Çiçilaki

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süslenmiş bir çiçilaki

Çiçilaki (Gürcüceჩიჩილაკი, "çiçilak'i"), Gürcistan'da, iğne yapraklı küçük bir ağaç oluşturmak için kuru fındık veya ceviz dallarının ince ince yontulmasıyla oluşturulan geleneksel noel ağacıdır. Açık renkli süslemelerin yükseliği 20 cm'den 3 metreye kadar değişir.[1] Ciçilaki, Karadeniz kıyısındaki Guria ve Megrelya bölgelerinde daha yaygındır, ancak başkent Tiflis'teki bazı mağazalarda da bulmak mümkündür.

Sovyetler tarafından yasaklanması[değiştir | kaynağı değiştir]

1921’de Sovyetler'in Gürcistan işgali sırasında çiçilakilerin satışı yasaklandı, çünkü Sovyetler çiçilakileri dini bir sembol olarak gördü. Sovyetler, Gürcüler'in kültürlerinin bazı yönlerini korumalarına izin verirken, herhangi bir dini geleneği kınadılar. Bu kararname, 1990’da Gürcistan’da Sovyet hakimiyetinin çöküşüne kadar yürürlükte kaldı. O zamandan beri, çiçilakilerin popülerliği artmıştır.

Çevresel endişeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çiçilakilerin Noel süslemesi olarak kullanılması, Gürcüler tarafından çam ağaçlarının kesilmesine kıyasla daha çevre dostu olarak görülür.[2] Çiçilaki budanmış dallardan yapıldığından, çiçilakilerin ağaçların sağlığına faydalı olduğu düşünülmektedir.

Gürcistan hükûmeti, tescilli çiftlikler dışında, çevreyi korumak adına çam ağaçlarını toplayan ve taşıyan kişilere para cezası verilmesi için adımlar atmıştır. Para cezası 1,200 ABD Doları (Gürcistan'daki ortalama maaşın üç katı) olarak belirlenmiştir. Gürcistan hükûmeti, ayrıca ülke genelindeki orman bekçisi devriyelerini geliştirmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]