Foramen magnum: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Carotisque (mesaj | katkılar)
k Cümle düzenlemeleri
YBot (mesaj | katkılar)
3. satır: 3. satır:
'''Foramen magnum'''. [[Kafatası]]nın alt kısmında bulunan boyun deliğinin [[anatomi]]'deki adıdır.
'''Foramen magnum'''. [[Kafatası]]nın alt kısmında bulunan boyun deliğinin [[anatomi]]'deki adıdır.


Vücutta bulunan en büyük [[foramen]]dir. [[Os occipitale]]'nin üzerinde bulunur. Bu delik ''cavitas cranii'' ile ''canalis vertebralis'''i birleştirmektedir. İçerisinden [[medulla oblongata]], bazı damar ve sinirler geçer. Foramen magnum'un ön kenarında bulunan antropolojik noktaya [[basion]], arka kenarda bulunana ise [[opisthion]] denir. Beyni besleyen iki ana [[Atardamar|arter]]<nowiki/>den biri olan [[vertebral arter]] buradan geçerek kafatasına girer (diğeri [[Karotis arter|internal karotis arter]]<nowiki/>idir).
Vücutta bulunan en büyük [[foramen]]dir. [[Os occipitale]]'nin üzerinde bulunur. Bu delik ''cavitas cranii'' ile ''canalis vertebralis'''i birleştirmektedir. İçerisinden [[medulla oblongata]], bazı damar ve sinirler geçer. Foramen magnum'un ön kenarında bulunan antropolojik noktaya [[basion]], arka kenarda bulunana ise [[opisthion]] denir. Beyni besleyen iki ana [[Atardamar|arter]]den biri olan [[vertebral arter]] buradan geçerek kafatasına girer (diğeri [[Karotis arter|internal karotis arter]]idir).


{{müsküloskeletal-taslak}}
{{müsküloskeletal-taslak}}

Sayfanın 17.10, 28 Mayıs 2021 tarihindeki hâli

Foramen magnum

Foramen magnum. Kafatasının alt kısmında bulunan boyun deliğinin anatomi'deki adıdır.

Vücutta bulunan en büyük foramendir. Os occipitale'nin üzerinde bulunur. Bu delik cavitas cranii ile canalis vertebralis'i birleştirmektedir. İçerisinden medulla oblongata, bazı damar ve sinirler geçer. Foramen magnum'un ön kenarında bulunan antropolojik noktaya basion, arka kenarda bulunana ise opisthion denir. Beyni besleyen iki ana arterden biri olan vertebral arter buradan geçerek kafatasına girer (diğeri internal karotis arteridir).