Cezzâr Ahmed Paşa: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.2+) (Bot: pl:Jezzar Pasza pl:Dżazzar Pasza olarak değiştiriliyor
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q2453214 sayfası üzerinden sağlanan 7 vikilerarası bağlantı taşınıyor
36. satır: 36. satır:
[[Kategori:Bosna-Hersek doğumlular]]
[[Kategori:Bosna-Hersek doğumlular]]


[[ar:أحمد باشا الجزار]]
[[en:Jezzar Pasha]]
[[fr:Djezzar Pacha]]
[[he:אחמד אל-ג'זאר]]
[[it:Ahmad al-Jazzar Pascià]]
[[ja:ジャッザール・パシャ]]
[[pl:Dżazzar Pasza]]
[[pl:Dżazzar Pasza]]
[[ru:Ахмед Аль-Джаззар]]

Sayfanın 06.18, 13 Mart 2013 tarihindeki hâli

Cezzar Ahmed Paşa
Doğum1708 Bosna
Ölüm1804 Akka (96 yaşında)
BağlılığıOsmanlı Devleti
BranşıAskeriye, Yöneticilik
Hizmet yılları1750-1804
RütbesiSadrazam, Beylerbeyi, Komutan
Cezzar Ahmet Paşa, Akkâ'da bir mahkemede
El Cezzar Camisi'nin girişi, Akkâ, İsrail

Cezzar Ahmet Paşa, (d. 1708?, Bosna - ö. 23 Nisan 1804, Akka). Napoléon Bonaparte'a karşı Akkâ Kalesi'ni savunmasıyla ünlü Osmanlı veziridir. Sayda bölgesindeki çatışmaları yatıştırarak, çeyrek yüzyılı aşkın süre tam bir egemenlik kurmuştur.

Gençliğinde İstanbul'a giderek Hekimoğlu Ali Paşa'nın hizmetinde bulundu. 1750'ye doğru Mısır'a giderek Kölemen beyi Abdullah'ın hizmetine girdi. Cidde yöresinde ayaklanan Bedevilere karşı yapılan çete savaşlarına katıldı. Abdullah Bey'in öldürülmesine misilleme olarak 70 kadar Bedeviyi öldürdü. Bu nedenle kendisine Arapçada "deve kasabı" anlamına gelen Cezzar lakabı takıldı. Daha sonra Beyrut ve Sayda hâkimi Emir Mansur'un ardından Şam muhafızı Osman Paşa'nın hizmetinde bulundu.

1775'te Zahir Ömer ayaklanmasının bastırılmasında büyük başarı gösterince Akkâ muhafızlığına, kısa bir süre sonra da vezirlik verilerek Sayda beylerbeyliğine getirildi. Lübnan, Ürdün ve Filistin'deki karışıklıkları yatıştırdı. Bu başarıları nedeniyle Şam beylerbeyliğine atandı. Napoléon Bonaparte komutasındaki Fransız ordusu1798'de Mısırişgale başlayınca, Osmanlı Devleti Cezzar Ahmed Paşa'dan bölgede yığınak yapmasını istedi. Bu arada Bonapart, El-Ariş, Gazze ve Yafa'yı işgal etmiş, Mart 1799'da Akkâ önüne gelmişti. Ancak, iki aydan fazla süren kuşatma, Osmanlı donanması ve Nizam-ı Cedid ordusundan destek gören Cezzar Ahmet Paşa'nın güçlü savunması karşısında başarısızlıkla sonuçlandı. Napoléon, 21 Mayıs 1799'da Akkâ'dan çekilmek zorunda kaldı.

Cezzar Ahmed Paşa’nın karşısında ilk yenilgisini yaşayan Napolyon'un "Akka’da durdurulmasaydım, bütün Doğu’yu ele geçirebilirdim!.." sözü kaydedilmiştir. Cezzar Ahmed Paşa ise 1804'te ölümüne değin Akkâ beylerbeyliği görevini sürdürmüştür.

Ayrıca Bakınız

Akka Kuşatması (1799)