Hellboy (çizgi roman): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme, değiştirildi: 24 Aralık → 24 Aralık, 1993 → 1993 (7) AWB ile
Zgrzgen (mesaj | katkılar)
116. satır: 116. satır:
[[Kategori:Süper kahramanlar]]
[[Kategori:Süper kahramanlar]]
[[Kategori:1994'te tanıtılan çizgi romanlar]]
[[Kategori:1994'te tanıtılan çizgi romanlar]]
[[Kategori:Popüler kültürde Slav mitolojisi]]

Sayfanın 21.34, 26 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Hellboy
Yayım bilgileri
YayımcıDark Horse Comics
İlk görünümSan Diego Comic-Con Comics #2 1993
YaratanMike Mignola
Hikâyedeki bilgileri
Gerçek adıAnung Un Rama
Önemli takma adlarıBüyük Canavar, Kıyametin Canavarı
GüçleriDoğaüstü canlılarla savaşma bilgi ve deneyimi, iblis gücü ve dayanıklılığı, ateşe bağışık, hızlı iyileşir, farklı diller konuşabilir, yol edilemez özellikteki Kıyametin sağ Eli dünyanın sonunun anahtarıdır, cehennemde kıyametin ateşten tacını giyerdi.

Hellboy Mike Mignola tarafından yaratılan bir Dark Horse Comics çizgi roman karakteridir. İlk kez 1993'te San Diego Comic-Con Comics'in 2. sayısında okurlarla buluşmuştur.

Hellboy Anung Un Rama adındaki; henüz bir çocukken [Nazi] okültistler tarafından dünyaya getirilen bir iblistir. Müttefik güçler tarafından kurtarılmış ve Birleşik Devletler Paranormal Araştırma ve Savunma Bürosu (PASB) tarafından büyütülmüştür. Büyüdükçe kuyruğu, boynuzları ve taştan büyük bir sağ eli olan kırmızı, iri yapılı bir iblis görünümüne kavuşmuştur. Hellboy biraz aksi bir karakter olmasına rağmen, iblislerin doğuştan sahip olduğu düşünülen kötü niyete sahip değildir ve PASB'deki diğer garip yaratıklarla birlikte çalışır. "Dünyanın En İyi Paranormal Dedektifi" olarak anılır.

Hellboy Dark Horse Comics tarafından yayımlanan, macera ve korku kurgularının etkisi altında kalmış bir çizgi roman mini dizisinde yer almıştır. Bu dizi, Marvel Comics, DC Comics ya da Dosya Comics tarafından yayımlanmayan en başarılı çizgi roman dizisi olmuştur.

Ron Perlman'ın Hellboy karakterini canlandırdığı 2004 yapımı Hellboy filmi bu çizgi roman dizisinden uyarlanmıştır. Ve devam fikmi olan Hellboy 2: The Golden Army 2008 yılında çıkmıştır. Doğrudan DVD biçiminde piyasaya sürülecek olan iki Hellboy anime dizisinden biri, Hellboy: Sword of Storms 6 Şubat 2007 tarihinde piyasaya çıkmıştır.

Karakterin yaşam öyküsü

Hellboy, bir Nazi Komando Timinin II. Dünya Savaşını kazanabilmek için yaptıkları bir ayin ile (Ragnarok Projesi) Grigori Rasputin'in cehenneme açtığı bir boyut kapısından yıldırım ile dünyaya getirilir (İngiltere, Doğu Bromwich 24 Aralık 1944). Hellboy dünyaya gelince, Nazi komando timinin neyin peşinde olduğunu öğrenmekle görevli olan Amerikalı bir keşif birliği tarafından bulunur ve ekipte yer alan Trevor Bruttenholm tarafından kendisine "Hellboy" adı verilir.

Hellboy bulunduktan sonra Amerika’ya götürülür ve Paranormal Araştırma ve Savunma Bürosu 'nda büyür ve bir paranormal dedektif olur. Burada takım arkadaşları olan Liz Sherman, Johann Kraus ve Abraham Sapien ile tanışır.

Genellikle maceralarında vampirler, kurtadamlar, Naziler, hayaletler ve de en büyük düşmanı ve dünyaya getiriliş nedeni olan Ogdru Jahad ve uşağı büyücü Gregor Rasputin ile mücadele eder.

Hellboy’un babası Hellboy: Zincirli Tabut hikâyesinde okuyucunun karşısına çıkmıştır. Görünüş olarak Hellboy’a çok benzeyen bir iblistir; dev bir iblis atı ve üzerinde asılı bir sürü kancası vardır. Kendine inananları ve gücünü isteyenleri ölünce alır ve kancalarına geçirerek yanında taşır. Hellboy’dan en az 30 kat daha büyüktür ve boynuzları vardır. Annesi ise bir insandır (cadıdır), 16 yaşındayken bu iblisin gücünü istemiş ve bu güç onun içinde yaşayan bir varlığa dönüşmüştür. Kadın öldüğünde Hellboy cehennemde doğmuştur.

Hikayedeki diğer karakterler

Abraham Abe Sapien: Bir deniz adamı ve Hellboy'un ortağı. Washington DC'de bir hastanin bodrumunda bulunmuştur. Nasıl geldiğine dair hiçbir bilgisi bulunmayan Abe'e adı, içinde bulunduğu kapsülün üstünde yazan nottan esinlenerek verilmiştir; Icthyo Sapien 14 Nisan 1865 (Abraham "Abe" Lincoln'ün ölüm tarihi)

Liz Sherman: Kansas'ta 15 Nisan 1962'de doğmuştur. Ateşi kontrol ve yaratma gücü vardır. On bir yaşındayken ailesi de dahil 32 kişiyi kazara yakarak öldürmüştür. Kendisi Abe ve Hellboy ile ortaktır. En azından bazı görevlerinde onlara yardımcı olmuştur. Aynı zamanda Roger'ı canlandıran da kendisidir.

Roger:Bir homunculustur. (yapay insan, simyayla canlandırılmaya çalışılan insanlar)Liz Sherman tarafından yanlışlık sonucu dirilmiştir. Bu diriliş sonucu Liz'in gücünü de almıştır. Ancak Liz ölmek üzereyken ona güçlerini tekrar vermiş ve hayata kazandırmıştır. Hellboy sadece bir göreve çıksa bile onunla iyi anlaşır. B.P.R.D adlı özel sayıda ölmüştür.

Johann Krauss:Psişik güçlere sahip olan büro ajanı.

Kate Corrigan:Paranormal Vaka Araştırma ve Savunma Bürosunda çalışmaktadır. Hellboy'un dostlarındandır.

Trevor Bruttenholm:Hellboy'u sahiplenen ve büroda çalışan profesör. Hellboy için bir baba figürüdür. Yıkım Dölü bölümünde kurbağa şeklindeki bir canavar tarafından öldürülmüştür.

Grigori Rasputin: Ölümden Ogdru Jahad sayesinde dönen ve onun kölesi olan çılgın keşiş. Hellboy'u Naziler'le işbirliği yaparak bu dünyaya getiren odur ve bu yüzden onun kendisinin efendisi olduğunu kabul etmesini ister. Kendisi Hellboy'un yazgısını takip etmesinden yanadır. Onunla ilk karşılaştığında yok edilmiştir ama ruhu geri dönmüştür. Hellboy'a iki kere daha yenilir ve sonunda Tanrıça Hecate tarafından ruhu da yok edilir. Ondan geriye kalan tek parça da Baba Yaga adlı kişi tarafından bir fındığın içine konmuştur.

Hecate:Norveç'te Hellboy'un karşılaştığı kötü tanrıça. O da Rasputin gibi Hellboy'un kaderini takip etmesiin istemektedir. Hellboy ile ilk karşılaşmalarında yenilmiş ancak sonra dev bir demir bakire vücuduyla geri dönmüştür. Rasputin'i yok eden kişidir. Şu an için hala beklemekte.

Ilsa Haupstein:Hellboy'u dünyaya getiren Rasputin'in takipçisi Nazi kadın. "Şeytanı Uyandır" sayısında demir bir bakire içinde ölmüştür. Bu bakire bedeni sonradan Hecate tarafından kullanılmıştır.

Karl Ruprecht Kroenen:Rasputin'in takipçisi Nazi. Tüm vücudu demir bir zırhla kaplıdır. Bir doktordur. "Şeytanı Uyandır" sayısında Nazi kalesinin patlamasıyla ölmüştür.

Leopold Kurtz:Rasputin'in takipçisi Nazi. "Şeytanı Uyandır" sayısında Von Klempt'i öldürmeye çalışırken Kroenen tarafından bıçaklanmıştır.

Herman Von Klempt:Bir Nazi profesörü. Bir fanus içindeki bir kafadan ibarettir. Kriegaffe adlı metal donanımlı, konuşan gorilleri vardır. Bu gorillerden dokuzuncusu ve onuncusu Hellboy tarafından öldürülmüştür. Kendisi "Şeytanı Uyandır" sayısında Kroenen tarafından diriltilmiştir. Nazi kalesinin patladığı sırada kurtulmuş, daha sonra "Fatih Kurtçuk" sayısında Roger tarafından uçurumdan atılmıştır.

Baba Yaga:Rasputin'in hayatta kalmasını sağlayan cadı. Hellboy tarafından bir gözü vurulmuştur, daha sonraları Rasputin'in geriye kalan son parçasını bir fındığın içine koyup saklamıştır. Ancak aslen Baba Yaga Rus Efsanelerinde yaşayan bir karakterdir.

Güçleri ve Yetenekleri

Hellboy'un sahip olduğu süper insan gücü iblis doğasından kaynaklanmaktadır. Normal bir insandan daha güçlü ve fiziksel olarak daha dayanıklıdır. Ateş Hellboy’a zarar veremez, Hellboy'un yaraları hızlı biçimde iyileşir. Farklı diller konuşabilir. Sağ eli Kıyametin Sağ Eli (Right Hand of Doom) olarak bilinir ve yok edilemez. Hellboy’un sağ eli dünyanın sonunun anahtarıdır (Ogdru Jahad’ı hapsedildiği boyuttan çıkarabilecek anahtardır). Daha önceden cehennemde kıyametin ateşten tacını giyerdi.

Cilt Halindeki grafik romanları

(Türkiye’de İthaki Yayınevi tarafından yayımlanan ciltler parantez içinde Türkçe adlarıyla verilmiştir.)

  1. Hellboy: Seed of Destruction (Yıkım Dölü, İthaki Yayınevi)
  2. Hellboy: Wake the Devil (Şeytanı Uyandır, İthaki Yayınevi)
  3. Hellboy: The Chained Coffin and Others (Zincirli Tabut ve Diğer Öyküler, İthaki Yayınevi)
  4. Hellboy: The Right Hand of Doom (Kıyametin Sağ Eli, İthaki Yayınevi)
  5. Hellboy: Conqueror Worm (Fatih Kurtçuk, İthaki Yayınevi) 2002 Eisner Ödülleri'nde en iyi mini-seri ödülünü almıştır.
  6. Hellboy: Strange Places First Edition (Tuhaf Hikâyeler Paranormal Vakalar Dedektifi, İthaki Yayınevi)
  7. Hellboy: The Troll Witch and Others
  8. Hellboy: Darkness Calls
  9. Hellboy: The Wild Hunt
  10. Hellboy: The Crooked Man and Others
  11. Hellboy: The Bride of Hell and Others
  12. Hellboy: The Storm and the Fury
  • B.P.R.D.: Hollow Earth and Other Stories
  • B.P.R.D.: The Soul of Venice and Other Stories
  • B.P.R.D.: Plague of Frogs
  • B.P.R.D.: The Dead
  • B.P.R.D.: The Black Flame

Özel sayılar

  • Hellboy: Weird Tales Vol. 1 (Kapak Mike Mignola)
  • Hellboy: Weird Tales Vol. 2 (Kapak Mike Mignola)
  • Ghost/Hellboy Special
  • Savage Dragon/Hellboy
  • Hellboy: Makoma
  • Hellboy: Darkness Calls #1-6
  • Batman/Hellboy/Starman #1-2
  • Painkiller Jane/Hellboy