IP telefon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Arşiv bağlantısı eklendi
Eo84 (mesaj | katkılar)
Eski içerik IP Telefon ile alakalı değildi, GSM bilgileri içeriyordu. Sanırım yanlış sayfadan yönlendirilmiş. Sayfa bağlığı da hatalı. IP Cep telefonu diye bir ürün veya hizmet yoktur. IP Telefon veya Cep telefonu vardır. Sayfanın ingilizce içeriği olan VoIP Phone, ülkemizdeki IP Telefon adıyla bilinmektedir.
Etiketler: tanım değiştirme Görsel Düzenleyici
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
İnternet Telefonu ya da bilinen adıyla IP Telefon, [[VoIP]] ile çalışan telefonlara verilen genel isimdir. [[SIP]] olarak da isimlendirilir. Eski tip analog telefon hatları ([[PSTN]]) yerine, internet veya IP teknolojisi ile çalışan ve IP üzerinden ses iletişim (VoIP) kullanan telefonlardır.<ref>{{Web kaynağı | url = https://www.nolto.com/telekomunikasyon/ip-telefon-nedir/ | başlık = IP Telefon Nedir? | erişimtarihi = | tarih = | çalışma = | yayıncı = | arşivurl = https://web.archive.org/web/20200617013609/https://www.nolto.com/telekomunikasyon/ip-telefon-nedir/ | arşivtarihi = 17 Haziran 2020}}</ref>
{{Öksüz|date=Ocak 2020}}
{{düzenle|Ekim 2008}}
[[Dosya:Yealink T27G.png|alt=|küçükresim|354x354pik|Yealink T27G IP Telefon]]
'''IP Telefon''' veya '''VoIP Telefon''', [[VoIP]] ile çalışabilen yeni nesil iş telefonlarına verilen genel isimdir.<ref>{{Web kaynağı|url=https://www.nolto.com/telekomunikasyon/ip-telefon-nedir/|başlık=IP Telefon Nedir?|erişimtarihi=|tarih=|çalışma=|yayıncı=}}</ref> Bütün işlevlerinden tam olarak faydalanabilmek için genellikle VoIP Telefon Santralleri ([[IP Santral]]) ile birlikte kullanılır. [[VoIP Ağ Geçidi]] kullanarak analog telefon santrallerine de bağlanması mümkündür fakat analog telefon santrallerinin teknolojik yetersizliklerinden dolayı telefonların bütün işlevleri tam olarak kullanılmamaktadır.
Günümüzde IP Telefonlar için tercih edilen iletişim protokolü [[SIP|Oturum başlatma Protokolü (SIP)]] olmakla beraber bazı üreticiler Skinny Client Control Protocol (SCCP) de kullanmaktadır. Maliyetsiz oluşu ve düşük donanımlarla da çalışabilmesi nedeniyle IP Telefonların işletim sistemi olarak yoğunlukla Linux tercih edilir. Son yıllarda Android işletim sistemine sahip VoIP Telefonlar da üretilmeye başlanmıştır.<ref>{{Web kaynağı|url=https://www.yealink.com/products_39.html|başlık=Yealink Android IP Telefonlar|erişimtarihi=|tarih=|çalışma=|yayıncı=}}</ref>


=== IP Telefon Tipleri ===
Günümüzdeki genel olarak, Oturum Başlatma Protokolü (SIP), Sıska İstemci Kontrol Protokolü (SCCP) olmak üzere H.323 gibi iletişim protokollerini kullanabilir.
Kullanım amacı veya bağlantı türlerine göre IP telefonlar farklı sınıflara ayrılmaktadır.


* IP Masa Telefonu
==IP Telefon ile Analog Telefon Farkları==
* Kablosuz [[IP-Dect]] Telefon
Analog telefonların tek amacı çevrilen numara ile çağrı kurarak ses iletişimi sağlamaktır. Daha sonra analog santrallerin kabiliyetine göre çağrı transfer etmeye ve çağrı bekletme özelliklerine sahip oldular. Analog telefonlar için iki bakır telden oluşan telefon kablolamasına ayrıca ihtiyaç duyulur. Bu hatlar olmadan çalışmazlar. Her bir telefon numarası yani telefon hattı için bir telefon kablosuna ihtiyaç duyulur. 10 tane telefon numarası olan bir işletmeye 20 tane bakır tel kablo bağlanması gerekir. Şirket/ofis içerisinde çalışan ve masa telefonuna ihtiyaç duyan her kişinin de masasına kadar da ayrıca kablolama alt yapısı kurmak gerekir. Ayrıca analog bir telefon santraline ihtiyaç duyulur.
* Wi-Fi IP Telefon
* Video Görüşme imkanı sunan Kameralı IP Telefonlar
* Skype Uyumlu IP Telefonlar
* Microsoft Teams ve Office 365 Uyumlu IP Telefonlar
* Zoom Video Konferans Uyumlu IP Telefonlar
* IP Telekonferans Telefonları
* IP Çağrı Merkezi Telefonu


== [[Telefon]]un Yakın Tarihi ==


Bunların dışında kullanım amacına göre IP Telefonlar farklı kabiliyetlere de sahip olabilir. Örneğin kablosuz bir kulaklık ile kullanılmak isteniyorsa IP telefon cihazının kendi üzerine bluetooth bağlantı noktası bulunmalı veya USB portuna takılacak bir aksesuar ile bu bağlantı tipini desteklemelidir.
Bildiğimiz Klasik telefonlar bize bazı kolaylıklar sağlıyordu. Bunlar arasında en genel olarak sayabileceğimiz özellikler ise [[Çağrı Bekletme]], [[Çağrı Yönlendirme]], [[Arayanın Numarasını Gösterme]]. Bununla birlikte [[Dijital]] [[santral]]'a geçilmesiyle [[Yerel telefon ağı]]nda birçok yeni özellikler hizmete sunuldu.


Telefonların çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi bir güç adaptörü sağlayabilir yada [[Power over Ethernet|POE]] uyumlu bir telefon doğrudan ağ hattı üzerinden alabilir. Kablolama maliyetini düşürmek için IP Telefonlar üzerinden PC portu da bulunmaktadır. Bu sayede her çalışanın masasına bir ağ kablosu götürülmesi yeterli olur. Kullanıcı normalde bilgisayarına bağlayacağı ağ hattını önce IP Telefona bağlar, sonra farklı bir kablo ile kendi bilgisayarını telefon üzerindeki PC portuna bağlayabilir. Telefon üzerinden ağ bağlantısı kuran bilgisayarın Gigabit hızında iletişim kurması isteniyorsa [[Gigabit Ethernet|Gigabit]] uyumlu bir IP Telefon tercih edilmelidir.
== İnternet Telefonuna Geçiş ==


Bunların dışında otel odaları veya hastane gibi ortamlar için farklı boyut özelliklerde telefonlar bulunmaktadır.
İnternet Telefonu aslında bilinenin aksine 1985 lerden bu yana kullanılıyor. Öncesinde güvenli olduğu için askerî makamlar tarafından kullanılan o zamanların bu yeni teknolojisi günümüzdeki halini 2000 yılında aldı ve halk tarafından çok ciddi şekilde kullanılmaya başlandı. Yerel telefon hatlarında dijital santrala geçişte kullanılan yeni bir yöntem olan [[SIP]] ( Oturum Başlangış Protokolü ) 2000 yılından itibaren İnternet Telefonculuğunda da kullanılmaya başlanınca IP Telefonu dünyasında yeni bir çığır açıldı. Artık arayan kişi oturumu sonlandırabiliyordu.


== Kaynaklar ==
Bu IP Telefonu ile ilgili yazılım yapan firmaların patlamasına neden oldu. İlk olarak [[Skype]] ile [[Asterix]] yaptığı önemli anlaşma ile IP Telefonculuğunda yeni bir dönemi başlattılar. Artık Bilgisayar ağları üzerinde ses özgürce dolaşabiliyor ve aramayı yapan kişi aramayı sonlandırabiliyordu.
<references />


Örneğin [[Asterix]] ilk defa İnternette [[açık kaynak kod]]lu [[IP PBX]] programını kullanıma açarak şirketlerin İnternet üzerinden hizmet verecek IP Santral yapmasına olanak getirdi. Bu maliyetlerin inanılmaz derecede düşmesine neden oldu.


{{Commons kategori|VoIP telephones}}
[[InfoOcean]], [[Skype]], [[Asterix]] ve [[sipx]] ile birlikte başlattığı yeni telefon çağında yalnız kalmadılar. Hemen ardından [[Gizmo Project]] ve diğerleri çığ gibi büyüyen IP Telefonculuğunun temellerini oluşturdular.

== İnternet Telefonunun Yararları ==

=== Mevcut Servisler ===

* Kablosuz ağ üzerinden veya Şirketinizin Sesli Mesaj Sistemi üzerinden Sesli olarak email atmanızı sağlayan [[Trekmail]] sistemi. Bakınız: [[Trekmail http://w2.trekmail.com]]
* Hiçbir jetona veya bilete ihtiyaç duymadan park ücretini ödeme. [[Sparking Park]]
* Örneğin hastane personeli için güvenlik amaçlı kapıları açmak için Kablosuz IP Telefonu üzerinden çalışan ses kartları. [[Vocera Comminications]]

=== Yakında Beklenen Servisler ===

* [[SMSs]] İnternet Kısa Mesaj Sistemi. Yol durumunu bildirmek, hava durumunu öğrenmek vs..
* [[Mobil Sosyal Ağ]] kurulumu. Bakınız: [[Vivox]]
* Park Yeri rezervasyoncuları.
* Trafik Sıkışıklığı uyarıcılar.
* Yer imleçli kişisel hatırlatıcılar.

== İnternet Telefonunun Doğurması Beklenen Problemler ==

* Aramayı vergilendirme sorunu doğurması.
* Herhangi bir kişinin dünya üzerindeki bulunduğu nokta bulunabilir. Kişisel Gizlilik hakkını gasp edebilir.
* Sürekli olarak takip edilebiliriz. Bunu yapan mevcut programlar bile çıktı. Mesala [[Google]]'ın satın aldığı [[Android]] sistemi ya da [[San Fransisco]]daki [[Feeva]] ağı gibi.
* Konuşmalarımızın gizliliği ve dinlenebilmesi sorunu bu teknolojide de henüz çözülemedi.

== İnternet Telefonuna Olanak Veren Bazı Programlar ==

[[WebdeAlo]], [[eBays]] [[Skype]], [[Gizmo Project]], [[Vivox]], [[Yahoo Messenger]], [[MSN Messenger]], [[AOL TotalTalk]], [[Paltalk]], [[Sony IVE]], [[Google Talk]], [[Net2phone]], [[spontania video4IM]], [[Spirit]], [[LiveMeeting]], [[NetMeeting]], [[WengoPhone]], [[Serpace Phone]].

== İnternet Telefonculuğunda Son Gelişmeler ==

İnternet telefonu üzerine program ve platform geliştiren [[TellMe]] ve [[voxeo]] programcılar için yeni ürünlerini piyasaya sundu. TellMe'nin Studio paketi size birçok olanak tanıyor. Bununla birlikte açık kaynak kodlu İnternet sanrtali yapan [[pingtel]] ve [[Digium]] son ürünlerini piyasaya sundu.

== İnternet Telefonculuğu Nereye Gidiyor ? ==

İnternet dünyasının kullanıcı sayısı milyarlara ulaştığı günümüzde artık IP Telefonculuğu için yeterli bir altyapı mevcut. Yazılımcı ve geliştiriciler artık ihtiyacı olan program platformlarına sahip. Bu da artık [[web]] üzerinden yapılan her şeyin IP Telefonu ile de yapılabileceğinin kanıtı oluyor.

== Ayrıca bakınız ==
* [[voip]]

==Kaynakça==
{{kaynakça|30em}}


{{teknoloji-taslak}}
[[Kategori:VoIP]]
[[Kategori:Telekomünikasyon ekipmanları]]
[[Kategori:Telekomünikasyon]]
[[Kategori:Telekomünikasyon]]
{{DEFAULTSORT:IP_Telefon}}
[[Kategori:İnternet erişimi|Telefon]]

Sayfanın 14.44, 11 Temmuz 2020 tarihindeki hâli

Yealink T27G IP Telefon

IP Telefon veya VoIP Telefon, VoIP ile çalışabilen yeni nesil iş telefonlarına verilen genel isimdir.[1] Bütün işlevlerinden tam olarak faydalanabilmek için genellikle VoIP Telefon Santralleri (IP Santral) ile birlikte kullanılır. VoIP Ağ Geçidi kullanarak analog telefon santrallerine de bağlanması mümkündür fakat analog telefon santrallerinin teknolojik yetersizliklerinden dolayı telefonların bütün işlevleri tam olarak kullanılmamaktadır. Günümüzde IP Telefonlar için tercih edilen iletişim protokolü Oturum başlatma Protokolü (SIP) olmakla beraber bazı üreticiler Skinny Client Control Protocol (SCCP) de kullanmaktadır. Maliyetsiz oluşu ve düşük donanımlarla da çalışabilmesi nedeniyle IP Telefonların işletim sistemi olarak yoğunlukla Linux tercih edilir. Son yıllarda Android işletim sistemine sahip VoIP Telefonlar da üretilmeye başlanmıştır.[2]

IP Telefon Tipleri

Kullanım amacı veya bağlantı türlerine göre IP telefonlar farklı sınıflara ayrılmaktadır.

  • IP Masa Telefonu
  • Kablosuz IP-Dect Telefon
  • Wi-Fi IP Telefon
  • Video Görüşme imkanı sunan Kameralı IP Telefonlar
  • Skype Uyumlu IP Telefonlar
  • Microsoft Teams ve Office 365 Uyumlu IP Telefonlar
  • Zoom Video Konferans Uyumlu IP Telefonlar
  • IP Telekonferans Telefonları
  • IP Çağrı Merkezi Telefonu


Bunların dışında kullanım amacına göre IP Telefonlar farklı kabiliyetlere de sahip olabilir. Örneğin kablosuz bir kulaklık ile kullanılmak isteniyorsa IP telefon cihazının kendi üzerine bluetooth bağlantı noktası bulunmalı veya USB portuna takılacak bir aksesuar ile bu bağlantı tipini desteklemelidir.

Telefonların çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi bir güç adaptörü sağlayabilir yada POE uyumlu bir telefon doğrudan ağ hattı üzerinden alabilir. Kablolama maliyetini düşürmek için IP Telefonlar üzerinden PC portu da bulunmaktadır. Bu sayede her çalışanın masasına bir ağ kablosu götürülmesi yeterli olur. Kullanıcı normalde bilgisayarına bağlayacağı ağ hattını önce IP Telefona bağlar, sonra farklı bir kablo ile kendi bilgisayarını telefon üzerindeki PC portuna bağlayabilir. Telefon üzerinden ağ bağlantısı kuran bilgisayarın Gigabit hızında iletişim kurması isteniyorsa Gigabit uyumlu bir IP Telefon tercih edilmelidir.

Bunların dışında otel odaları veya hastane gibi ortamlar için farklı boyut özelliklerde telefonlar bulunmaktadır.

Kaynaklar

  1. ^ "IP Telefon Nedir?". 
  2. ^ "Yealink Android IP Telefonlar".