Ehrimen: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Arslanncetin (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Arslanncetin (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Zerdüştlük}}
{{Zerdüştlük}}


'''Ehrimen''', [[Zerdüştlük]] inanışında, kötülük ve karanlıkları temsil eder. Zerdüştlüğün ifade ettiği mutlak ikicilikte, iyilik ilkesi ya da tanrısı olan [[Ahura Mazda]] ile sürekli bir mücadele ya da savaş hali içinde bulunan kötülük ilkesi ya da tanrısı.Zerdüşlük dininde iki tanrı vardı.Biri iyilik tanrısı Hürmüz diğeri kötülük tanrısı olan Ehrimen.Ehrimen; bütün devler, cadılar ve perilerin önderi olarak Ahura Mazda’nın en büyük düşmanıdır.İran yaratılış mitolojisine göre Ahura Mazda aydınlıklar içerisinde,Ehrimen ise karanlık içerisinde bulunmaktadır.Ahura Mazda ilk aşamada yardımcıları olan kutsal ölümsüzleri;Ehrimen'de kendi yardımcılarını yarattı.Daha sonra Dünya yaratıldı.Ahura Mazda ile Ehrimen on iki bin yıl boyunca savaş halindedirler. Bu mücadelenin sonunda Ehrimen’in yenileceği, daha sonra da kıyametin kopacağı kabul edilir.
'''Ehrimen''', [[Zerdüştlük]] inanışında, kötülük ve karanlıkları temsil eder. Zerdüştlüğün ifade ettiği mutlak ikicilikte, iyilik ilkesi ya da tanrısı olan [[Ahura Mazda]] ile sürekli bir mücadele ya da savaş hali içinde bulunan kötülük ilkesi ya da tanrısı.Zerdüşlük dininde iki tanrı vardı.Biri iyilik tanrısı Hürmüz diğeri kötülük tanrısı olan Ehrimen.Ehrimen; bütün devler, cadılar ve perilerin önderi olarak Ahura Mazda’nın en büyük düşmanıdır.İran yaratılış mitolojisine göre Ahura Mazda aydınlıklar içerisinde,Ehrimen ise karanlık içerisinde bulunmaktadır.Ahura Mazda ilk aşamada yardımcıları olan kutsal ölümsüzleri;Ehrimen'de kendi yardımcılarını yarattı.Daha sonra Dünya yaratıldı.Ahura Mazda ile Ehrimen on iki bin yıl boyunca savaş halindedirler. Bu mücadelenin sonunda Ehrimen’in yenileceği, daha sonra da kıyametin kopacağı kabul edilir.Rivayetlerde iyilik dünyasını yakıp yıkma peşindedir.Bütün bu güçleriyle birlikte iyilik güçlerinin karşısında sonsuza kadar dayanamaz.




9. satır: 9. satır:
[[Kategori:Yok edici tanrılar]]
[[Kategori:Yok edici tanrılar]]
[[Kategori:Zerdüştçülükte şeytanlar]]
[[Kategori:Zerdüştçülükte şeytanlar]]
<ref>Prof.Dr.Nimet Yıldırım </ref>

Sayfanın 18.42, 25 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Ehrimen, Zerdüştlük inanışında, kötülük ve karanlıkları temsil eder. Zerdüştlüğün ifade ettiği mutlak ikicilikte, iyilik ilkesi ya da tanrısı olan Ahura Mazda ile sürekli bir mücadele ya da savaş hali içinde bulunan kötülük ilkesi ya da tanrısı.Zerdüşlük dininde iki tanrı vardı.Biri iyilik tanrısı Hürmüz diğeri kötülük tanrısı olan Ehrimen.Ehrimen; bütün devler, cadılar ve perilerin önderi olarak Ahura Mazda’nın en büyük düşmanıdır.İran yaratılış mitolojisine göre Ahura Mazda aydınlıklar içerisinde,Ehrimen ise karanlık içerisinde bulunmaktadır.Ahura Mazda ilk aşamada yardımcıları olan kutsal ölümsüzleri;Ehrimen'de kendi yardımcılarını yarattı.Daha sonra Dünya yaratıldı.Ahura Mazda ile Ehrimen on iki bin yıl boyunca savaş halindedirler. Bu mücadelenin sonunda Ehrimen’in yenileceği, daha sonra da kıyametin kopacağı kabul edilir.Rivayetlerde iyilik dünyasını yakıp yıkma peşindedir.Bütün bu güçleriyle birlikte iyilik güçlerinin karşısında sonsuza kadar dayanamaz.


[1]

  1. ^ Prof.Dr.Nimet Yıldırım