Karaçam: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Kmoksy (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
26. satır: 26. satır:
[[Çam|çam ağaçları]], bir çok [[ahşap]] malzemenin yapımında kullanılır. Ayrıca gövdesinden elde edilen [[reçine]] çeşitli sektörlerde kullanılır.
[[Çam|çam ağaçları]], bir çok [[ahşap]] malzemenin yapımında kullanılır. Ayrıca gövdesinden elde edilen [[reçine]] çeşitli sektörlerde kullanılır.


== Varyeteleri ==
Türkiye topraklarında; Karaçamın (Pinus nigra Arnold) beş alt türünden birisi olan Anadolu karaçamının beş farklı varyetesi bulunur (Boydak, 1989, s. 119-128; Yücel, 1999, s. 731) ve bunlar (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe var. pallasiana), Ebe karaçamı (P. n. Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe var. şeneriana (Saatçioğlu) Yalt.) (Bolu-Çaydurt), Büyük kozalaklı karaçam (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe var. yaltirikiana Alptekin) (Boyabat-Karageriş), Sarkık dallı karaçam (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe var. columnaris-pendula var. nova) (K.Maraş-Andırın-Akifiye-Fındıkdere, Alanya-Söğüt, Mersin-Arslanköy-Çoçakdere, Adana-Pos-Soğukoluk, vb.) ve Ehrami karaçamdır (Pinus nigra Arnold ssp. pallasiana (Lamb.) Holmboe var. pyramidata) (Tavşanlı-Vakıf Ormanı-Kastamonu-Gölköy, vb.). Not: Boydak tarafından literatüre kazandırılan, dar tepeli ve gövde ile 1200-1500 açılar yapacak şekilde sarkık dallı, park ve bahçelerde yetiştirilmeye aday son derece estetik yeni varyetenin özellikle Andırın-Merkez-Elmadağ serisindeki 78 numaralı bölmede, Sedir Tohum Meşceresi ile karışık olarak en yoğun yayılışını yaptığı belirtilmiştir (Boydak, 1989, s. 121, 125, 128). (Dr. Said Dağdaş, 26 Mart 2013).
Türkiye'de karaçamın (''Pinus nigra'') beş alt türünden birisi olan Anadolu karaçamının beş farklı varyetesi bulunur:

*''Pinus nigra'' subsp. ''pallasiana'' var. ''pallasiana'' —
*''Pinus nigra'' subsp. ''pallasiana'' var. ''şeneriana'' — (ebe karaçamı) Bolu-Çaydurt
*''Pinus nigra'' subsp. ''pallasiana'' var. ''yaltirikiana'' — (büyük kozalaklı karaçam) Boyabat-Karageriş
*''Pinus nigra'' subsp. ''pallasiana'' var. ''columnaris-pendula'' var. ''nova'' — (sarkık dallı karaçam) K.Maraş-Andırın-Akifiye-Fındıkdere, Alanya-Söğüt, Mersin-Arslanköy-Çoçakdere, Adana-Pos-Soğukoluk, vb.
*''Pinus nigra'' subsp. ''pallasiana'' var. ''pyramidata'' — (ehrami karaçam) Tavşanlı-Vakıf Ormanı-Kastamonu-Gölköy, vb.
<br clear="all">
<br clear="all">
== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 09.39, 26 Mart 2013 tarihindeki hâli

Karaçam
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Pinophyta
(Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
(İğne yapraklılar)
Familya: Pinaceae (Çamgiller)
Cins: Pinus
Tür: P. nigra
Pinus nigra
J.F.Arnold

Karaçam (Pinus nigra), çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türü.

Karaçam ağaçları 35-40 m boy yapar. Yaşlı ağaçlarda gövde derin çatlaklıdır, kalın ve esmer kabukları vardır. Bu Ağaçlar bol reçineli tomurcuklar büyük, silindirik ve uçları sivri, tomurcuk pullarının kenarları kirpiklidir. Sürgün ucunda bulunan yapraklar tomurcuğa doğru yönelmiş olduğundan "çanak" görünümünde bir boşluk oluşturur. 4-8 cm uzunluğundaki iğne yapraklar koyu yeşil ve serttir.

Yumurtamsı konik görünümdeki kozalakları simetrik ve yok denecek kadar kısa saplıdır. Kozalak boyu 3 cm. civarındadır.

Karaçam ağaçları daha çok kıyı bölgelerinin yukarı kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta step bölgelerine kadar sokulur. Türkiye'de 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Gövdesinin ve dallarının kalınlığı, gri ve derin çatlaklı kabuğu, iğne yapraklarının koyu yeşil rengi ile diğer çam türlerinden ayrılır. Fotosentezle de hayatta kalabildiği gibi yagmur sularından da takviye alır.

çam ağaçları, bir çok ahşap malzemenin yapımında kullanılır. Ayrıca gövdesinden elde edilen reçine çeşitli sektörlerde kullanılır.

Varyeteleri

Türkiye'de karaçamın (Pinus nigra) beş alt türünden birisi olan Anadolu karaçamının beş farklı varyetesi bulunur:

  • Pinus nigra subsp. pallasiana var. pallasiana
  • Pinus nigra subsp. pallasiana var. şeneriana — (ebe karaçamı) Bolu-Çaydurt
  • Pinus nigra subsp. pallasiana var. yaltirikiana — (büyük kozalaklı karaçam) Boyabat-Karageriş
  • Pinus nigra subsp. pallasiana var. columnaris-pendula var. nova — (sarkık dallı karaçam) K.Maraş-Andırın-Akifiye-Fındıkdere, Alanya-Söğüt, Mersin-Arslanköy-Çoçakdere, Adana-Pos-Soğukoluk, vb.
  • Pinus nigra subsp. pallasiana var. pyramidata — (ehrami karaçam) Tavşanlı-Vakıf Ormanı-Kastamonu-Gölköy, vb.


Dış bağlantılar

Şablon:Link SM