Ön Cephe (film, 2011)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ön Cephe
고지전 (Gojijeon)
YönetmenJang Hoon
YapımcıLee Woo-jeong
Kim Hyeon-cheol
YazarPark Sang-yeon
OyuncularShin Ha-kyun
Go Soo
MüzikJang Young-gyu
Dalpalan
Görüntü yönetmeniKim Woo-hyung
KurguKim Sang-bum
Kim Jae-bum
StüdyoTPS Company
DağıtıcıShowbox
Çıkış tarih(ler)i20 Temmuz 2011 (2011-07-20)
Süre133 dakika
Ülke Güney Kore
DilKorece
Hasılat20,6 milyon dolar

Ön Cephe (Korece: 고지전; romanize: Gojijeon, İngilizce: The Front Line), Jang Hoon'un yönettiği 2011 tarihli Güney Kore yapımı savaş filmidir. Film, Kore Savaşı'nda 1953 ateşkesi zamanında geçmektedir.[1][2][3] Güney Kore filmi 84. Akademi Ödülleri'ne En İyi Yabancı Film kategorisi için gönderdi[4][5] ancak film aday listesine giremedi.[6] Filmi Güney Kore'de 2,95 milyon kişi sinemalarda izledi.[7]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

1950'de, Kore Savaşı'nın başlarında, Kuzey taraf Güney Kore'ye yayılırken, Güney Kore Ordusu erleri Kang Eun-pyo (Shin Ha-kyun) ve Kim Soo-hyeok (Go Soo) savaşta esir düşerler ve Kore Halk Ordusu'ndan Yüzbaşı Jung-yoon'a getirilirler. Jung-yoon, mahkûmlara savaşın bir hafta içinde biteceğini ve neden savaştığını çok iyi bildiğini söyler ve savaş sonrası Kore'nin yeniden inşasına yardım edebilmeleri için mahkûmları serbest bırakır.

Üç yıl sonra, 1953'te savaş sona ermemiştir. Ateşkes görüşmelerine rağmen, gelecekteki Kuzey ve Güney Kore arasındaki sınırı belirleyecek 38. Kuzey enlemindeki tepelerin çevresinde çatışmalar devam etmektedir. Müzakerelerde pazarlık kozu olarak kullanılan tepeler, sürekli ve o kadar hızlı el değiştirmektedir ki ateşkes müzakerecileri kimin hangi tepeyi kontrol ettiğini her zaman tam olarak bilememektedir.

Çatışmalar devam ederken, Aerok Tepeleri'nde savaşan Güney Koreli bir asker ölü bulunur. Askeri öldüren kurşun Güney ordusuna aittir. Teğmenliğe yükselmiş Eun-pyo, ordunun karşı istihbarat birliğindedir. Cinayeti soruşturması ve Kuzey'den Güney'e mektup gönderen bir köstebeği bulması için bölgeye gönderilmiştir.

Eun-pyo, ölen komutanın yerine gelen komutan Yüzbaşı Jae-oh ve orduya yeni katılmış Er Nam Seong-shik ile birlikte ön cepheye gelir. Eun-pyo'nun cepheye dair algısı cepheye vardığında hızla değişir. Cephedeki komutan Yüzbaşı Young-il, yetenekli bir asker olmasına rağmen morfin bağımlısıdır. Askerler ele geçirdikleri düşman askerlerin kıyafetlerini giymektedirler ve konuşurken komünistlerin kullandığı kelimeleri kullanmaktadırlar. Savaştan dolayı yetim kalan çocuklar askerlerin arasında yaşamaktadır. Cephede disiplin gevşektir ve bazı askerlerin psikolojik durumları akılda soru işaretleri oluşturmaktadır. Eun-pyo eski arkadaşı Kim Soo-hyeok'u görür. O da Teğmen olmuştur. Eun-pyo'nun bir zamanlar tanıdığı korkak ve beceriksiz arkadaşı gitmiş yerine acımasız bir katil ve becerikli bir müfreze lideri gelmiştir. Birlik, savaşın başlarında Pohang'da yaşanan bir olayın yükünü taşıyor gibi görünüyordur.

İki arkadaşı savaşın başlarında esir alıp bırakan Kuzey Koreli komutan Jung-Yoon cephenin savaştığı Kuzey Koreli birliğin başındadır ve o da savaştan dolayı gerilmiş bir haldedir. Tıpkı karşı cephedeki askerler gibi savaş yüzünden yıpranmış birliğini bir arada tutmakta zorlanıyordur. Yüzbaşı Jae-oh tecrübeli askerlerin söylediklerini görmezden gelir ve ciddi taktiksel hatalar yapar. Eun-pyo, eski arkadaşı Soo-hyeok'un teslim olan Kuzey Koreli askerleri, baskında onları düzgünce esir alamayacağı gerekçesiyle öldürdüğünü görmesiyle şaşkına döner. Tepeyi Kuzey'den almak için girdikleri çatışma bitince Eun-pyo, Soo-hyeok ve diğer askerlerin bir mağaranın içine gömülmüş gizli bir kutunun içine baktıklarını görür. Bu kutu Kuzey ve Güney askerleri arasında bir çeşit posta servisi hizmeti görmektedir. İlk başta iki tarafın askerleri bu kutuyu birbirlerine hakaret içeren şeyler koymak için kullanmıştır ancak kutu zamanla birbirlerine hediye ve bazen de diğer taraftaki akrabaları için mektup gönderdikleri bir kutuya dönüşmüştür. Askerler bu kutudaki mektupları postalamaktadır. Tepe Güney ve Kuzey ordusu arasında el değiştirdikçe askerler kutuya bakmaktadır. Eun-pyo'nun araştırması istenen mektup aslında bu kutudan gelmiştir ve köstebek yoktur. Askerler Eun-pyo'yu bu durumu saklaması için ikna ederler.

Kış yaza döner ama savaş bitmez. Bir devriye sırasında "İki Saniye" lakabı takılan korkutucu Kuzey Koreli keskin nişancı, Seong-shik'i aniden vurur. Eun-pyo onu kurtarmaya çalışsa da, Soo-hyeok ona Seong-shik'i bırakmasını emreder. Soo-hyeok, "İki Saniye"yi topçu ateşiyle vurmak için tuzağa düşürmeye çalışır ancak başarısız olur. Eun-pyo, "İki Saniye"yi tek başına avlamaya çalışır ve sonunda onu yakalar ancak keskin nişancının Cha Tae-kyeong adında bir kadın olduğunu keşfeder. Cha Tae-kyeong, çatışmalardan ve hediye alıp vermelerden tanıdığı Seong-shik'i öldürmek zorunda kaldığı için üzülmüştür. Eun-pyo istemeyerek de olsa Cha Tae-kyeong'un gitmesine izin verir. Eun-pyo, Soo-hyeok'un duygusuzluğu nedeniyle onunla yüzleşir. Soo-hyeok kampta yaşayan engelli bir çocukla dalga geçince aralarındaki gerginlik artar. Yüzbaşı Young-il, Pohang'da ölen arkadaşlarını görmek isteyen delirmiş askeri sakinleştirmeye çalışırken yaralanır. Eun-pyo'nun sorgulaması üzerine Soo-hyeok, Pohang'da bozguna uğradıklarında kendilerini kurtarabilmek için birçok arkadaşlarını geride bıraktıklarını anlatır. Pohang'da denizden kaçabilmeleri için sınırlı sayıda tekne vardır ve teknelerin devrilmemesi için birkaç askeri de öldürmek zorunda kalmışlardır. Bu olaydan dolayı pişmanlık ve utanç içindedirler. Kampta disiplinin sağlanabilmesi için sorun çıkaran asker başka yere nakledilir ve kamptaki yetimler tahliye edilir.

Çin askerleri tepeye saldırırlar. Çatışma sırasında Jae-oh, karşı tarafın üstünlüğü sonrası altındaki askerlerin yalvarmalarına rağmen geri çekilmeyi reddeder. Soo-hyeok, Eun-pyo'nun gözleri önünde Jae-oh'u vurarak öldürür ve Young-il ile birlikte komutayı alıp birliği güvenli bir yere çeker. Aradığı katilin kim olduğunu keşfeden Eun-pyo, Soo-hyeok'u, önceki komutanı ve Jae-oh'u öldürdüğü için tutuklamakla tehdit eder. Ancak Soo-hyeok, iki komutanın da onları riske attığını ve birliğin güvenliği için ortadan kaldırılmaları gerektiğini söyleyerek sert bir karşılık verir. Daha sonra "İki Saniye", Soo-hyeok'u öldürür ve Eun-pyo ile diğerleri yıkılır.

Ateşkes anlaşması imzalanır ve her iki tarafta da kutlamalar başlar. Kuzey ve Güney Kore birlikleri bir derede birbirlerine rastlarlar ancak gergin bir andan sonra sessizce birbirlerine veda ederler. Ateşkesin devreye girmesine 12 saat vardır. Her iki taraftan da, iki ülke arasındaki son sınır belirleneceği için ateşkes başlayana kadar ele geçirebildikleri kadar bölge ele geçirmeleri istenir. Savaşın bittiğini düşünen askerler için bu emir beklemedikleri bir emirdir. Şiddetli bir çatışma sonrası Yüzbaşı Young-il ve keskin nişancı Cha Te-kyung da dahil olmak üzere iki taraftan bütün askerler ölür. Sadece Eun-pyo ve karşı tarafın Kuzey Koreli komutanı Jung-yoon kurtulmuştur. Ancak Jung-yoon ağır yaralıdır.

İki adam mağarada yanlarında hediye kutusuyla buluşur. Eun-pyo, Jung-yoon'a tam olarak neden savaştıklarını sorar. Jung-yoon bir zamanlar nedenini bildiğini ama şimdi unuttuğunu söyler. Telsizden ateşkesin yürürlüğe girdiğini ve tüm çatışmaların derhal sona ereceğini duyarlar ve kahkahalara boğulurlar. Beraber bir sigarayı paylaşırlar ancak Jung-Yoon yaralarına yenik düşer ve ölür.

Film, savaş travması yaşayan Eun-Pyo'nun ölen askerlerin cesetleriyle dolu ve kanla kaplı tepeden aşağı yalnız başına yürümesiyle biter.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Shin Ha-kyun Teğmen Kang Eun-Pyo
Go Soo Teğmen Kim So-Hyeok
Lee Je-hoon Yüzbaşı Shin Il-Young
Ryu Seung-soo Oh Gi-Yeong
Ko Chang-seok Başçavuş Yang Hyo-Sam
Kim Ok-bin Cha Tae-Kyeong, Kuzey Koreli keskin nişancı
Ryu Seung-ryong Hyeon Jung-Yoon, Kuzey Koreli komutan
Lee David Nam Seong-Shik
Cho Jin-woong Yoo Jae-ho

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'Front' brings harrowing views of war". The Korea Times. 11 Temmuz 2011. 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  2. ^ "The Front Line". Variety. 23 Ekim 2011. 4 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  3. ^ "The Front Line". Koreanfilm.org. 4 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 
  4. ^ "South Korea submits The Front Line for Oscar race". Screen International. 24 Ağustos 2011. 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. 
  5. ^ "63 Countries Vie for 2011 Foreign Language Film Oscar". Oscars.org. 21 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2011. 
  6. ^ "9 Foreign Language Films Vie for Oscar". Oscars.org. 21 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2012. 
  7. ^ "South Korean Box Office in 2011 @ HanCinema". www.hancinema.net (İngilizce). 2 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]