşünmüyorum, birde kaynakları yeterli seçkin madde seçmiyoruz ? Kaynakça olarak linklerin yanında kitaplar verilmiş. Eğer yine kaynak istenirse kaynak belirt şablonu koyarsanız sevinirim.. Birde Deniz Baykal ile ilgili kısım çok tartışılan bir kısımdır. O muydu değilmiydi.. Oğlunun açıklamasına göre de yazamayaız başkasının açıklamasına görede varolan bilgiyi ekleriz o kadar.. Yazdığımız bazı şeyler rivayete dayalıdır ama yazmakta sakınca yoktur.. --[[Kullanıcı:Nihan|Boyalikus]] 06:43, 27 Mayıs 2008 (UTC)
Şablonu kim koydu bilmiyorum ama maddenin taraflı olduğunu düşünmüyorum, birde kaynakları yeterli seçkin madde seçmiyoruz ? Kaynakça olarak linklerin yanında kitaplar verilmiş. Eğer yine kaynak istenirse kaynak belirt şablonu koyarsanız sevinirim.. Birde Deniz Baykal ile ilgili kısım çok tartışılan bir kısımdır. O muydu değilmiydi.. Oğlunun açıklamasına göre de yazamayaız başkasının açıklamasına görede varolan bilgiyi ekleriz o kadar.. Yazdığımız bazı şeyler rivayete dayalıdır ama yazmakta sakınca yoktur.. --[[Kullanıcı:Nihan|Boyalikus]] 06:43, 27 Mayıs 2008 (UTC)

* Seçkin değil ama bu haliyle kaliteli madde olabilir bence.--[[Kullanıcı:Martianmister|Martianmister]] 12:39, 27 Mayıs 2008 (UTC)

Sayfanın 12.39, 27 Mayıs 2008 tarihindeki hâli

Tarafsızlık

  • Ansiklopedik bilgi olması açısından tarafsızlığa aykırı yazıları çıkarttım,yeniden düzenledim.Volki16 18:43, 20 Ocak 2008 (UTC)
  • Merhabalar. Tarafsızlık farklı kutupların görüşlerinin eklenmesi ile sağlanabilir bence. Maddenin eski halini silip Cumhuriyet gazetesindeki yazı dizisini eklemek ne kadar tarafsız tartışılır. Bu nedenle çıkarılan kısmı yeniden ekledim. İyi çalışmalar. --Abuk SABUK 19:00, 20 Ocak 2008 (UTC)
  • Öncelikle şunu söyleyeyim eklediğim bölüm Cumhuriyet Gaztesi'nden bir yazı dizisinden alınmamıştır.Gazete'nin 2003 yılında verdiği "Cumhuriyet'in Seksen Yılı" adlı ansiklopediden yararlanılmıştır,aynen alıntı da söz konusu değildir.Bu eserden sadece tarihler ve olaylar anlamında yararlanılmıştır.Yazdığım kısımda tarafsızlığa aykırı bir hava yoktur.Ayrıca Can Dündar'ın İsmet Paşa ve Karaoğlan adlı kitaplarından Cüneyt Arcayürek'in Çankaya adlı kitabından da yararlanılmıştır.Volki16 11:28, 21 Ocak 2008 (UTC)
  • Bu makale wikipedia ruhuna uymayan ideolojik bir yazidir.27 mayis 1960 ihtilal degil darbedir hemde darbelerin en kanlisi.Generallerin gözetiminde,savunma hakki bile verilmeden göstermelik bir yargi ile,Basbakan ve iki bakanini ipe gönderen kanli eylem nasil ihtilal olur.Ihtilal halkinda istirak ettigi toplumsal bir degisimdir.

"İhtilal" ve "Darbe"

  • Maddeye katkıda bulunan arkadaşlar..Burada amacımız insanlara objektif bir biçimde olayı vermek..Darbe kelimesi ihtilalleri gayrımeşru olarak görenlerce kullanılmış bir kelimedir.Bu sebeple başlık içinde hem tarafsızlığın temini,hem de bilimsel bir metodun yansımalarını gösterebilmek adına "darbe" yerine "ihtilal" demeye özen gösterelim.Volki16 11:37, 21 Ocak 2008 (UTC)

Darbe dünyanın her yerinde darbedir. Eğer demokratik seçimlerle işbaşına gelen ve henüz bir sonraki seçim tarihi gelmemiş olan bir hükümete karşı silah kullanıp meşru hükümeti devirirseniz, yani "millet iradesine karşı silah çekerseniz" darbe yapmış olursunuz. Darbe yapıp bunu sevimli göstermek isteyenler adına "ihtilal" deseler bile. Örnek: Fransız İhtilali, meşruiyeti halk oyu ile tescil edilmemiş olan Krallığa karşı yapılmıştı. İşbaşındaki hükümeti beğenmeyenler, demokratik ortamda, tarihi Anayasa'da belirtilmiş olan bir sonraki seçime kadar sabretmek zorundalar.

Deniz Baykal

Deniz Baykal'ın bu maddeyle ilgisi son derece zayıf. Neredeyse yok gibi. İlgi sadece söylenti düzeyinde. Bu durum zaten maddede de kabul edilmiş. Söz edilen kişinin Vedat Dalokay da olabileceği de belirtilmiş. Deniz Baykal'ın maddeyle ilgisi bu kadar zayıf olduğu ve sadece söylenti düzeyinde kaldığı halde maddeye resminin yerleştirilmesi bir zorlama görünüşü arzediyor. Sanki Deniz Baykal'ın propagandası yapılırmış gibi. Amaç bu olmasa da bu görüntü mevcut. Bence Deniz Baykal'ın Menderes'in yakasına yapıştığı kaynaklarla kanıtlanamazsa bu söylentinin tamamen maddeden çıkartılması gerekir. Vikipedi'de rivayetlere yer veremeyiz. Bu söylenti kanıtlanabilse bile bence Deniz Baykal'ın resminin maddeye konması bir zorlama niteliği taşıyor çünkü neresinden baksanız o sırada 22 yaşında olan Deniz Baykal'ın 27 Mayıs İhtilali'ne olan etkisi ihmal edilebilir düzeyde. İyi çalışmalar. ---Vikiyazar 20:24, 21 Ocak 2008 (UTC)

  • Bu fikre ben de katılıyorum. Volki16 09:58, 22 Ocak 2008 (UTC)
  • Ayrıca Deniz Baykal 2001 yılında Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'e bir ziyarette bulunmuş ve 555K eyleminde babasının yakasına yapışanın kendisi olmadığını söylemiştir.Bu olay 2001 yılında "Hürriyet Gazete"sinde yer almıştı,eğer bulabilirsem link yada tarihi tam olarak vereceğim.Yanılmıyorsam haberin başlığı "Kırk yıllık yanlışı tekzip ziyareti" idi.Volki16 10:11, 22 Ocak 2008 (UTC)

Cemal Gürsel

  • Arkadaşlar ,Cemal Gürsel,Milli Birlik Komitesi Başkanlığı sırasında askeri üniforma ile görev yapmıştır,müdahalenin askeri yönünü vurgulamak ve bu gerçeğin altını çizmek açısından maddeye Gürsel'in Orgeneral üniformalı resmini koymuştum ancak bunun kaldırıldığını gördüm,bu konuda tüm arkadaşları dikkatli olmaya davet ediyorum.Gürsel cumhurbaşkanı seçildiği 1961 Ekim ayı sonrası üniformadan sıyrılmıştır,ondan önceki dönemde üniformalıdır.Ayrıca sivil kıyafetli resmin altına Or.rütbesini de yazmak oldukça saçma.Volki16 09:58, 22 Ocak 2008 (UTC)

DEHŞET GÜNÜ

27 mayısa bir dehşet günü olarak bakılabilir.Bir insan ne yapmışsa yapsın öldürülmeyi hak etmiyordur.Zaten Adnan menderes,Fatin Rüştü Zorlu,Hasan Polatkanın idam kararlarını alanlarında sonlarının pek iyi olmadığını görüyoruz.Demokrasi demokrasi diye etrafta gezinenlerin demokrasi anlıyışı haksız yere idam etmek mi? Bu idamlara göz yumanlar şimdi sokaklarda demokrasi demokrasi diye bağırmasınlar hiç inandırıcı olmuyorlar.

Maddenin adı neden İhtilal?

12 Eylül darbeyken 27 Mayıs'ın ihtilal olması yanlış. Hangisi kullanım yaygın olursa olsun, 27 Mayıs bir darbedir, 12 Eylül'den daha meşru değildir. Senin darben benim darbem ayrımı yapılmamalı, ikisi de millet iradesine karşı yapılmıştır, sonuçları ne olursa olsun. 27 Mayıs İhtilali 'nin kullanımının 27 Mayıs Darbesi 'nden daha yaygın olduğu doğrudur, fakat bence bu, maddenin ihtilal olarak adlandırılması için yeterli bir sebep değil. Başka pek çok madde de, bu bir ansiklopedi olduğu için yaygın olarak kullanılanlar yerine pek yaygın olmayan başlıklara sahip. Önemli olan başlığın yaygın değil, doğru olması. Sonuç olarak maddenin adının 27 Mayıs darbesi olarak değiştirilmesini öneriyorum.--Cfsenel 19:12, 7 Mayıs 2008 (UTC)

  • Evet adi kesinlikle "darbe" olmali. Bu vakaya ihtilal denmesinin sebebi darbecilerin olayi, "diktatörlesmis iktidara karsi halkin ayaklanisi" olarak gösterme cabasindan kaynaklanmaktadir. Sonraki secimlerde zaten DP'nin devami olan AP iktidara gelmistir ve bunun bir halk hareketi olmadigi anlasilmistir. 12 Eylül daha cok halk destegine sahip bir harekkettir ama darbenin adi her yerde darbedir.

--Ruzgarmesaj 18:00, 10 Mayıs 2008 (UTC)


İsim değişkliği

TDK'nın tanımına daha uygun olduğu gerekçesiyle isim "darbe" olarak değiştiridldi, "ihtilal" parantez içersinde eklendi. Cat msj 05:50, 27 Mayıs 2008 (UTC)


Taraflı ?

Şablonu kim koydu bilmiyorum ama maddenin taraflı olduğunu düşünmüyorum, birde kaynakları yeterli seçkin madde seçmiyoruz ? Kaynakça olarak linklerin yanında kitaplar verilmiş. Eğer yine kaynak istenirse kaynak belirt şablonu koyarsanız sevinirim.. Birde Deniz Baykal ile ilgili kısım çok tartışılan bir kısımdır. O muydu değilmiydi.. Oğlunun açıklamasına göre de yazamayaız başkasının açıklamasına görede varolan bilgiyi ekleriz o kadar.. Yazdığımız bazı şeyler rivayete dayalıdır ama yazmakta sakınca yoktur.. --Boyalikus 06:43, 27 Mayıs 2008 (UTC)

  • Seçkin değil ama bu haliyle kaliteli madde olabilir bence.--Martianmister 12:39, 27 Mayıs 2008 (UTC)