Suud bin Abdülaziz Âl-i Suud: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck (mesaj | katkılar)
k 88.253.222.211 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, AvicBot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Egeymi (mesaj | katkılar)
Yemen savaşı 1934'de olmuştur
4. satır: 4. satır:
| resim = [[Dosya:King Saud.jpg|200px]]
| resim = [[Dosya:King Saud.jpg|200px]]
| altyazı =
| altyazı =
| hüküm süresi = 9 Kasım 1953 - 4 Mart 1964
| hüküm süresi = 9 Kasım 1953 - 2 Kasım 1965
| diğer ünvanları =
| diğer ünvanları =
| tam adı =
| tam adı =
21. satır: 21. satır:
| ölüm yeri = [[Atina]], [[Yunanistan]]
| ölüm yeri = [[Atina]], [[Yunanistan]]
| defin tarihi =
| defin tarihi =
| mezar yeri =
| mezar yeri = Al Oud Mezarlığı, Riyad
}}
}}


'''Suud bin Abdül Aziz''' (d. [[12 Ocak]] [[1902]] - ö. [[23 Şubat]] [[1969]]) (Arapça: سعود بن عبد العزيز) [[Suudi Arabistan]] Kralı, [[1953]]'ten [[2 Kasım]] [[1964]]'e kadar tahta kalmıştır.
'''Suud bin Abdül Aziz''' (d. [[12 Ocak]] [[1902]] - ö. [[23 Şubat]] [[1969]]) (Arapça: سعود بن عبد العزيز) [[Suudi Arabistan]] Kralı, [[1953]]'ten [[2 Kasım]] [[1964]]'e kadar tahta kalmıştır.


O [[İbni Suud]]'un hayatta kalan yaşça en büyük oğluydu;annesiyse [[Vadhba bin Muhammad el-Hazzam]] idi.Uzun yıllar boyunca kardeşi [[Faysal]] ile babasının ülkesini dolaştı ve çeşitli mücadelelerde bulundu. [[11 Mayıs]] [[1933]] tarihinde babasının Kral oluşundan faydalanarak ülkenin veliaht-prensi oldu. 1953 yılında babası ölünce de onun yerine geçerek ikinci [[Suudi Arabistan]] Kralı oldu.
Prens Saud [[İbni Suud]]'un büyük oğluydu; annesiyse [[Vadhba bin Muhammad el-Hazzam]] idi.Uzun yıllar boyunca kardeşi [[Faysal]] ile babasının ülkesini dolaştı ve çeşitli mücadelelerde bulundu. [[11 Mayıs]] [[1933]] tarihinde babasının Kral oluşundan faydalanarak ülkenin veliaht-prensi oldu. 1953 yılında babasının ölümünün ardından ikinci [[Suudi Arabistan]] Kralı oldu.


Tahta geçtikten sonra hükümetin başına geçti ve ilk iş olarak [[Kral Suud Üniversitesi]]nin kurulmasını sağladı. Bu üniversite günümüzde de [[Riyad Üniversitesi]] olarak varlığını sürdürmektedir. Onun tahta geçmesiyle birlikte, aile içi çatışmalarda baş göstermeye başladı. Kral'ın babasının ondan başka 45 oğlu ve 50 tane de kızı vardı. Suud, iç karışıklıkları önlemek için güçlü bir hükümet kurarak bir baskı politikası izledi. Ama bu sefer de kendi çocukları arasındaki rekabetin ortasında kaldı.
Tahta geçtikten sonra ilk iş olarak [[Kral Suud Üniversitesi]]nin kurulmasını sağladı. Bu üniversite günümüzde de [[Riyad Üniversitesi]] olarak varlığını sürdürmektedir. Tahta geçmesiyle birlikte, aile içi çatışmalarda baş göstermeye başladı. Kral'ın babasının ondan başka 45 oğlu ve 50 tane de kızı vardı. Suud, iç karışıklıkları önlemek için güçlü bir hükümet kurarak bir baskı politikası izledi. Ama bu sefer de kendi çocukları arasındaki rekabetin ortasında kaldı.


Kral Suud'un tahta kaldığı süre zarfında [[Mısır]] ile kendi ülkesi arasında derin bir nefret bağı oluşmuştu. [[Irak]] ve [[Ürdün]] gibi [[Haşimi]] krallıkları ise ona sürekli karşı oldular. Arap dünyasının liderliğini elde etmek isteyen kendi ülkesi ile [[Mısırlılar]] arasındaki rekabet, [[Cemal Abdül Nasır]]'ın [[Panarabist]] politikaları nedeniyle kontrolden çıktı. Tüm bu gelişmeler, [[Yemen İç Savaşı]]'nda iki ülkenin karşı karşıya gelmesine neden oldu.
Kral Suud'un tahta kaldığı süre zarfında [[Mısır]] ile kendi ülkesi arasında derin bir nefret bağı oluşmuştu. [[Irak]] ve [[Ürdün]] gibi [[Haşimi]] krallıkları ise ona sürekli karşı oldular. Arap dünyasının liderliğini elde etmek isteyen kendi ülkesi ile [[Mısırlılar]] arasındaki rekabet, [[Cemal Abdül Nasır]]'ın [[Panarabist]] politikaları nedeniyle kontrolden çıktı.


Tüm bu olaylar neticesinde,Kral Suud [[4 Mart]] [[1964]] tarihinde kendi ailesinin hazırladığı bir darbeyle tahtan indirildi. Yerine yarı-kardeşi [[Faysal]] tahta geçirildi. Suud yurtdışına sürgüne yollanarak [[İşviçre]]'nin [[Cenevre]] kentine yerleşti. Yaşamının sonuna kadar sürgünde kalan Suud, [[23 Şubat]] [[1969]]'da [[Yunanistan]]'ın [[Atina]] kentinde hayatını kaybetti.
Tüm bu olaylar neticesinde,Kral Suud [[4 Mart]] [[1964]] tarihinde kendi ailesinin hazırladığı bir darbeyle tahtan indirildi. Yerine üvey kardeşi [[Faysal]] tahta geçirildi. Suud yurtdışına sürgüne yollanarak [[İsviçre]]'nin [[Cenevre]] kentine yerleşti. Yaşamının sonuna kadar sürgünde kalan Suud, [[23 Şubat]] [[1969]]'da [[Yunanistan]]'ın [[Atina]] kentinde hayatını kaybetti.


{{başlangıç kutusu}}
{{başlangıç kutusu}}

Sayfanın 08.41, 10 Ağustos 2012 tarihindeki hâli

Şablon:Hükümdar bilgi kutusu

Suud bin Abdül Aziz (d. 12 Ocak 1902 - ö. 23 Şubat 1969) (Arapça: سعود بن عبد العزيز) Suudi Arabistan Kralı, 1953'ten 2 Kasım 1964'e kadar tahta kalmıştır.

Prens Saud İbni Suud'un büyük oğluydu; annesiyse Vadhba bin Muhammad el-Hazzam idi.Uzun yıllar boyunca kardeşi Faysal ile babasının ülkesini dolaştı ve çeşitli mücadelelerde bulundu. 11 Mayıs 1933 tarihinde babasının Kral oluşundan faydalanarak ülkenin veliaht-prensi oldu. 1953 yılında babasının ölümünün ardından ikinci Suudi Arabistan Kralı oldu.

Tahta geçtikten sonra ilk iş olarak Kral Suud Üniversitesinin kurulmasını sağladı. Bu üniversite günümüzde de Riyad Üniversitesi olarak varlığını sürdürmektedir. Tahta geçmesiyle birlikte, aile içi çatışmalarda baş göstermeye başladı. Kral'ın babasının ondan başka 45 oğlu ve 50 tane de kızı vardı. Suud, iç karışıklıkları önlemek için güçlü bir hükümet kurarak bir baskı politikası izledi. Ama bu sefer de kendi çocukları arasındaki rekabetin ortasında kaldı.

Kral Suud'un tahta kaldığı süre zarfında Mısır ile kendi ülkesi arasında derin bir nefret bağı oluşmuştu. Irak ve Ürdün gibi Haşimi krallıkları ise ona sürekli karşı oldular. Arap dünyasının liderliğini elde etmek isteyen kendi ülkesi ile Mısırlılar arasındaki rekabet, Cemal Abdül Nasır'ın Panarabist politikaları nedeniyle kontrolden çıktı.

Tüm bu olaylar neticesinde,Kral Suud 4 Mart 1964 tarihinde kendi ailesinin hazırladığı bir darbeyle tahtan indirildi. Yerine üvey kardeşi Faysal tahta geçirildi. Suud yurtdışına sürgüne yollanarak İsviçre'nin Cenevre kentine yerleşti. Yaşamının sonuna kadar sürgünde kalan Suud, 23 Şubat 1969'da Yunanistan'ın Atina kentinde hayatını kaybetti.

Kraliyet Unvanları
Önce gelen:
Abdülaziz El Suud
Suudi Arabistan Kralı
9 Kasım 1953 - 4 Mart 1964
Sonra gelen:
Faysal bin Abdül Aziz