Milletler Topluluğu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Lumberrr (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Lumberrr (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
8. satır: 8. satır:


=== Roma ===
=== Roma ===
Romalı yazarların İngilizce'ye çevirileri genellikle "''[[Res publica]]''" şeklinde yapılır, ve "commonwealth"in bir başka çeşidi olmakla beraber Roma devletinin genelini kapsar.


=== İngiltere ===
=== İngiltere ===
İngiltere Topluluğu (''Commonwealth of England'') [[İngiltere Krallığı]]'nı devralan politik yapının resmi adıydı. 1642-1651 yılları arasında gerçekleşen [[İngiliz İç Savaşı]] sonucu monarşi yanlılarının yenilmesi ile [[Parlamenter sistem|parlamenter sisteme]] doğru ilk adım atılmıştır. 1653-1659 yılları arasında cumhuriyet [[İskoç Krallığı]] ile birleşip Commonwealth adını alınca bile farklı şekillerde (bazen ''de facto'' monarşi) yönetildi ve bu dönem tarihciler tarafından "Protectorate" (Manda yönetimi) şeklinde adlandırılır.


=== İzlanda ===
=== İzlanda ===
İzlanda Topluluğu (''Icelandic Commonwealth'') ya da Bağımsız İzlanda Devleti ([[İzlandaca]]: Þjóðveldið) 930'daki [[Althing|Althing']]<nowiki/>in kuruluşundan 1262'de Norveç Kralı'na bağlılık bildirilene kadar geçen sürede var olan bir devlettir. Devlet Norveç Kralı I. Harald'ın ülkeyi birleştirmesi sırasında göç eden [[Norveçliler]] tarafından kurulmuştur.


=== Polonya-Litvanya ===
=== Polonya-Litvanya ===

Sayfanın 20.23, 8 Haziran 2017 tarihindeki hâli

Milletler Topluluğu (İngilizce: Commonwealth) kamu yararı için kurulan politik topluluklara verilen bir terimdir. Tarihsel açıdan cumhuriyet ile eş anlamlı kullanılır.

Milletler topluluğu teriminin anlamı "kamu refahı için iyi ve avantajlı" anlamına gelir ve ilk kullanımı 15.yüzyılda başlar. Bu terimin orijinali zenginliğin (wealth) eski karşılığı olan refah (well-being)'tan gelir ve bu da Latince res publica (republic)'nın dolaylı bir tercümesidir. Harfi harfine karşılığı ise "ortak refah"'tır. 17. yüzyılda milletler topluluğu kavramı daha geniş bir alanı kapsayarak "en büyük gücün halka verildiği cumhuriyet veya demokrasi ile yönetilen devlet" anlamına gelmiştir. 17.yüzyıl'da yaşamış İngiliz milletvekili Samuel Pepys milletler topluluğu (commonwealth) yönetim tipi ile ilgili düşüncelerini şöyle özetlemiştir: "İyi şeyler yapıldı, ve iyi yönetildi... Commonwealth tipinde Kralın yönetiminde olduğundan."[1]

Bu terim giderek bazı politik oluşumları belirtmek için kullanılmaya başlandı. Üç ülke - Avustralya, Bahamalar ve Dominika - dört ABD eyaleti ile birlikte "Commonwealth" unvanına sahiptir. Daha yakın bir zamanda, Milletler Topluluğu terimi yardımlaşma amacı ile kurulan bazı uluslararası organizasyonlara verilmeye başlanmıştır. Örnek olarak İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth of Nations) bir zamanlar İngiliz İmparatorluğu'na bağlı olan ülkelerin üye olduğu bir gruptur ve kısaca Commonwealth şeklinde tabir edilir.

Tarihsel kullanımı

Roma

Romalı yazarların İngilizce'ye çevirileri genellikle "Res publica" şeklinde yapılır, ve "commonwealth"in bir başka çeşidi olmakla beraber Roma devletinin genelini kapsar.

İngiltere

İngiltere Topluluğu (Commonwealth of England) İngiltere Krallığı'nı devralan politik yapının resmi adıydı. 1642-1651 yılları arasında gerçekleşen İngiliz İç Savaşı sonucu monarşi yanlılarının yenilmesi ile parlamenter sisteme doğru ilk adım atılmıştır. 1653-1659 yılları arasında cumhuriyet İskoç Krallığı ile birleşip Commonwealth adını alınca bile farklı şekillerde (bazen de facto monarşi) yönetildi ve bu dönem tarihciler tarafından "Protectorate" (Manda yönetimi) şeklinde adlandırılır.

İzlanda

İzlanda Topluluğu (Icelandic Commonwealth) ya da Bağımsız İzlanda Devleti (İzlandaca: Þjóðveldið) 930'daki Althing'in kuruluşundan 1262'de Norveç Kralı'na bağlılık bildirilene kadar geçen sürede var olan bir devlettir. Devlet Norveç Kralı I. Harald'ın ülkeyi birleştirmesi sırasında göç eden Norveçliler tarafından kurulmuştur.

Polonya-Litvanya

Katalonya

Liberya

Şuanki kullanımı

Uluslarası seviye

Avustralya

Bahamalar

Dominika

Federal devletler ve topraklar

ABD eyaletleri

Uluslararası gruplar

İngiliz Milletler Topluluğu

Bağımsız Devletler Topluluğu

Önerilen kullanım

Birleşik Krallık

Kaynakça

  1. ^ "Monday 19 August 1667". pepysdiary.com. pepysdiary.com.