Canlı yayın

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.[1]

Uygulamalarda ilk canlı yayını Mart 2015 yılında Periscope başlattı. Daha sonra Periscope'un Twitter tarafından satın alınmasından sonra Twitter'e entegre edildi ve Ocak 2016 yılında resmen Twitter'de başlatıldı. Mart 2016 yılında Facebook (önce 90 dakika, daha sonra kesintisiz), Nisan 2016 yılında YouTube Stream, Ocak 2017 yılında ise Instagram canlı yayın özelliğini getirdi.

Twitch gibi siteler, insanların elektronik spor, Let's Play tarzlı oyun veya video oyunları oynamaları için popüler yerler haline geldi. Spor etkinliklerinin canlı yayınlanması yaygın bir uygulamadır.

Video oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Video oyunlarının canlı akışı 2010'larda popülerlik kazandı. Twitch beta Haziran 2011'de kullanıma sunuldu. David M. Ewalt, Twitch'i "video oyunlarının ESPN'si" olarak adlandırdı.[2] Web sitesi 2007'de Justin.tv'den çıktı[3] ve 2014'ün sonlarında 970 milyon ABD doları karşılığında Amazon.com tarafından satın alındı.[4] Önde gelen canlı yayın platformlarından biri olan Twitch'in artık milyonlarca yayıncısı ve yaklaşık iki yüz milyon izleyicisi var.[5] Diğer video oyunu akış web siteleri arasında Azubu ve Hitbox.tv'nin birleşmesinden sonra oluşan Smashcast.tv ve Güney Kore merkezli AfreecaTV yer alıyor. 2015'te YouTube, video oyunu odaklı bir uydu sitesi ve Twitch ile rekabet etmek için tasarlanmış bir uygulama olan YouTube Gaming'i piyasaya sürdü.[6]

Dikkate değer bir canlı yayın etkinliği örneği, Twitch'te düzenlenen bir hayır kurumu hızlı koşu maratonu olan Games Done Quick'tir. İzleyiciler, yayın sırasında bir koşuda karakterleri adlandırma, daha zorlu görevleri tamamlayan koşucular veya ödüller kazanma gibi ödüller için bağışta bulunmaya teşvik edilir.[7] On altı maratonda toplam 10 milyon doların üzerinde para toplanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2020. 
  2. ^ "The ESPN Of Video Games". www.forbes.com. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Video Game Streaming: From Experiment to Thriving Business". cinema8.com. 25 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Amazon to Buy Video Site Twitch for $970 Million". www.wsj.com. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023. 
  5. ^ "Behind the Streams: The Off-Camera Labour of Game Live Streaming". journals.sagepub.com. 5 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023. 
  6. ^ "Google launches YouTube Gaming to challenge Amazon-owned Twitch". www.theguardian.com. 28 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023. 
  7. ^ "How Gaming Gurus Reinvented Telethons for the Web". associationsnow.com. 6 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2023. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]