Tatlı su: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
AliKd (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
AliKd (mesaj | katkılar)
su maddesine taşındı.
12. satır: 12. satır:
Tatlı su, içerisinde yeryüzünün dış katmanlarında bulunan tamamen çözünmüş mineraller ve ayrıca %1'den daha az miktarda çözünmüş tuz barındırabilir<ref>[http://www.food-info.net/tr/qa/qa-wat06.htm Tatlı su-oran Erişim Tarihi:19.01.2010]</ref>.
Tatlı su, içerisinde yeryüzünün dış katmanlarında bulunan tamamen çözünmüş mineraller ve ayrıca %1'den daha az miktarda çözünmüş tuz barındırabilir<ref>[http://www.food-info.net/tr/qa/qa-wat06.htm Tatlı su-oran Erişim Tarihi:19.01.2010]</ref>.

Yetişkin bir insan vücut ağırlığının %60-70'i (3/2'si) sudur. Bu oran yaşa, cinsiyete, kiloya bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin yeni doğan bebeklerin vücudundaki su oranı %75'dir. Yaşamın ilk 5 gününde %70'e inen su oranı, sonradan yavaş yavaş azalarak bir yaşın sonunda yetişkindeki su oranına yaklaşır. Erkeklerdeki su oranı kadınlara, şişmanlar zayıflara oranla daha fazladır. Yaş ilerledikçe de vücut suyunda azalma görülür.

Su besinler ve içeceklerle de sindirim yoluyla vücuda alınır. Vücuda alınan su sindirim sisteminde emildikten sonra kana geçer. Kan dolaşımı ile vücuda dağılır ve kılcal damarlardan çıkarak doku sıvısını oluşturur. Hücre içinde bazı kimyasal reaksiyonlara katıldıktan sonra tekrar hücre dışına çıkar ve tekrar doku sıvısına dönüşür. Dokulardan kan dolaşımına katılır. Kan dolaşımı aracılığı ile böbreklere gelerek önemli bir kısmı idrar olarak vücut dışına atılır. Diğer bir kısmı ise deri, solunum ve sindirim sistemi vasıtasıyla kullanılıp vücuttan atılır.

Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı 2500-2600 ml kadardır. Suyun vücuda alımı ve atılımı bir denge içinde oluşur. Vücutta normal sıvı hacminin korunması için günlük sıvı alımının günlük sıvı kaybına eşit olması gerekir. Bu denge bozulduğunda hastalıklar ortaya çıkar. Yemek yemeden aylarca yaşanabilir, ancak susuz sadece birkaç hafta dayanılabilir<ref>[ http://www.renkliweb.com/soru-cevap-2/insanlar-yemek-yemeden-kac-gun-yasar.html Yemek yemeden kaç gün dayanılır ?]</ref>. İnsan vücudunda su dengesini düzenleyen (regüle eden) merkezler ve sistemler mevcuttur.

== Vücuda su alımı (Hidrasyon) ==
Vücuda besinlerle (1000 ml) ve içeceklerle (1200 ml) ağız yoluyla su alımına '''ekzojen su kazanımı''' denir. Bir de vücudumuzda hücre metabolizması esnasında meydana gelen kimyasal reaksiyonlar sonucu [[oksidasyon]] ürünü olarak 300 ml kadar su açığa çıkar. Vücutta bu şekilde su açığa çıkmasına '''endojen su kazanımı''' denir.

== Vücuttan su kaybı [[Dehidrasyon]] ==
Vücuda alınan su, idrarla böbreklerden (1500 ml kadarı), solunum havasıyla akciğerlerden (500 ml kadarı), terleme yolu ile deriden (500 ml kadarı) ve gaita ile bağırsaklardan (100 ml kadarı) vücut dışına atılır.

== Suyun vücuttaki görevleri ==
* Hücrelerin ihtiyacı olan maddeleri hücreye taşımak,
* Hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan katı maddelerin çözünmesini sağlamak,
* Hücrelerde metabolik faaliyetler sonucu oluşan atık maddeleri boşaltım organlarına (böbrek, akciğer, deri, sindirim kanalı) taşıyarak vücut dışına atılımını sağlamak,
* Vücut ısısını dengede tutmak,
* Kanın hacmini dengelemek,
* Besinlerin sindirimine yardımcı olmak,
* Beyin, omurilik gibi bazı organları dış etkenlerden korumak, suyun görevleridir.


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==

Sayfanın 11.43, 19 Haziran 2012 tarihindeki hâli

Küçük bir İsviçre köyündeki tatlı su kaynağına bağlı bir çeşme. Önünde ise Anadolu'da yalak olarak adlandırılan taştan yapılmış küçük su havuzu yer almaktadır.

Tatlı su, suyun içilebilir nitelikte olduğunu anlatmaktadır. Suyun acı ya da tuzlu olmaması durumunu ifade etmektedir. Ekolojik döngü ile doğada oluşabileceği gibi insan yapımı gölet ve sarnıçlarda biriktirme, damıtma yoluyla da elde edilebilir. Yeryüzünün yüzeye yakın katmanlarında ya da yüzeyinde, doğal süreç içerisinde yağmur ve eriyen kar sularından oluşabileceği gibi, yüzey altı (yeryüzünün dış katmanı, Yerkabuğu) içerisinde yine doğal süreçte damıtılıp arındırılmış suyun tekrar yeryüzüne çıkması ya da çıkarılması ile de elde edilebilir. Tatlı su kaynakları olarak;

Tatlı su, içerisinde yeryüzünün dış katmanlarında bulunan tamamen çözünmüş mineraller ve ayrıca %1'den daha az miktarda çözünmüş tuz barındırabilir[2].

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça