İssos Muharebesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Visnelma (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
42. satır: 42. satır:
<gallery>
<gallery>
Dosya:Battle issus movements.gif|Orduların savaş meydanına geliş yolları. Mavi oklar [[Büyük İskender]]'in ordusunu, kırmızı oklar ise [[III. Darius]]'un ordusunun izlediği yolları göstermektedir.
Dosya:Battle issus movements.gif|Orduların savaş meydanına geliş yolları. Mavi oklar [[Büyük İskender]]'in ordusunu, kırmızı oklar ise [[III. Darius]]'un ordusunun izlediği yolları göstermektedir.
Dosya:Battle issus initial.gif|Pers ve Makedon ordularının karşılıklı olarak ilk dizilişi. Kırmızılar Persler, maviler Makedonlar
Dosya:Battle issus initial.png|Pers ve Makedon ordularının karşılıklı olarak ilk dizilişi. Kırmızılar Persler, maviler Makedonlar
Dosya:Battle issus decisive.png|Büyük İskender'in bitirici saldırısı
Dosya:Battle issus decisive.png|Büyük İskender'in bitirici saldırısı
</gallery>
</gallery>

Sayfanın 23.19, 27 Kasım 2020 tarihindeki hâli

Issos Savaşı
Makedonyalı III. Aleksander savaşları

İskender, Darius ile Issus Savaşında şavaşıyor
Tarih5 Kasım MÖ 333
Bölge
Sonuç Kesin Makedon zaferi.
Taraflar
Makedonya Ahameniş İmparatorluğu,
Yunan paralı askerler
Komutanlar ve liderler
Büyük İskender III. Darius
Arsames
Reomithres
Atizyes
Bubaces
Sabaces
bilinmeyen diğerleri
Güçler
13,000 peltasts,[1]
22,000 ağır piyade,[2]
5,850 süvari[2]
~100,000
(Modern uzlaşı)[1]
(aşağı bak)
Kayıplar
7,000[3] 20,000 olası

İssos Muharebesi (İssos Savaşı veya İssus Savaşı); MÖ 333 yılında, tarafları Ahameniş hükümdarı III. Darius ile Makedonya Kralı Büyük İskender olan, bugünkü Erzin'in 7 km batısında bulunan İssos Ovası'nda, antik İssos şehri yakınlarında meydana gelmiştir.

Savaşın nedenleri

  • Makedonya kralı Büyük İskender'in hocası filozof Aristo'dan aldığı derslerden etkilenerek Antik Yunan kültürü'nü (Helenizm) dünyaya hakim kılmak için doğuya ilerlemesi.
  • İskender'in bu amacına ve doğuya ilerlemesine karşı çıkan Pers Kralı III. Darius'un, Adana üzerinden ilerleyen Büyük İskender'i arkadan vurmak istemesi.

Savaşın sonuçları

Adana üzerinden gelen Büyük İskender'i arkadan vurmak için Antakya üzerinden gelen Dara, Aslanlıbeli'nden Nurdağı'nı aşarak ovaya inmiştir. Bu saldırıyı haber alan İskender karargahını İskenderun'da kurarak Dara'yı beklemiş, iki ordu MÖ 333'ün baharında İsos ovasında, Payas/Deliçay kenarında karşılaşmıştır.

Savaşı Büyük İskender kazanmıştır.

Önemi

Pers imparatoru III. Darius'un yenilmesiyle, İskender İmparatorluğu genişledi ve Doğu Medeniyeti ile Batı Medeniyeti karşılaşma imkânı elde etti. Böylece medeniyetler tanıştı. Tarihten gelen Doğu-Batı Ayrımının temelleri bu olaya dayanır. Bu olaydan sonra her iki medeniyetin filozofları birbirlerinden etkilenmiş, bilim ve kültür gibi konularda ilerleme kaydedilebilmiştir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Warry (1998) İskender'in ordusu yaklaşık toplamda 31,000 .
  2. ^ a b Moerbeek (1997).
  3. ^ Welman,Makedon ordusunun %16 sının öldüğünü hesap eder.

Dış bağlantılar