Kendiliğinden oluşum: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Fagus (mesaj | katkılar)
k 77.29.0.215 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Hakan Kayı tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
'''Biyogen''' başka yaşam biçimleri doğruran yaşam biçimi işleyişidir, örnek:bir [[örümcek]] içinden gene örümcek çıkacak yumurtalar meydana getirir.
'''Biyogenez''' başka yaşam biçimleri doğruran yaşam biçimi işleyişidir, örnek:bir [[örümcek]] içinden gene örümcek çıkacak yumurtalar meydana getirir.


Terim aynı zamanda, yaşamın uygun koşullar altında canlı olmayandan üreyebileceğini, henüz bu koşullar bir bilinmez olarak kalsa da, savunan [[abiyogenez]] varsayımının tersine, bir canlı maddenin sadece canlı bir maddeden üreyebileceğini iddia eden varsayım için de kullanılmaktadır.
Terim aynı zamanda, yaşamın uygun koşullar altında canlı olmayandan üreyebileceğini, henüz bu koşullar bir bilinmez olarak kalsa da, savunan [[abiyogenez]] varsayımının tersine, bir canlı maddenin sadece canlı bir maddeden üreyebileceğini iddia eden varsayım için de kullanılmaktadır.

Sayfanın 18.49, 14 Mayıs 2008 tarihindeki hâli

Biyogenez başka yaşam biçimleri doğruran yaşam biçimi işleyişidir, örnek:bir örümcek içinden gene örümcek çıkacak yumurtalar meydana getirir.

Terim aynı zamanda, yaşamın uygun koşullar altında canlı olmayandan üreyebileceğini, henüz bu koşullar bir bilinmez olarak kalsa da, savunan abiyogenez varsayımının tersine, bir canlı maddenin sadece canlı bir maddeden üreyebileceğini iddia eden varsayım için de kullanılmaktadır.

19.yüzyıla kadar, belli koşullar altında yaşamın canlı olmayandan ürediğine inanılırdı; kendiliğinden oluş işlemi. Bu düşünce organik bir madde dışarda bırakıldığında üstünde üreyen kurtçuk ve larvaların gözlenmesine bağlı olarak geliştirilmişti.Daha sonra her türlü şartta yaşamın sadece diğer canlı organizmaların kopyalanmasından ortaya çıkabildiği keşfedildi.

Biyogeneze ikinci bir anlam, Fransız, Cizvit papaz, bilimadamı ve düşünür Pierre Teilhard de Chardin tarafından yaşamın kökeninin kendisinin maddenin kendisinin daha yüksek bir bilince doğru yönelmesi anlamında; artık çürütülmüş olan ortogenez varsayımının bir açılımı olarak, kullanılmıştır.

Biyogenez yasası

"La génération spontanée est une chimère" ("Kendilğinden oluş bir rüya") (Louis Pasteur)

Pasteur'ün (ve diğerlerinin) deney sonuçları şu ifadede özetlenmiştir, Omne vivum ex vivo (veya Omne vivum ex ovo), Latince anlamı "hayat bir yumurtadan çıkar". Bu bazen "biyogenez yasası" olarak anılmakta ve modern organizmalrın doğada canlı olmayandan kendiliğinden oluşmadığını göstermektedir.

Biyogenez yasası Ernst Haeckel's Biyogenetik yasaile karıştırılmamalıdır. [1] [2]

Canlı olmayan metaryalden üreyen hiç bir canlı henüz gözlenmemiştir. Canlı olmayan metaryalden enfeksiyon yapan ve evrim geçiren yaşayabilir virüsler rapor edilmiştir[1]; nevar ki, virüslerin gerçekten canlı olup olmadıklarına dair tartışma hala devam etmektedir. Aynı zamanda abiyogenez mekanizmalarının olabilirliği ve birikimi ile ilgili değişik deneylerin devam ettiği bildirilmektedir.

Dipnotlar

  1. ^ Cello, J., Paul, A. V. & Wimmer, E. Science 297, 1016−1018 (2002).

Bakınız

Kaynak

http://en.wikipedia.org/wiki/Biogenesis