Kozmonotlar Günü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
"Cosmonautics Day" sayfasının çevrilmesiyle oluşturuldu.
Etiket: İçerik Çevirmeni
(Fark yok)

Sayfanın 12.36, 27 Nisan 2017 tarihindeki hâli

   Kozmonotlar Günü
1965'deki Kozmonotluk Günü posteri
Resmî adıCosmonautics Day
День космонавтики
Den kosmonavtiki
Diğer adıYuri Gecesi
KutlayanlarRussia, former USSR
TürüTarihsel
Önemiİnsan'ın uzaya adım atışının kutlanılması
Tarih1 gün sürer
Törenler12 Nisan
GeleneklerHer yıl aynı gün
Bağlantılı günlerannual

Kozmonotluk Günü (Şablon:Dil-ru, Den Kosmonavtiki) Rusya ve diğer bazı ülkelerde 12 Nisan gününde kutlanılan önemli bir gündür.[1][2][3] Polonya'da "Uluslararası Havacılık ve Kozmonotluk Günü" (Şablon:Dil-pl yine 12 Nisan'da, aynı günde kutlanır.[4] 2011 yılında 12 Nisan Uluslararası İnsan Uzay Uçuşu Günü olarak kabul edildi. Bu gün önemini 27 yaşındaki Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'in 12 Nisan 1961 tarihinde ilk defa uzaya çıkmasından alır.[5] Gagarin Dünyamız üzerinde 1 saat 48 dakika Vostok 1 uzay aracında tur atmıştı.[6]

Bu günün önemli bir gün olduğu Yuri Gagarin'in insanlık tarihinde ilk defa uzaya çıkışının 1 yıl sonrasında, 9 Nisan 1962'de Sovyetler Birliğin'de kabul gördü. Modern Rusya'da yasanın içerisinde bu gün "Askeri Onur ve Rusya İçin Hatıra Günü" ile aynı zamanda kutlanılır.Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme)

Gagarin'in bu efsanevi uçuşu gerek Sovyet Uzay Programı gerek de Uzay Yarışı için çok büyük bir dönümdür. Gagarin Sovyet Rusya'da hem de Sovyetler Birliği'nin Doğu Bloğu'nda büyük bir ulusal kahraman oldu. Gagarin aynı zamanda şimdi de olduğu gibi Uzay Keşifleri için büyük bir figür oldu. Moskova ve Sovyetler Birliği'ndeki birçok şehirde çok büyük gösteri yürüyüşleri oldu. Bu, Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'nı kazandığında yapmış olduğu Zafer Yürüyüşleri'nden sonra en büyük gösterilerdi. Gagarin ülkesine döndüğünde ülkenin büyük insanlarından oluşan konvoylarla Moskova ve Kremlin'de gezdi. Sovyet lider Nikita Khrushchev tarafından en büyük Sovyet onu ödülü olan Sovyetler Birliğinin Kahramanı ödülünü aldı..Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme)

Son zamanlarda Kozmonotluk Günü etkinlikleri Gagarin'in heykelinin olduğu Korolvoy kentinde başlamaktadır. Katılanlar daha sonrasında polislerin de takibiyle Kızıl Meydan'a ulaşabilmek için Kremlin Duvarı Mezarlığı'nda bulunan Gagarin'in mezarına gidiyor. Uzay Fatihleri Heykeli'nin bulunduğu Kozmonotluk Sokağı'na ilerliyorlar ve etkinlik Novodeviçi Mezarlığı ziyaretinden sonra bitiyor.[kaynak belirtilmeli]

1968 yılında Uluslararası Havacılık Federasyonu'nun 61. konferansı bu günü Dünya Havacılık ve Astronotluk Günü olarak kabul etti. (Aynı Yıl 2001: Bir Uzay Macerası büyük ilgi almıştı).Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme)Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme)

12 Nisan 1981'de, Vostok 1'den tam 20 yıl sonra, bir uzay mekiği (STS-1, Columbia) yörünge uçuşu için fırlatıldı. Ne şanstır ki STS-1'in uçuşu 2 gün rötarlı olmuştu.Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme)

7 Nisan 2011'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bu günü Uluslararası İnsan Uzay Uçuş Günü olarak kabul etti.Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme)

1960'larda Oscar Feltsman ve Vladimir Voynovich tarafından yazılan14 minut do starta (Fırlatmaya son 14 dakika) şarkısı gayriresmi "kozmonotlar marşı" olarak tanındı ve bu günde düzenli olarak çalındı. 1980'lerde VIA grubunun Zemlyane (Dünyalılar) şarkısı büyük popüler olunca ününü kaybetti Zemlyane şarkısı 2010 yılının Rus Kozmonotluk Günü'nde resmilik kazandı.Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme) Rus kozmonotlar atandığında bir gelenekle bu şarkıyı kendi yanlarına alıp dinlerler.[kaynak belirtilmeli]

2001 yılından bu yana Yuri Gecesi aynı zamanda "Dünya Uzay Partisi" olarak tanınmakta,Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme) ve Yuri Gecesi'nde tüm Dünya üzerinde uzay teması işleyen büyük partiler yapılmaktadır.Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme)

Ulusr

12 Nisan 2017 tarihinde Yuri Gagarin'in uzaya çıkışının 56. yıldönümünü kutlamak üzere Birleşmiş Milletler bir anma etkinliği düzenledi.Kaynak hatası: Açılış <ref> etiketi hatalı biçimlendirilmiş veya hatalı bir ada sahip (Bkz: Kaynak gösterme)

Galeri

Ayrıca Bkz.

  • Astronotlar Günü

Başvurular

  1. ^ Şablon:Cite Russian law
  2. ^ Russia marks Cosmonautics Day.
  3. ^ International Day of Human Space Flight, Cosmonautics Day in Russia.
  4. ^ "Międzynarodowy Dzień Lotnictwa i Kosmonautyki". Elbląska Gazeta Internetowa. 12 April 2008. Erişim tarihi: 12 April 2016. 
  5. ^ "UN Resolution A/RES/65/271, The International Day of Human Space Flight (12 April)". 7 April 2011. Erişim tarihi: 26 July 2016. 
  6. ^ "Aviation and Space World Records". Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Erişim tarihi: 2009-03-12.